
Ziegler: Lønstrukturkomité skal give fælles afsæt
tekst Anna Törnqvist Jensen
Det blev i sidste ende et lovindgreb, der gjorde ende på lønkonflikten mellem Dansk Sygeplejeråd, Danske Regioner og KL ved dette års overenskomstforhandlinger. En del af lovindgrebet indeholdt også lovning på en lønstrukturkomité, som skal se nærmere på lønudviklingen i den offentlige sektor. Nu er komitéen nedsat, og den skal ledes af Torben M. Andersen, professor i økonomi og tidligere overvismand, og han får selskab af en række eksperter samt repræsentanter for arbejdsmarkedets parter.
Michael Ziegler (K), der er formand for KL’s løn- og personaleudvalg, skal repræsentere KL i komitéen, og han lægger vægt på, at komitéens arbejde, som skal munde ud i en række anbefalinger, skal give et godt afsæt for overenskomstforhandlingerne i 2024.
– Jeg synes, at forløbet med sygeplejerskerne viste, at vi tydeligvis har haft forskellige billeder og perspektiver på det her, og at vi har brug for at rykke lidt tættere sammen og få et fælles billede af situationen og udfordringerne. Man skal nok ikke regne med, at alle uenigheder og lønkampe er forsvundet, når man har haft sådan en komité, men jeg tror og håber alligevel, det kan give os et afsæt videre, siger Michael Ziegler til Danske Kommuner og understreger, at parterne går seriøst ind i arbejdet.
– Jeg går ind i det her både fordomsfrit og forventningsfuldt på den måde, at jeg går for det første ikke ind i det og er låst på forhånd, ligesom jeg forventer og håber, at det her kan bringe os videre.
Han opfordrer nu til, at den offentlige diskussion om løn sættes på pause, så komitéen kan få arbejdsro.
– Opgaven må være at give plads til at arbejde og dermed også, at vi i virkeligheden stopper den offentlige samtale om det her, så komitéen får plads til at arbejde. Det betyder, at man ikke skal have indholdsmæssige drøftelser i det offentlige rum, for det vil hæmme komitéens arbejde. Dernæst er det meget vigtigt for os, at det bliver en hurtigt arbejdende komité. Arbejdet skal være færdigt inden udgangen af 2022, og det understreger også, at det her ikke bare skal være en syltekrukke, siger Michael Ziegler, som tilføjer, at de overenskomststridige strejker, som fortsætter blandt sygeplejerskerne, er nødt til at stoppe.
– Det får man ikke andet ud af end bod, og at der er nogle borgere, som bliver generet. Man kan være enig eller uenig i lovindgrebet, men nu er det der, og det er en del af den danske model, og så får man altså denne her håndsrækning i form af lønstrukturkomitéen, som nu skal have lov at arbejde i fred.
I en pressemeddelelse understreger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), at det er et vigtigt arbejde, komitéen nu går i gang med.
– Det er ikke nogen hemmelighed, at der er udfordringer med uligeløn i Danmark. Men vi må også erkende, at det er en kompleks debat, og vi har brug for, at der skabes et fælles oplyst grundlag, som kan danne grundlag for kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige område. Det er et vigtigt arbejde, som regeringen forpligter sig til at følge op på, siger Peter Hummelgaard, mens komitéens formand Torben M. Andersen supplerer:
– Jeg ser frem til at bidrage til, at vi i offentligheden og i forbindelse med fremtidige overenskomster kan få et fælles sagligt og solidt udgangspunkt at diskutere og træffe beslutninger ud fra. antj@kl.dk
Her er medlemmerne
Formand: Torben M. Andersen
Ekspertmedlemmer: Mona Larsen (VIVE), Mette Ejrnæs (professor), Lisbeth Pedersen (VIVE), Astrid Würtz Rasmussen (lektor i økonomi), Lars Andersen (direktør og cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd), Henrik Bach Mortensen (vicepræsident ALDE)
Arbejdsmarkedets parter: Lizette Risgaard (FH), Rita Bundgaard (HK Stat), Mona Striib (FOA), Grete Christensen (DSR), Claus Jensen (Dansk Metal), Lars Qvistgaard (Akademikerne), Jacob Holbraad (Dansk Arbejdsgiverforening), Signe Friberg Nielsen (Medarbejder- og Kompetencestyrelsen), Michael Ziegler (KL’s løn- og personaleudvalg) og Anders Kühnau (Regionernes Lønnings- og Takstnævn)