Sygehusets læger skal tættere på borgerne
tekst Gitte Johansen
Jakob Kjellberg, sundhedsprofessor ved VIVE, er ikke i tvivl om, at nærhospitaler vil give god mening for borgerne. Altså dem, som sundhedsvæsenet er skabt for.
– Vi har brug for noget, som kan løfte de patienter, som bor langt fra sygehuset. Der er borgere, som skal med en patienttransport i Nakskov klokken seks om morgen for at komme til et 10 minutters kontrolbesøg hos en læge på Rigshospitalet, der siger, at alt ser fint ud, siger han.
Derfor er der ifølge Jakob Kjellberg brug for udgående sygehusfunktioner, som kan understøtte, at patienterne i højere grad kan behandles i deres nærmiljø.
– Den udvikling er absolut nødvendig. Nærhospitalerne skal være en fremstrakt sygehusmatrikel, hvor man kan varetage ambulante kontakter, som ellers ville have forgået på sygehuset, og derfor har vi brug for at få lægefaglige kompetencer flyttet ud, siger Jacob Kjellberg.
Den garvede sundhedsprofessor erkender, at lægerne næppe vil juble over udsigten til en tjans på det lokale nærhospital, men tyr i den forbindelse til et let omskrevet Pippi Langstrømpe citat: ”Den, som er vældig stærk, bør også være vældig ansvarsfuld”.
– Det er på sygehusene, alle lægerne er, og det er kun sygehusene, som har musklerne til løfte opgaven. Nærhos-pitaler er måske ikke det, den enkelte læge synes, er det mest spændende, men vi driver jo ikke primært sundhedsvæsenet for personalets skyld. Sundhedsvæsenet er et forpligtende samarbejde, og udviklingen kan ikke drives i den enkelte praksis eller kommune, siger Jakob Kjellberg. • gij@kl.dk