
Nærhospitaler kan risikere at flytte sundhedstilbud længere væk fra borgerne
tekst Gitte Johansen
Nærhed var mantraet, da regeringen i går præsenterede sit nye udspil ”Tættere på II”. Udspillet indeholder blandt andet op til 20 nye nærhospitaler. Her skal en række af sygehusenes tilbud flyttes tættere på borgerne.
Men nærhospitalerne skal også samle en række kommunale sundhedstilbud, og det bekymrer formanden for KL.
– Det er rigtig vigtigt, at nærhospitaler bringer sundhedsvæsnet tættere på borgerne og ikke længere væk. Hvis man samler flere kommuners sundhedstilbud i nærhospitalerne for at sikre en større volumen i opgaven, skal man passe på, at det ikke betyder, at borgerne får endnu længere til for eksempel genoptræning og forebyggelsestilbud. Vi ved, at nærhed er afgørende for at mindske uligheden i sundhed, og derfor skal man passe på med at skabe større afstande for de borgere, der ikke bor i en kommune, hvor der ligger et nærhospital, siger Jacob Bundsgaard (S), formand for KL.
Mere forebyggelse
KL’s formand er glad for, at der med udspillet kommer mere fokus på det nære sundhedsvæsen. Men han understreger, som mange andre aktører på området, at regeringens udspil ikke løser sundhedsvæsenets grundlæggende udfordringer, hvor en aldrende befolkning kombineret med et stigende antal borgere med kroniske lidelser sætter både sundhedsvæsenet og den kommunale pleje under et voldsomt pres.
– Sundhedsklyngerne og nærhospitaler kan forhåbentlig løse noget af den udfordring, vi har med at skabe et sammenhængende sundhedsvæsen, men de er ikke svaret på det store pres, vi oplever, siger Jacob Bundsgaard, og efterlyser et større fokus på forebyggelse og rehabilitering.
– Vi savner stadig en plan, der gør op med, at standardsvaret altid er en operation og en pille. Hvis ikke sygehusene skal knække over af opgaver, er vi nødt til at have en anden tilgang til behandling af kroniske sygdomme, hvor rehabilitering og forebyggelse er i front, og hvor borgerne trænes i at leve med deres sygdom, så en tur på sygehuset ikke er nødvendig. Det kræver, at nogle helt andre fagligheder i kommunerne og almen praksis kommer i front, siger han.
Direkte adgang til lægen
Regeringen ønsker, at det nære sundhedsvæsen skal spille en større rolle i forhold til at forebygge for eksempel unødvendige indlæggelser. Og for at sikre en høj faglighed i de kommunale tilbud, skal akutsygehusenes læger forpligtes til hjælpe de kommunale akutfunktioner med faglig rådgivning. En udmelding der vækker glæde hos KL.
– Vi skal blive bedre til at forebygge unødvendige indlæggelser. Det kræver et langt tættere samarbejde mellem kommuner, sygehuse og almen praksis. Og derfor er vi også glade for, at regeringen lægger op til, at kommunerne skal kunne trække på faglig rådgivning fra specialister fra akutsygehuset. Det er afgørende, hvis flere opgaver skal løses i kommunerne, at der er adgang til specialiseret viden, siger Jacob Bundsgaard. gij@kl.dk