
Kommune vil smække kassen i, idømme bod og måske rive kontrakten i stykker: Grundløst og urimeligt, lyder svaret fra Intervare
tekst Mads Brandsen
Inden 1. november skal den omstridte dagligvareleverandør Intervare A/S have implementeret en ny model med forbedrede forhold for chaufførerne.
Det har et flertal i Københavns Borgerrepræsentation vedtaget torsdag efter undersøgelser, kontrolbesøg og interviews med de chauffører, der bringer dagligvarer ud til de 2.000 ældre borgere, som får varer fra Intervare, der er moderselskabet for nemlig.com, oplyser kommunen.
Den nye model vil medføre, at det bliver større transportvirksomheder, der skal stå for leverancerne. Chaufførerne ansættes på traditionelle vilkår, der lever op til Københavns Kommunes arbejdsklausul. Modellen er foreslået af Intervare selv.
Samtidig har politikerne på Københavns Rådhus vedtaget, at kommunen skal tilbageholde månedlige betalinger på 400.000 kroner, som kan bruges til at efterbetale det beløb, som kommunens CSR-enhed har vurderet, at de er blevet underbetalt.
Derudover varsler kommunen nu dagbøder på i alt 7.200 kroner over for Intervare. Boden vil falde dagligt indtil chaufførerne har fået deres penge. Endelig er Borgerrepræsentationen åbne for at ophæve kontrakten, hvis ikke Intervare makker ret og indfører den nye model og efterbetaler chaufførerne.
Hos Intervare er man mildt sagt ikke begejstrede for afgørelsen.
– Vi er helt uenige i den afgørelse, det politiske flertal har truffet. Sagen har principiel betydning for både Intervare og en række andre private leverandører til det kommunale Danmark. Vi vil derfor nu afvente, at vi får udlagt det politiske flertals beslutning i en formel og juridisk gældende version fra Københavns Kommune. Herefter vil vi tage endelig stilling til, hvad vi så gør, siger kommerciel direktør i Intervare Mikkel Pilemand i en pressemeddelelse.
Intervare mener, at chaufførerne kan sidestilles med små transportvirksomheder og mener derfor ikke, at selskabet har brudt den arbejdsklausul, Københavns Kommune kræver af sine leverandører.
– Der er på ingen måde tale om social dumping. Det er en helt grundløs og urimelig beskyldning, som ingen hold har i virkeligheden, siger Mikkel Pilemand.
Når Intervare alligevel accepterer at indføre en anden leveringsmodel skyldes det ikke, at man anerkender kritikken fra Københavns Kommune, men at selskabet, som Mikkel Pilemand formulerer det ”gerne vil skabe tryghed for de flere tusinde borgere”, der får dagligvarer fra nemlig.com. mdbr@kl.dk