
Flere kommuner kan svinge
tekst Tom Ekeroth
##ContentBoxStart##265681##ContentBoxEnd##
Kalundborg: Socialdemokratiet havde urafstemning om borgmesterkandidaten, som endte med en smal sejr på blot fem stemmer til Tina Beck-Nilsson (S). Det ændrer dog ikke ved, at Kalundborg grundlæggende er borgerlig, og at Martin Damm (V) er den klare favorit til at genvinde magten. Blandt hans meritter er et stærkt fokus på erhvervslivets vilkår og arbejdspladser. Det er det, der gør, at Kalundborg ikke er så meget udkant, som geografien ellers kunne tilsige.
Slagelse: I kommunen, hvor det politiske konfliktniveau er tårnhøjt, når man spørger byrådsmedlemmerne selv, kan man forestille sig mange kreative konstitueringer på valgnatten. Efter en enkelt periode med Venstre-styre er kommunen igen socialdemokratisk ledet, men en normal logik om, at John Dyrby Paulsen (S) som leder af det forventeligt største parti efter valget igen kan tage borgmesterkæden om halsen, kan man ikke bare regne med i tilfældet Slagelse.
Lolland: Holger Schou Rasmussen (S) ligner en borgmester, der nærmest ikke kan væltes. I løbet af valgperioden har han sat Lolland på landkortet, hvad enten emnet er Femern-byggeriet, udligning eller noget helt tredje. Holger elsker Lolland, og Lolland elsker ham. Tine Vinter Clausen (V) repræsenterer den borgerlige opposition, men der er rigtig lang vej for hende til borgmesterkontoret.
Odsherred: Thomas Adelskov (S) har med 43,5 procent af stemmerne et godt greb om kommunen. Venstre har splittet sig selv ad i valgperioden med en borgmesterkandidat, der trak sig sidste år. Den nye borgmesterkandidat Hanne Pigonskas mulighed for at erobre magten må anses for at være ganske beskeden.
Roskilde: Tomas Breddam (S) erstattede i løbet af valgperioden Joy Mogensen og skal nu forsvare en vælgertilslutning på svimlende 45,8 procent. Der er lidt politisk uro og utilfredshed i byrådet, men med 18,5 procent til Venstre er det alligevel ganske svært at forestille sig, at Jette Tjørnelund (V) sætter sig i borgmesterstolen til januar. Socialdemokratiet kommer næppe helt op på niveau med KV17, men lidt mindre kan også gøre det.
Greve: Socialdemokratiet gik markant frem ved sidste valg. Siden da er kommunen blevet genstand for en kreditkortskandale, der har kostet kommunaldirektøren jobbet. Samtidig er det onde blod mellem Konservative og Venstre kun blevet forstærket, da Konservatives suppleant under en orlov ikke kunne få adgang til al mødemateriale. Konservative kommer aldrig til at støtte Venstre, så hvis Venstre går tilbage, kan det blive særdeles vanskeligt for Pernille Beckmann at fortsætte på posten - og lettere for John T. Olsen (S) at indtage borgmesterkontoret med hjælp fra netop Konservative.
Stevns: Det lykkedes med nød og næppe Anette Mortensen (V) at blive borgmester sidst. Steen S. Hansen (S) bejler nu til posten, og han har den fordel, at Socialdemokratiet er det største parti i denne periode - og sådan kan det også meget vel gå efter valget. Stevns kan godt tippe, så Steen S. Hansen lykkes med bestræbelserne.
Holbæk: Christina K. Hansen (S) har banket sit navn fast som borgmester i perioden og har dygtigt rejst rundt i kommunen og holdt åbent borgmesterkontor i diverse forsamlingshuse. Hun er oppe imod Camilla Hove, der er en klassisk Venstre-kandidat med baggrund i foreningslivet. Det er fornuftigt af Venstre at stille med en kvindelig kandidat, men meget skal gå galt for Christina K. Hansen, hvis ikke hun også er borgmester efter nytår.
Sorø: Gert Jørgensen (K) er klokkeklar favorit til at fortsætte som borgmester. I den forgangne periode har han knyttet kommunens udvikling op på FN’s verdensmål. Det går lige ind hos vælgere, der ellers kunne finde på at sætte krydset på venstrefløjen. Socialdemokratiet er umiddelbart den eneste udfordrer, men det bliver svært for partiet at komme til fadet. Borgmesterkandidat Anne Madsen (S) er i øvrigt stedfortræder i Folketinget midt under valgkampen, hvilket næppe kan beskrives som nogen fordel.
Næstved: Socialdemokratiet gik ved sidste valg en smule tilbage i Næstved. Det kommer partiet næppe til at gøre igen. Og det ville være intet mindre end en sensation, hvis borgmester Carsten Rasmussen (S) taber magten i kommunen, der altid har været socialdemokratisk ledet. Man skal dog holde lidt øje med Rune Kristensen (K), der har en fortid som KU-formand og sikkert vil føre et brag af en kampagne. Nye Borgerlige har et byrådsmedlem i dag, der formentlig kommer ind igen, men det ændrer næppe det store ved det politiske billede.
Guldborgsund: Udviklingen er med Guldborgsund i disse år, hvor Femern-forbindelsen opføres. Det er gået meget godt for John Brædder (Lokal) i denne periode, og det er derfor vanskeligt at se, at det skulle blive denne gang, Socialdemokratiet overtager magten. Ved KV17 var der også snak om, at kommunen kunne få en DF-borgmester i René Christensen. Det må nu anses for at være ganske usandsynligt.
Lejre: Borgmester Carsten Rasmussen (S) har stået i spidsen for en kommune, der excellerer i kunsten at være mest mulig decentral. Borgerne inddrages, og de nye indbyggere er fra den kreative klasse. Tina Mandrup (V) udfordrer, og Venstre er i denne periode størst, men det er tvivlsomt, om partiet kan fastholde denne føring – og endnu mere tvivlsomt med et borgerligt flertal efter valget.
Solrød: Kommunen er grundlæggende borgerlig – og det er svært at se andet for sig end et genvalg til Niels Hörup (V) til november. Der sker måske lidt forskydninger i form af flere mandater til Konservative, men der vil næppe ske meget ved fordelingen mellem blokkene.
Køge: Marie Stærke (S) gjorde comeback i borgmesterstolen efter KV17 via en bred konstituering med venstrefløjen, LA, DF og Konservative. Ved valget fik S hver tredje stemme. Stærke har gjort det godt i periodens løb. Venstre er næststørste parti, men i kortlægningen af Stærkes udfordrere kommer man ikke udenom Thomas Kampmann (K) alene af den grund, at det tidligere er lykkedes de konservative at snuppe borgmesterposten, selv om partiet blot havde tre mandater. Det mest sandsynlige scenarie er dog stadig, at Marie Stærke genvinder magten.
Faxe: Borgmester Ole Vive (V) rodede sig ud i et forsøg på at være morsom i forbindelse med metoo. Samtidig har Socialdemokratiet haft et kæmpe internt rivegilde, hvorefter Camilla Meyer er blevet spidskandidat. Ole Vive har kun været borgmester siden 2018 – og umiddelbart kan kommunen godt tippe til Socialdemokratiet igen. Vive er ikke så profileret som borgmester og slet ikke for det gode til, at han kan føle sig sikker. Valget i Faxe er ikke afgjort på forhånd.
Ringsted: Henrik Hvidesten (V) læner sig som borgmester op ad et Dansk Folkeparti med 16,3 procent af stemmerne. Det er svært at forestille sig, at partiet når samme opbakning – men hvor går vælgerne så hen? Oppositionslederen Per Flor (S) vil sikkert forsøge at gå på strandhungst, men vil det lykkes? Hvidesten er populær og har formået at skabe fred og ro politisk, og kommunen drives tilsyneladende godt. Umiddelbart er han favorit til at genvinde magten.
Vordingborg: Borgmester Mikael Smed (S) er favoritten til at vinde valget med mere end hver tredje stemme ved KV17. Han udfordres af byrådsmedlem Karina Fromberg (V). Venstre fik 10 procent mindre end Socialdemokratiet – og det vil derfor være lidt af en sensation, hvis det lykkes hende denne gang. Venstre kan dog håbe på at bygge noget op med henblik på en sejr ved næste valg.