
Børnene er Bornholms store udfordring
tekst Mads Brandsen
Hvert tiende barn har en børnesag i forvaltningen.
Det er realiteten på Bornholm, hvor virkeligheden i alt for mange familier er, at børn ikke bryder den sociale arv, men i stedet ender samme sted som deres forældre.
Det skal der gøres noget grundlæggende ved, mener både Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten.
– Vi er meget optagede af velfærden. Men vores grundlæggende problem er, at vi ikke har råd til den velfærd, vi gerne vil have. På den ene side buldrer øen derudaf med næsten fuld beskæftigelse – vi har cirka 400 ledige – men samtidig har vi et børne- og ungeområde, der er udfordret, siger borgmester Thomas Thors.
Også Venstres borgmesterkandidat Søren Schow mener, at der er brug for at gøre mere for at vende udviklingen på øen.
– Vi har for mange udsatte børn. Det skal vi have gjort noget ved over hele linjen. Jeg vil ikke være borgmester i en kommune, hvor den udvikling bare fortsætter, siger Søren Schow.
##ContentBoxStart##265729##ContentBoxEnd##
Grosbølls skønmaleri
Borgmesterkandidat Linda Koefod Persson (DF) tøver ikke med at sige dele sin mening, at de 10 år med Winni Grosbøll (S) som borgmester var ”et skønmaleri”.
– Der var jo en bagside af medaljen. Vi har rigtig mange unge, der mistrives, og vi har alt for mange, der parkeres på førtidspension som voksne. Hvis vi nu tog os bedre af dem som fem-seksårige, gik det nok ikke så galt. Vi har bare ikke de tilbud i dag. Efter tredje klasse har vi eksempelvis ikke noget klubtilbud til vores skoleelever. Så kan man jo meget let komme i det forkerte selskab.
Det er vel ikke kun Socialdemokratiets skyld, at området ikke er prioriteret tilstrækkeligt?
– Nej. Men Socialdemokratiet har haft magten på Bornholm siden 2010, og jeg må bare konstatere, at det ikke er en opgave, partiet har formået at løfte.
Også for Enhedslisten er børneområdet det allervigtigste ved dette valg.
– Hvis ikke vi opprioriterer børneområdet, bliver det svært at tiltrække og fastholde arbejdskraft. Vi har behov for at gøre langt mere, end vi har gjort i denne periode, for der er nogle udsatte familier, vi skal tage bedre hånd om, siger borgmesterkandidat Morten Riis.
Han har i denne valgperiode været formand for børn- og skoleudvalget og mener, man bør se en tilførsel af flere midler til området som en investering.
– Vi ser først de økonomiske resultater om 10-15 år, men rent menneskeligt vil der være gevinster fra dag ét, siger han.
Det er dog ikke kun børneområdet, der giver udfordringer for de bornholmske politikere. Også på ældreområdet er der brug for et løft, hvilket der er fundet penge til – men det har vist sig at være ganske svært at realisere det. Der mangler i alt op mod 70 medarbejdere, men der er ingen på øen, der er kvalificerede til stillingerne.
– Når vi ser på vores medarbejderskare generelt, er den aldrende. Vi må imødese, at det også kan blive udfordrende at finde medarbejdere til administrationen. • mdbr@kl.dk