Aktuelt
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Tog og bus taler sammen
Din Offentlige Transport har i løbet af 2020 testet forskellige løsninger for, hvordan den sidste del af ens rejse kan forbedres. Der er nemlig udfordringer med, at den sidste bus triller afsted, lige når toget når perronen. Det er ikke altid, buschaufførerne kan nå at tjekke rejseplanen, og det er heller ikke fra alle stoppesteder, de kan se toget. Det er også begrænset, hvor længe en bus kan vente, uden at andre stoppesteder oplever forsinkelser. For buschaufførerne i Movias busser i Vordingborg er det nu muligt via en skærm at se, om regionaltoget er forsinket. Fra klokken 20 og indtil sidste bus vil busserne vente i fem minutter på toget. Senere vil det opfølges med forsøg på tre stationer uden for Storkøbenhavn.
486
padeltennisbaner er der i skrivende stund i Danmark. Det er 387 flere end antallet i 2019.
Blafferparadis i Næstved
Det bliver nu endnu nemmere at tomle i Næstved. Kommunen startede arbejdet tilbage i 2019, og nu kommer der 10 nye blafferstoppesteder til kommune i et ønske om at fremme samkørsel og skabe flere møder mellem de lokale i byen. Stoppestederne er officielle opsamlingspunkter for spontan kørsel, så hvis man mangler et lift eller en passager, ved man, hvor det sker. Kommunen ser det som et supplement til den offentlige transport. Især i et landområde som Næstved ser byen det som en rejseform med potentiale, fordi folk i forvejen kender og hjælper hinanden. Bænkene er produceret i genbrugsmaterialer, og projektet laves i et samarbejde mellem Blaffernationen, Movia og Region Sjælland med inddragelse af forskellige lokale parter.
Danmarks bedste valgbus
Stevns vil have valgdeltagelsen op, og derfor tager de nye metoder i brug i form af, hvad de selv kalder for ”Danmarks bedste valgbus”. Man har kunnet brevstemme til kommunalvalget siden den 5. oktober, og for at give flere muligheden for netop dette har Stevns Kommune lavet en valgbus i en autocamper. Indvendigt er den indrettet som et valgkontor og arbejdsplads for kommunens medarbejdere. Brevstemmeafgivningen foregår uden for bussen afskærmet og under en markise. Kommunen har valgt en autocamper som valgbus på grund af mobiliteten. Dermed kan de nemt komme ud til borgerne, ikke mindst de unge og borgere i de mindre landsbyer. Ved valget i 2017 lå valgdeltagelsen blandt de unge i kommunen under landsgennemsnittet, og det vil de gerne ændre til dette kommunalvalg.
Skraldespand med barnestemme
Når man træder på pedalen på en af 12 bestemte skraldespande i Ringkøbing-Skjern vil der nu lyde tak fra et barn. Bogstavelig talt. 12 grønne skraldespande har siden starten af året talt, når man trådte på pedalen, der åbner låget, for at smide noget ud. Men stemmen, der før lød, var for ”friskfyr sjællandsk” for kommunen, så nu har de i et samarbejde med en huskunstner modereret på lyden. Nu kan man høre ting som ”Tak for mad, det gør mig glad” og ”Det er på mode at passe på vores klode”. Kunstneren har med hjælp fra sine egne børn og 54 sjetteklasseselever fra Ringkøbing-Skjern produceret lydstumper til skraldespandene med tak fra nogle af de børn, der skal overtage kloden. Udover at tale får en computer på kommunen også at vide, når de smarte skraldespande er fyldte, og hvilke skraldespande der hurtigst bliver fyldt.
Spørg robotten om KV21
– Hejsa. Jeg heder Muni og er Aarhus Kommunes nye chatrobot. Kan jeg hjælpe dig med noget inden for området kommunalvalg? Du kan enten bruge knapperne nedenfor eller blot stille mig et spørgsmål.
Robotten Muni kan nu hjælpe aarhusianerne med spørgsmål, de skulle have om kommunalvalget til november. Det værende om, hvad man skal gøre, hvis man ikke selv har mulighed for at stemme, eller blot hvornår datoen for valget egentlig er. Og robottens kapacitet stopper ikke her. Den har en længere liste af ting, den ved noget om, som den med glæde vil vise, hvis man bare spørger den. Aarhus Kommune er blot én ud af flere kommuner, hvor Muni kan hjælpe. Chatrobotten er udviklet som en del af Den Digitale Hotline, der er et samarbejde mellem 43 kommuner.
Hvide Sande spreder sig
TV-serien ”Hvide Sande”, der foregår i Ringkøbing-Skjern, hitter i norden og Europa. Serien er allerede blevet sendt i Norge og Sverige, hvor den har nydt stor succes, og nu er tiden kommet til Finland. Det tyder nu på, at flere internationale borgere kommer til at stifte bekendtskab med det hvide sand i Ringkjøbing-Skjern. Ifølge kommunen er TV 2, der har produceret serien, i forhandlinger med tv-stationer i en række fjerntliggende lande, og det ser også ud til, at serien skal oversættes til andre sprog. Kommunen er glad for eksponeringen, og det er da også en del af byens filmstrategi at sætte fokus på deres område for i fremtiden at kunne øge stoltheden om byen og bosætningen.
Cykelservice på farten
Hvis man har tænkt sig at tage på cykeleventyr i Kalundborg, skal man nu ikke længere i lige så høj grad frygte en punktering. Kommunen har nemlig investeret i fem cykelservicestationer placeret rundt omkring på Istidsruten, der er en rute på 390 kilometer, som strækker sig over fem etaper i fem kommuner. Hvis uheldet så er ude, kan man hurtigt lappe eller pumpe sin cykel. Der er på stationen fastgjort en række værktøjer til brug. Det gælder for eksempel skruetrækkere, dækjern og svensknøgler. Ved nogle af cykelservicestationerne vil det også være muligt at lade sin elcykel, hvis den skulle løbe tør for batteri.
Mursejlervenlig kommune
Hvis man ser mursejlere, er det som oftest flyvende i flok over byens tage i høj fart. Den har et karakteristisk højtonet skrig og kan forveksles med svaler. Bestanden af mursejleren er dog i tilbagegang i byerne. På Frederiksberg skulle dette gerne ændre sig. De er nemlig som den første kommune i landet blevet certificeret som en mursejlervenlig kommune.
Frederiksberg vil gerne værne og beskytte den truede fugleart, og kommunen har derfor opsat otte redekasser på rådhusets vægge, der forhåbentlig skal tiltrække en masse mursejlere. De håber samtidig, at fremtiden kan byde på endnu flere redekasser i både offentligt og privat regi.