
Glæde over nærhospitaler fra Helsingør til Skagen
tekst Gitte Johansen
Længst mod nord kører borgerne fra Skagen 60 kilometer den ene vej og 60 kilometer den anden vej for at få taget en blodprøve. Derfor er det ifølge Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (S) helt oplagt at placere et nærhospital i Skagen.
– Hvis der nogen, der skal have et nærhospital, så er det Skagen. Der er en vej derop og en vej tilbage. En skawbo skal køre 120 kilometer frem og tilbage mellem Hjørring og Skagen for at få taget et røntgenbillede eller en blodprøve. Det er så godt for Skagen det her, siger Birgit S. Hansen.
Regeringen præsenterede på et pressemøde i dag en plan for placeringen af foreløbig 13 ud af i alt 20 nye nærhospitaler, som skal flytte sundhedstilbuddene tættere på borgerne. De 13 byer som allerede er udpeget er: Nykøbing Mors, Skagen, Grenaa, Skive, Tarm, Fredericia, Nyborg, Tønder, Kalundborg, Nakskov, Næstved, Frederikssund og Helsingør.
Vi er allerede i gang
Trods de første forlydender om det modsatte har regeringen valgt at placere foreløbig to nærhospitaler i Region Hovedstaden i henholdsvis Frederikssund og Helsingør.
I Helsingør vækker beslutningen glæde hos borgmester Benedikte Kiær (K).
– Jeg har i årevis råbt op om, at nu bliver landspolitikerne nødt til at tage højde for, at vi bliver ældre og ældre og får behov for flere sundhedsydelser. Samtidig med at regionerne er blevet mere effektive og sender borgerne hurtigere hjem. Den kombination giver et tomrum i vores sundhedsvæsen, siger Benedikte Kiær.
Derfor er Helsingør Kommune allerede i gang med at bygge et stort sundhedshus, hvor der både skal være en regional akutklinik, røntgen, jordmoderkonsultationer, blodprøvetagning, tilbud til borgere med KOL, dialyse og meget mere.
– Vi er allerede i fuld gang med at skabe et supersundhedshus, der er en model for det, som regeringen nu gerne vil kalde nærhospitaler. Vi er altså frontløbere, der viser vejen, og det jeg er lidt stolt over, siger Benedikte Kiær.
Fire milliarder
Regioner og kommuner får mulighed for at søge midler til de nye nærhospitaler i en nyoprettet nærhospitalspulje. I alt er der afsat fire milliarder kroner i årene 2023-2028. Midlerne kan bruges til bygninger, materiel og it-investeringer.
– Helsingør får også mulighed for at søge den pulje. Det lovede sundhedsministeren mig i går, da han ringede. Ellers ville det sørme sparkende også være snyd. Men andre kommuner skal nok ikke regne med at få en model som vores. Vores nye sundhedshus har kostet 420 millioner kroner. Så fire milliarder kroner er hurtigt brugt, hvis man skal finansiere 20 nærhospitaler, siger Benedikte Kiær.
Penge til driften
På Morsø er borgmester Hans Ejner Bertelsen (V) en glad men også lidt overrasket borgmester.
– Jeg troede, at regeringens fokus lå på Thisted, så det var ikke noget, jeg havde regnet med. Men når jeg kigger tilbage og ser, hvad regionen har hevet væk fra Mors, så synes jeg, det er dejligt, at der bliver flyttet nogle aktiviteter tilbage. Vores dialysepatienter skal til Thisted to dage i ugen, og for dem vil det være et kæmpe fremskridt, hvis vi kan få behandlingen tilbage til Mors, siger Hans Ejner Bertelsen.
Trods begejstringen er der også en vis bekymring omkring økonomien at spore hos Hans Ejner Bertelsen.
– Det store spørgsmål er, hvordan det ser ud med driften fremover. Jeg kan se, at der er sat fire milliarder af til bygninger, men jeg tænker på mere på driften. Vi har ikke mulighed for at have penge med til bordet. De skal komme fra regeringen eller regionen. Hvis det er opgaver, vi skal løse for regionen, så skal der følge penge med, siger han. gij@kl.dk
Regeringen foreslår
* Op til 20 nye nærhospitaler.
* Nærhospitalerne skal indeholde både sygehusfunktioner og kommunale tilbud.
* Patienter med kroniske sygdomme som diabetes og KOL kan tilbydes kontrol og behandling.
* Ældre medicinske patienter vil kunne modtage ambulant udredning og behandling for ukompliceret sygdom samt opfølgning efter indlæggelse.
* Nærhospitalerne skal desuden tilbyde ukompliceret diagnostik som røntgenbilleder og blodprøver.
* Sundhedsstyrelsen skal udarbejde et fagligt oplæg til, hvilke patientgrupper og funktioner, som skal behandles på nærhospitalerne.
Kilde: Regeringens oplæg "Tættere på II".