
Flere højborge kan falde
tekst Tom Ekeroth
Region Syddanmark:
##ContentBoxStart##265264##ContentBoxEnd##
ESBJERG: Der er en vis spænding over valget i Esbjerg, hvor S og V er næsten lige så store, men hvor begge partier har udfordringer med støttepartierne. DF bliver formentlig decimeret, mens SF har sagt, at man ikke pr. automatik vil pege på Jakob Lykke (S). Venstre kommer formentlig til at gå tilbage, mens Socialdemokratiet sikkert vil gå frem. Dermed kan det ende med, at Venstres flertal falder fra hinanden, og Jesper Frost (V) derfor må forlade embedet. Det var i sin tid en skandale set med socialdemokratiske briller, da partiet mistede magten. Genvinder partiet den igen, vil der blive danset på bordene i den socialdemokratiske lejr.
TØNDER: Venstre fik ved sidste valg 44,6 procent af stemmerne, men siden er der løbet meget vand i Rudbøl Sø. Partiet blev splittet i to efter valget af Martin Iversen som spidskandidat. Kort efter dannede borgmester Henrik Frandsen Tønderlisten, der foruden ham selv tæller fem byrådsmedlemmer. Dermed er der lagt i ovnen til et nervepirrende valg i kommunen, der ganske vist er borgerlig, men som tidligere har været socialdemokratisk ledet – på et tidspunkt, hvor der var uro i Venstre. Mere end hver fjerde Venstre-vælger stemte personligt på Henrik Frandsen sidst. Gør de stadig det, kan man ikke afskrive ham som en mulig borgmester, mens de landspolitiske vinde umiddelbart blæser med Barbara Krarup Hansen (S).
KOLDING: Der er lagt op til et vildt kendisvalg i Kolding, hvor Villy Søvndal (SF) og det nytilflyttede, men lokalt kendte folketingsmedlem Eva Kjer Hansen (V) dyster mod Birgitte Munk Grunnet (S), der ikke sidder i byrådet i dag. Af den grund er hun selvsagt lidt bagud på point, men hun kommer med solid erfaring i foreningslivet og kan måske netop profitere af, at hun ikke har været med i byrådet tidligere. Spørgsmålet bliver, om kendisserne alligevel trækker det længste strå. Kolding er too close to call.
FANØ: Efter fire år med Danmarks eneste borgmester fra Alternativet i front, vender Fanø efter alt at dømme tilbage til det, der har været normalen for økommunen i årtier – nemlig en borgerlig borgmester. Jokeren er Christian Lorenzen (K), der i tilfælde af fremgang kan blive et borgmesteremne, men meget tyder umiddelbart på et comeback til Erik Nørreby (V). Der er dog stadig en ukendt faktor, der hedder lokallister. Dem har Fanø tre af, og en eller flere af dem kan blive tungen på vægtskålen.
BILLLUND: Borgmester Ib Kristensen (V) takker af og overlader stafetten som Venstres spidskandidat til Stephanie Storbank. Hun er oppe imod Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S), der selvsagt vejrer morgenluft. Kommunen har været Venstre-land, så langt nogen husker, med et lille mellemspil med en lokalliste-borgmester 1978-1982, men når man kigger på befolkningsudviklingen i kommunen, der ellers er en klassisk bosætningskommune, er der nærmest intet sket siden 2017. Det er dog ikke rigtig et valgtema – og derfor kan Venstre forsigtigt regne med at fortsætte ved magten.
FREDERICIA: Efter skandalen omkring den tidligere borgmesters køb af en byggegrund har Steen Vrist (S) som ny borgmester påtaget sig opgaven med at rydde op. Ved valget udfordres han af Peder Tind (V), der er tidligere kristendemokrat og har rødder i byens frikirkemiljø. Socialdemokratiet er med sine 54,3 procent umiddelbart foran på point, men sagen kommer formentlig til at koste partiet stemmer. Spørgsmålet er bare hvor mange, men med 18,2 procent til Venstre ved sidste valg er der virkelig lang vej for partiet, der også har en fortid med en skandaleombrust borgmester. Socialdemokratiet har umiddelbart hjemmebanefordelen, men meget kan ske i fæstningsbyen.
KERTEMINDE: Borgmester Kasper Ejsing (S) ligner en, der er på vej til at tabe magten til Klavs Norup (K). Fra 2002 til 2007 var Else Møller (K) borgmester, og i denne periode er Konservative det næststørste parti med 21,4 procent. Venstre måtte skifte spidskandidat sidste år efter en rigtig møgsag, hvor Hans Luunbjerg (V) blev fanget i at opbevare kyllingemøg forkert. Venstre er ikke i nærheden af borgmesterposten med blot 11 procent af stemmerne i 2017.
NYBORG: Kenneth Muhs (V) præsterede et rigtig flot valg sidst – med 47,3 procent af stemmerne. Modkandidaten er Sonja Marie Jensen (S), der blev kendt for at være blandt de første kvinder i kommunalpolitik, der stod frem med deres oplevelser med #metoo. Hun er noget bagud med 30,4 procent til S ved KV17, men måske hun alligevel kan få så meget vind i sejlene, så det kan lykkes hende at erobre borgmesterposten.
FAABORG-MIDTFYN: Hans Stavnsager (S) er en folkelig borgmester, der til dette valg bliver udfordret af Kristian Nielsen (V). Kommunen har under Stavnsagers ledelse sat nogle projekter i gang med nye boligområder og en strategi, der deler kommunen i den del, der er tæt på Odense, og resten. Valgperioden har været uden de store dramaer, så det er svært at se et magtskifte for sig i den fynske kommune.
ASSENS: Efter at have forsøgt at blive regionsrådsformand en del gange forsøger Poul Erik Svendsen (S) nu at blive borgmester. Men det bliver svært for partiet at brænde igennem i en kommune, hvor Søren Steen Andersen (V) sidder ret tungt på magten. Selv om Andersens støtter i DF formentlig også smelter ned i Assens, tyder meget på, at den elektrikeruddannede borgmester kan fortsætte efter 1. januar.
VEJLE: I nyere tid har der både været en SF’er, en socialdemokrat og nu en Venstre-mand i spidsen for Vejle, så meget kan ske i byen, der på en eller anden måde fremstår som en jysk oase for den kreative klasse. På en togtur kan man med selvsyn se, at det går meget godt i Vejle. Netop på grund af demografien og forventet tilbagegang for både Venstre og Dansk Folkeparti, der har tre mandater nu, kan man sagtens forestille sig et magtskifte, hvor Jens Ejner Christensen (V) må aflevere borgmesterkæden til Martin Sikær (S), der er erfaren i byrådsarbejdet, men som alligevel står for forandring.
VARDE: Ved sidste valg mistede Venstre sit absolutte flertal i Varde – og ved dette valg skal Mads Sørensen (V) forsøge at holde på borgmesterposten, der i dag varetages af Erik Buhl (V). Partiet kan ikke tåle yderligere tilbagegang, hvis den mission skal lykkes. Samtlige øvrige borgerlige partier er gået sammen i et stort valgforbund. På den anden fløj er Socialdemokratiet noget bagud fra start med 18,9 procent ved KV17 – og vi skal tilbage til 1960’erne for at finde en socialdemokratisk borgmester i vesterhavskommunen.
VEJEN: Der er ikke noget, der tyder på, at der er skabt en modvilje mod Venstre, som ved dette valg skifter borgmester Egon Fræhr ud med Morten Thorøe. Han vil være afhængig af De Konservative for at kunne komme til fadet. Sværere ser det ud for Jørgen Thøgersen (S), der for tredje gang er spidskandidat. Skal det blive til en borgmesterpost denne gang, kræver det en noget alternativ flertalskonstellation, for SF og Enhedslisten har kun et mandat hver. Et forsigtigt bud er, at Venstre beholder magten.
AABENRAA: Hvis vælgerne i Aabenraa lægger vægt på at have en borgmester, der har været meget synlig i rollen som kommunens udenrigsminister, er Thomas Andresen (V) allerede langt foran på point. Under coronakrisen har han gang på gang markeret sig i coronadebatten omkring åbning og lukning af grænserne. Kommunen er overvejende borgerlig, og derfor peger meget på, at netop Thomas Andresen kan fortsætte. Udfordreren er Erik Uldall Hansen (S).
SØNDERBORG: Borgmester Erik Lauritzen (S) fik med en fremgang ved KV17 til 41,5 procent af stemmerne sat sig særdeles tungt på magten. Nu bliver han udfordret af tidligere undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V), der måske nok kan sikre Venstre et bedre valg end sidst (20,7 procent), men hun vil alligevel være afhængig af flere støttepartiers fremgang. Fælleslisten er formentlig færdige, mens Slesvigsk Parti godt kunne få yderligere vind i sejlene. Spørgsmålet er, om partiet, der kan sammenlignes med Radikale Venstre, kan pege på Trane, der ideologisk ikke befinder sig så langt væk. Man kan i hvert fald ikke dømme Ellen Trane Nørby ude på forhånd.
HADERSLEV: Kommunen har siden reformen både haft borgmestre fra S og V – så der kan ske lidt af hvert. Denne gang kunne det meget vel ende med, at trompetisten Henrik Rønnow (S) trækker det længste strå og bliver borgmester i stedet for Mads Skau (V), der tager over som spidskandidat efter H.P. Geil.
MIDDELFART: Det vil være en kæmpe sensation, hvis ikke Johannes Lundsfryd (S) bliver borgmester igen. Det er svært at se nogen egentlig opposition gribe ud efter magten i kommunen, hvor Socialdemokratiet fik 48,5 procent af stemmerne ved sidste valg.
NORDFYN: Fra at være en kommune, hvor der i starten var stor strid om først og fremmest kommunenavnet, hvilket førte til en borgerliste, har der de seneste valgperioder været ro på Nordfyn, der har en af landets bedst samarbejdende kommunalbestyrelser ifølge politikerne selv. Socialdemokratiet og Venstre kan blive enige om meget; så meget at et diskussionspunkt ved KV17 var åremålsansættelse kontra kontraktansættelse af kommunaldirektøren. Kommunen er, måske med undtagelse af Bogense, solidt borgerlig – og derfor kan borgmester Morten Andersen (V) godt regne med at fortsætte.
ODENSE: Peter Rahbæk Juel (S) har haft held med at sætte skatten op, uden at det er gået ud over vælgernes opbakning. Hans politiske projekt, kaldet ”Velfærdens Fundament”, har vundet gehør blandt vælgerne, og der er ingen sprækker i samarbejdet med R, SF og EL. Venstres borgmesterkandidat Christoffer Lilleholt er ikke i nærheden af at udgøre en reel trussel, mens De Konservatives spidskandidat har haft dårlig presse om økonomien i sin tidligere virksomhed. Dansk Folkeparti får denne gang mere end almindelig svært ved at komme ind.
SVENDBORG: Det ligger på den flade hånd, at Bo Hansen (S) også er borgmester i Svendborg efter 1. januar. Opbakningen fra SF, Enhedslisten og den lokale tværsocialistiske liste fejler ikke noget, og det er svært at få øje på den helt store brændende platform for en ny borgmester. Venstres bud er Mette Kristensen, der tager over efter tidligere borgmester Lars Erik Hornemann. Hun får svært ved at tælle til de afgørende 16 mandater med et Dansk Folkeparti, der forventeligt smelter helt ned – og som i valgperioden er svundet fra fire til blot et enkelt mandat.
LANGELAND: Man kunne godt skrive en lang smøre om den politiske situation på Langeland med et Socialdemokrati, der kan vente sig tilbagegang efter sagen om udrejsecentret, om Dansk Folkeparti, der smelter ned og om et Venstre, der formentlig også går tilbage. Men det er der ingen grund til. Borgmesteren på Langeland hedder også Tonni Hansen (SF) efter valget. Han har i sagen om udrejsecentret vist sig at kunne samle øen og har således kun fået yderligere vind i sejlene på en ellers kedelig sag.
ÆRØ: Tidligere statsminister Jens Otto Krags søn, Peter Hansted (S), går efter borgmesterposten på øen, der i dag har hele to lokallister, og som ved valget kan få en tredje. Lokallisternes betydning kan man derfor ikke ignorere helt, men de bliver snarere kongemagere end konge. Borgmesterposten vil formentlig gå til S – der har den i dag – eller K, der stiller med Mads Boeberg Hansen i front .