
Efter mindre end 24 timer i lygtepælene: Borgere vil forbyde valgplakater
tekst Anna Törnqvist Jensen
Foreløbig har 126 borgere skrevet under på et borgerforslag, som vil forbyde valgplakater i og omkring Hillerød. Under 24 timer efter, de første plakater blev hængt op i lygtepælene, så forslaget dagens lys, og får det 450 underskrifter, skal det behandles i byrådet.
– Det belaster miljøet unødigt. Selvom man bruger FSC-certificeret papir, er der en miljøbelastende proces i papirproduktionen, lyder det i borgerforslaget, som fortsætter:
– Man har forbud mod at hænge reklameplakater op langs vejene af hensyn til trafiksikkerheden. De forstyrrer koncentrationen ligesom en mobiltelefon vil gøre, men når det gælder om at promovere en politiker, så gælder det åbenbart ikke?
Herudover lyder det i forslaget, at ”synet af overplastrede lygtepæle, træer m.m. i bedste fald er grimt”, og at byen efter valget ligner en by, som ”en orkan lige har forladt med valgplakater, der ligger og flyder eller hænger og dingler.” Borgerforslaget slutter med en klar opfordring:
– Lad os stoppe dette griseri.
Ingen valgplakater
I Vejle har der ikke været rift om at få den bedste placering til valgplakaten i byens handelscentrum. Her er det nemlig ikke tilladt at hænge plakater op i gågadne, selvom det ikke er i strid med Indenrigs- og Boligministeriets retningslinjer. Ifølge Vejle Amts Folkeblad kan ingen helt huske, nøjagtig hvornår den beslutning er truffet. Ikke desto mindre står forbuddet ved magt.
På Fanø har der slet ikke været brug for stiger og strips. Her er nemlig ikke en eneste valgplakat at finde, da øens partier i mange år har haft en aftale om, at der ikke skal hænges valgplakater op. Til DR fortæller borgmester Sofie Valbjørn (Alt), at øen har en meget streng skiltepolitik, og selvom ingen helt kan huske, hvornår politikerne blev enige om et valgplakatforbud, mener hun, det er på sin plads, at politikerne viser et godt eksempel. antj@kl.dk