Borgerlige Greve går til valg uden skyggen af borgerlig samling
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Liselott Blixt (DF) tøver ikke med at sige det lige ud. Det erfarne byråds- og folketingsmedlem går efter endnu en periode i Greve Byråd, men når hun tænker tilbage på valgperioden, der snart er gået, er det ikke med glæde og begejstring. Tværtimod.
##ContentBoxStart##265907##ContentBoxEnd##
– De sidste fire år har været forfærdelige, siger hun.
Samarbejdet i byrådet har været ikke-eksisterende og debatklimaet betændt siden valget i 2005, hvor René Milo (V) havde flertallet på plads til at fortsætte som borgmester, men hvor et af de nyvalgte Venstre-medlemmer, Brigitte Jerkel, forlod partiet på valgnatten og meldte sig ind i Det Konservative Folkeparti for derefter at gøre Hans Barlach (K) til borgmester.
Den slags sidder i gardinerne – i hvert fald ifølge de andre centrale personer i Greves politiske liv.
Borgmester Pernille Beckmann (V) er ærgerlig over, at kommunen, der helt tilbage til dannelsen i 1970 har haft solidt borgerligt flertal, nu igen går til valg uden skyggen af borgerlig samling.
– Jeg synes, det er en katastrofe, at vi ikke kan være en samlet borgerlig blok. Vi vil faktisk gerne samarbejde med Konservative. Vi har også inviteret Brigitte Jerkel med i valgforbund. Men hun vil ikke. Hun har et nag, der stikker så dybt, og har fået stablet et samarbejde med Enhedslisten på benene, som åbenbart er meget stærkt. Når man som Brigitte siger, at alt bare er dårligt og ikke til at holde ud, skulle man måske lige holde et spejl op foran sig selv, siger hun.
Brigitte Jerkel har en noget anden udlægning. Adspurgt, om ikke det er både ærgerligt og aparte, at Venstre og Konservative trods et borgerligt flertal ikke kan samarbejde, svarer hun:
– Det skal du nok spørge borgmesteren om.
Hun siger, hun har inviteret jer med i samarbejdet?
– Det passer ikke. Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige har indgået valgforbund uden at spørge os. Og ved sidste valg indgik Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance en konstitueringsaftale uden at spørge os. Jeg synes, det ville være naturligt, at de borgerlige partier samarbejder, ligesom partierne i rød blok samarbejder.
Ifølge de andre partier stammer det her tilbage fra dengang, du hoppede fra Venstre til Konservative og sikrede Hans Barlach borgmesterposten. Er du enig i den udlægning?
– Nej, det synes ikke, man kan sige. Det ville godt nok være meget mærkværdigt, hvis jeg eller andre skulle gå og bære nag i så mange år.
##ContentBoxStart##265908##ContentBoxEnd##
Jerkel: Hun må have vidst noget
Blandt de aktuelle politiske stridspunkter mellem Venstre og Det Konservative Folkeparti i Greve er lukningen af en daginstitution i et udsat boligområde i Greve Nord, hvor Brigitte Jerkel sammen med blandt andre Enhedslisten stemte imod og gik til tilsynet med sagen, fordi behandlingen af den ifølge partierne ikke foregik efter bogen. Og så har der været stor debat om byggeri af boliger ved Strandvejen, hvor Enhedslisten og Konservative også har været imod – men hvor det borgerlige flertal trods 1.200 underskrifter fra naboer har fortsat projektet.
Den måde at bedrive politik på kalder Pernille Beckmann for ”konfliktoptrappende”. Hun mener ikke, valget bliver videre spændende, fordi der kun sker lidt forskydninger internt i blokkene – men at der stadig vil være et flertal bag hende som borgmester.
Sådan ser Brigitte Jerkel ikke på det. Ifølge hende er intet givet, og hun nævner gerne bagtæppet for valget: Sagen om den nu afskedigede kommunaldirektør Claus Thykjær og hans brug af kommunens kreditkort til private indkøb og sekundært et tilfælde, hvor Pernille Beckmann trods opfordringer til forvaltningen om at bringe det i orden ikke havde fået betalt for en privat middag.
Nogle ”triste sager”, som Brigitte Klintskov Jerkel beskriver dem. Hun mener ikke, borgmesteren kan have været uvidende om dem.
– En borgmester ved alt, hvad der foregår i kommunen. Det skulle være meget mærkeligt, hvis hun med det tætte forhold, hun havde til Claus Thykjær ikke vidste noget som helst om det her rod med de bilag. Det har jeg svært ved at forestille mig. Det er heller ikke en sag, der har været god i forhold til samarbejdet i byrådet, fordi borgmesteren ikke har villet svare på spørgsmål om sin egen ageren i sagen, siger hun.
Under sagen om kommunaldirektøren var Brigitte Jerkel sygemeldt. Her følte hun sig urimeligt behandlet af forvaltningen, der udelukkede hende fra adgang til det digitale dagsordensystem, hvilket gjorde det umuligt for hende at sætte suppleanten ind i sagerne, fordi hendes noter lå i systemet. Efter halvanden måned fik hun adgang igen.
– Det var vist ikke helt lovligt, mener hun.
##ContentBoxStart##265910##ContentBoxEnd##
S: Magtfuldkommen borgmester
Pernille Beckmann beretter om en sommer, hvor skytset i den grad har været rettet mod hende, og hvor særligt socialdemokrater har beklaget over for hende, at partiet er gået så langt i dets angreb på hende – men at de ikke kunne sige fra internt.
I dag erkender Socialdemokratiets spidskandidat John T. Olsen, at kommunaldirektøren sikkert kunne have opført sig på samme måde, hvis han selv var borgmester.
– Jeg tror ikke, Pernille har vidst noget. Men jeg mener, hun skulle have håndteret sagen anderledes. Vi når helt hen til september, før vi politianmelder ham. Jeg synes, vi oplevede en borgmester, der var magtfuldkommen, siger han.
I løbet af valgperioden har Socialdemokratiet både samarbejdet med Konservative og med Venstre. Partiet har været med i to budgetforlig, men John T. Olsen har ikke rosende ord til overs for måden, det foregik på.
– Vi oplever ikke, at vi bliver respekteret som ligeværdige partnere. Venstre inviterer ind, men vil kun bruge os og kasserer os for resten. Et godt eksempel er naturpuljen. Den er kun kommet med de to gange, vi var med i budgetforliget. Nu slår Venstre sig op som naturparti i sin valgavis, siger han og fortsætter:
– Det er den måde, Pernille Beckmann agerer på – hun føler sig lidt som en bydronning over for os andre. Hun er ikke favnende. Som borgmester skal du i min optik sidde for bordenden og tilgodese alle kommunens borgere. Det er ikke sket i 16 år, siger John T. Olsen.
Han synes i lighed med Brigitte Jerkel, at valget bliver enormt spændende. Og han drømmer om en bred konstituering. Med mindre vælgerne sammensætter byrådet helt anderledes end sædvanligt, bliver det også nødvendigt, for et centrum-venstre-flertal vil kræve en mandatfremgang på hele fire mandater.
– Jeg ønsker at lave noget på tværs. Ikke kun med venstrefløjen. Det må ikke blive dem og os hele tiden. Det skal være de store brede aftaler. Jeg har talt med en del borgere, der går hovedrystende væk, når de har set, hvordan der tales til hinanden til vores byrådsmøder. Sådan skal det ikke være, siger John T. Olsen.
Brigitte Jerkel erkender, at hendes muligheder ser brogede ud.
– Hvis jeg skal blive borgmester, kræver det selvfølgelig et flertal på 11, der peger på mig. Det ved vi jo først, når stemmerne er talt op.
Hvis du ikke kan tælle til 11, kan du så forestille dig at pege på Pernille Beckmann?
– Jeg vil sige, at tilliden har lidt et knæk i forhold til måden, hun har håndteret sagen om kommunaldirektøren på. Det er mest naturligt med en borgerlig borgmester, hvis vi fortsat har borgerligt flertal, men vi har ikke noget godt samarbejde, siger Brigitte Jerkel.
Hvem vil pege på dig, tror du?
– Jeg vil ikke sidde nu her og sige, om vi gør det ene eller det andet på valgnatten. Men vores udgangspunkt er at pege på os selv. Dernæst er det vigtigt for os at være en del af en aftale, hvor vi får mest konservativ politik igennem. Så må vi jo se, hvordan mandaterne falder, siger Brigitte Jerkel.
DF vil ikke samarbejde med K
##ContentBoxStart##265909##ContentBoxEnd##
Den tredje part i den borgerlige blok er Dansk Folkeparti, der har to mandater i denne periode. Spidskandidat Liselott Blixt kalder sig ikke borgmesterkandidat, men bakker i stedet op om Pernille Beckmann.
Hun ser sig ikke i stand til at samarbejde med hverken Brigitte Jerkel eller Socialdemokratiet.
– Jeg har grundlæggende ikke noget imod Konservative, men partiet har villet skære på ældreområdet, som er min mærkesag. Og vi kan ikke arbejde sammen med Brigitte Jerkel, når der er så dårlig stemning, som tilfældet er. Det handler hele tiden om at kritisere borgmesteren personligt, siger hun og giver sin vurdering af Socialdemokratiets spidskandidat:
– Jeg stoler ikke på Socialdemokratiet. Jeg kan ikke se en borgmester i John T. Olsen. Der er simpelthen for lidt pondus, siger hun.
Tilbage på Greve Rådhus erkender Pernille Beckmann, at det har været en strabadserende sommer og efterår. Hun ved faktisk ikke helt, hvordan hun egentlig genfinder gejsten, men man kan mærke, at den er der, og at hun vil kæmpe for at fortsætte på posten.
– Jeg er nok lidt en korkprop, der kommer op til overfladen igen efter at have ligget nede på bunden i fosterstilling, griner hun. • mdbr@kl.dk