
Borgmesterfavoritten mistede magten i Hjørring
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Antallet af mennesker, der havde forudset, at Arne Boelt ikke ville fortsætte som socialdemokratisk borgmester i Hjørring må være tættere på ingen end på mange. Han har været borgmester siden 2010 og har siddet i byrådet i 27 år. Først i Sindahl Kommune og siden i Hjørring.
De 4.993 personlige stemmer, der gik til Arne Boelt, var dog ikke nok, da Socialdemokratiet oplevede en massiv nedgang. De blev stadig kommunens største parti, men gik 12,5 procent og fem mandater tilbage og sidder nu med 10.
Det har ikke været muligt for Danske Kommuner at få et interview med Arne Boelt, men til TV2 Nord siger han, at den store nedgang og en mistet borgmes-terpost ikke var forventet. Årsagen til det dårlige resultat kan findes flere steder. En af dem er et stærkt omdiskuteret projekt på Hirtshals Havn, hvor der skal opstilles flere vindmøller.
– Det er nok en kombination af flere ting. Hele minkforløbet startede her ved os, og så har vi også Hirtshals Havn, som simpelthen er nødvendig at udvide, men der er jo mange, der ikke vil have de vindmøller, siger Arne Boelt til tv-stationen.
På den anden side står kommende borgmester Søren Smalbro (V), der havde et godt valg og sammen med sit parti går to mandater frem.
Venstre har indgået en smal konstituering med Konservative, der gør, at han kan tage borgmesterkæden.
– Jeg er egentlig ikke overrasket. Jeg har virkelig følt massiv opbakning i valgkampen, og jeg har også følt, at der har været noget i gang, der har gået imod Socialdemokratiet, siger Søren Smalbro til Danske Kommuner.
Taber på straffespark
Per Møller (K) fik sammen med Konservative et kanonvalg, hvor de gik fire mandater frem til syv. Han var borgmesterkandidat og udtrykker stor skuffelse over ikke at kunne tage kæden.
– Jeg det lidt som, at jeg har spillet mig frem til en VM-finale og taber på straffespark, på trods af at vi spillede lige op. Vi har leveret et historisk resultat, som jeg er utrolig stolt af, men det lykkedes os ikke at få pokalen med hjem, og det er skuffende, siger han til Danske Kommuner og fortæller, at der var hårde forhandlinger om borgmesterposten. Søren Smalbro var flere gange ved at forlade forhandlingerne. I sidste ende blev de dog enige om en aftale, der gjorde Per Møller til 1. viceborgmester.
Under forhandlingerne meldte Arne Boelt sig også på banen. Efter at kunne konkludere, at han ikke blev borgmester igen, forsøgte han at få det bedste ud af situationen.
– Jeg tilbød at pege på Per Møller (K) som borgmester, mod at Venstre blev holdt ude, og Venstre og Søren Smalbro fik samme tilbud, mod at de konservative blev holdt ude. Vi kan ikke se os selv i en konstituering med et samlet blåt flertal, som vil skære kraftigt i vores anlægsbudget, og som foretrækker at spare med salamimetoden frem for at melde klart ud og lukke det, der er nødvendigt, siger Arne Boelt til Nordjyske og fortæller til avisen, at han har tiltro til, at Søren Smalbro nok skal klare jobbet som borgmester.
På den blå side af forhandlingerne blev dette forsøg ikke modtaget særlig godt.
– Det er et spørgsmål om, hvad man har snakket om inden valget. Konservative og vi havde en klokkeklar aftale om, at hvis der er et borgerligt flertal, så skal vi have en borgerlig borgmester. Vi har stået skulder ved skulder, og vi havde begge et rigtig godt valg. Når nogen så prøver at hugge kiler ind mellem os og ødelægge samarbejdet, så kigger vi på hinanden og siger, om de skal have lov til det, og så fandt vi fælles fodfæste, siger Søren Smalbro.
Arne Boelt har meldt ud, at denne periode bliver hans sidste i politik. • marp@kl.dk