
Kvinderne satte rekord ved valget
##ContentBoxStart##266250##ContentBoxEnd##
34 procent af kandidaterne ved kommunalvalget var kvinder, og det var en forbedring i forhold til for to år siden, hvor kun omkring 32 procent af kandidaterne var kvinder. Det er også lykkedes flere kvinder at opnå valg til landets byråd og kommunalbestyrelser. Helt præcist er 874 ud af de i alt 2.436 ny- og genvalgte politikere kvinder. Det viser tal fra KMD. Andelen af kommende kvindelige kommunalpolitikere er 35,88 procent, og det er en stigning i forhold til sidste valg og en ny rekord. Ved sidste valg var det nemlig 32,9 procent af de valgte, der var kvinder, og det var den hidtidige rekord.
Men det er ikke kun her, kvinderne har sat rekord. Aldrig har der været så mange kvindelige borgmestre, som der er efter 1. januar. Her er det – med forbehold for, at det kan nå at ændre sig, indtil konstitueringerne er endeligt vedtaget – 20 kvinder, der landet over fortsætter i deres borgmestergerning eller for første gang får overdraget nøglerne til borgmesterkontoret. Blandt andre Benedikte Kiær (K) i Helsingør, Pernille Beckmann (V) i Greve og ikke mindst Christina Krzyrosiak Hansen (S) i Holbæk fortsatte sikkert i sadlen, mens andre efter benhårde konstitueringsforhandlinger kunne erklære sig selv borgmestre. Først tre dage efter valget kunne Karina Vincentz Andersen fra Nyt Odsherred, som består af en udbrydergruppe fra Venstre, erklære sig som kommende borgmester i Odsherred med det smallest mulige flertal bag sig. Og hele fem dage efter valgdagen lykkedes det Socialdemokratiets Vicky Holst Rasmussen at vriste borgmesterkæden fra Karsten Søndergaard (V) i Egedal, som, der ellers først var opbakning til, kunne fortsætte som borgmester. Det ændrede sig dog, da Konservative skiftede mening og i stedet bakkede op om en socialdemokratisk borgmester sammen med SF, Enhedslisten og lokallisten Ny Egedal, som udspringer af Venstre.
##ContentBoxStart##266255##ContentBoxEnd##
Flest kvinder i Gladsaxe
De rekordmange nye kvindelige borgmestre glæder direktør i Kvinfo, Henriette Laursen, som dog stadig mener, det går for langsomt.
– Målt på borgmestre er det et fremskridt og endda en rekord, men det går for langsomt. Hvis tempoet fortsætter, skal vi helt hen til 2045, før vi får ligestilling i kommunalpolitik. Hvis vi sammenligner os med resten af Norden, ligger vi bagerst, siger Henriette Laursen til DR.
Et sted, hvor kvinderne dog er stormet ind i kommunalbestyrelsen, er i Gladsaxe. Her udgør kvinderne hele 64 procent af de valgte. Også i Gentofte er over halvdelen, 57,89 procent, af kommunalbestyrelsesmedlemmerne efter 1. januar kvinder. I 2018 kunne Gentofte indtage førstepladsen som den kommunalbestyrelse i landet med flest valgte kvinder. Her udgjorde kvinder 58 procent, og det gjorde Gentofte til den eneste kommune i landet, hvor der blev stemt flere kvinder ind end mænd. Efter 1. januar er det dog fem kommuner, der har flere valgte kvinder end mænd. • antj@kl.dk
##ContentBoxStart##266283##ContentBoxEnd##
##ContentBoxStart##266249##ContentBoxEnd##