
Det første kommunale klimabarometer er offentliggjort: Lokalt samarbejde skal forbedre klimaet
tekst Anna Törnqvist Jensen
99 procent af landets kommuner har en eller flere klimastrategier eller er aktuelt i gang med at udarbejde en strategi, viser kommunernes klimabarometer, som KL for første gang har offentliggjort. Klimabarometeret viser, at omstilling til vedvarende energi, energieffektivisering af kommunale bygninger, almene eller private boliger, klimatilpasning og transport og mobilitet er blandt de højst prioriterede områder i kommunernes klimastrategier.
Desuden viser en undersøgelse lavet af KL’s nyhedsbrev Momentum, at kommunerne i høj grad samarbejder med lokalsamfundet i klimakampen. 48 procent af kommunerne svarer således, at de har indgået et eller flere partnerskaber på klimaområdet, mens yderligere 39 procent er i gang med at afsøge mulighederne for partnerskaber. Over 80 procent af kommunerne med et partnerskab har lavet det med virksomheder, mens 74 procent har indgået partnerskaber med andre kommuner og 55 procent med uddannelsesinstitutioner.
Vejle er en af de kommuner, der har indgået partnerskab med virksomheder for at reducere CO2-udledningen i kommunen. I partnerskabet fokuserer man på at finde rentable individuelle og kollektive forsyningsløsninger, som reducerer virksomhedernes klimaaftryk inden for rammerne af deres forretningsstrategier og planer.
– Kommunen udleder selv kun tre procent af den samlede udledning inden for kommunegrænsen, så hvis vi skal nå en 70 procentsreduktion, så skal vi have andre til at bidrage. Vi kan i kommunen godt købe elbiler og arbejde med vores indkøbspoltiik, men det er i høj grad gennem andre, at vi skal opnå CO2-reduktionen, og med den erkendelse er det naturligt at indgå partnerskaber, siger Lisbet Wolters, der er stadsarkitekt og chef for By, Land og Klima i Vejle Kommune, til Momentum.
Også borgerinddragelse spiller en central rolle i kommunernes klimaindsats, og undersøgelsen viser, at mange kommuner forsøger at inddrage borgerne i klimahandleplaner og strategier.
94 kommuner er i dag også med i klimasamarbejdet DK2020, som indebærer, at kommunerne skal udarbejde lokale klimahandlingsplaner, der lever op til Parisaftalens målsætninger.
– Vi er ved at løbe tør for tid, og derfor er det meget opløftende at se, at tæt på samtlige kommuner er så langt med planerne for grøn omstilling i deres kommune. Der er et behov for handling nu, og det gør det lokalpolitiske ejerskab for klimaindsatsen meget væsentligt, og derfor er det oplagt, at kommunerne tager virksomheder, civilsamfund og almindelige borgere helt ind i maskinrummet, så vi finder de bedste løsninger for alle, siger Birgit S. Hansen (S), formand for KL's miljø- og forsyningsudvalg.
Se hele Momentums undersøgelse her. Klimabarometret kan findes her.