
Intens spænding om magten
tekst Tom Ekeroth
##ContentBoxStart##265890##ContentBoxEnd##
Hillerød: Selv om Venstre er det største parti i denne periode, hedder borgmesteren Kirsten Jensen (S) – og det er også hende, der er favoritten til at vinde valget 16. november. Der har dog været massiv debat om blandt andet byudvikling, hvor borgere raser mod planer om højhusbyggeri, der vil blokere for udsigten til Frederiksborg Slot. Kirsten Jensen regerer med blot et mandats flertal, så det er ikke mange vælgere, Klaus Markussen (V) skal flytte for at kunne blive borgmester.
Egedal: Selv om Venstre og Socialdemokratiet er næsten lige store i Egedal, må kommunen anses for at være grundlæggende borgerlig. Med undtagelse af en lokalliste har Venstre siddet på borgmesterposten siden kommunens dannelse efter reformen. Karsten Søndergaard (V) ligner derfor umiddelbart en favorit, men trods en halvering af partiet sidst er det værd at holde øje med Det Konservative Folkeparti ved dette valg.
Høje-Taastrup: Med 47,6 procent af stemmerne sidder borgmester Michael Ziegler (K) og hans konservative fæller tungt på magten i Høje-Taastrup. Der bliver særdeles lang vej til borgmesterkontoret for Socialdemokratiet, der ved KV17 fik omkring hver fjerde stemme. Ziegler ligner en sikker vinder.
Brøndby: Socialdemokratiet har med 11 ud af 19 mandater absolut flertal i kommunen i denne periode. Det er svært at se, at det skulle ende meget anderledes ved det kommende valg. Alt tyder på, at vestegnskommunens borgmester bliver Kent Max Magelund (S) igen.
Gribskov: Bagsiden af medaljen for en kommune, der er danmarksmester i konkurrenceudsættelse og udlicitering, er, at der er høj risiko for, at kommunen må rydde op, når private aktører går konkurs. Det er sket nogle gange i valgperioden. Spørgsmålet er, om vælgerne giver politikerne skylden for det. Umiddelbart ligner Anders Gerner Frost (Nytgribskov) en favorit – dels fordi lokallisten kan forhandle til begge sider, men også fordi Socialdemokratiet skiftede spidskandidat få måneder før valget. Det belønnes næppe.
Fredensborg: Man skulle måske tro, at Fredensborg er mere borgerlig end som så, men kommunen har alligevel været socialdemokratisk ledet siden reformen. Det er, fordi Thomas Lykke Pedersen (S) og Socialdemokratiet sidder så tungt på magten, når man ser på procenterne. 31,6 blev det til ved KV17, hvor Venstre gik fem procentpoint tilbage til 21,7. Med den forskel er der alligevel ganske lang vej til et borgerligt styre i kommunen under ledelse af Lars Søndergaard (V).
Gentofte: Der er plads til en smule tilbagegang for borgmester Michael Fenger (K), der går til sit første valg som siddende borgmester i rigmandskommunen lige nord for København. Sidst gav vælgerne Det Konservative Folkeparti et komfortabelt absolut flertal på 13 ud af 19 mandater i kommunalbestyrelsen, så der er lidt at give af, hvis borgmesteren ikke helt er nået at blive kendt nok blandt vælgerne. Det bliver interessant, om Liberal Alliance med blandt andre tidligere departementschef og kommunaldirektør Peter Loft kan erobre et mandat – og om Enhedslisten, hvis ene mandat udgør den eneste reelle opposition, kan gå frem til to. Ganske sikkert er det, at borgmesteren også efter 1. januar hedder Michael Fenger.
Dragør: Den lille kommune på det sydligste Amager har i nyere tid haft borgmestre fra både Socialdemokratiet, Konservative, en lokalliste og senest Venstre. De 15 politikere i kommunalbestyrelsen har tidligere stået bag endog ganske kreative konstitueringer, der heller ikke altid har holdt i længden. Det største parti er nu Tværpolitisk Liste, der fik mere end hver fjerde stemme sidst. Spørgsmålet er, om det holder. Det er for tidligt at kalde resultatet i Dragør på forhånd. Borgmester Helle Barth (V) kan ikke vide sig sikker.
Halsnæs: Økonomien har voldt politikerne i Halsnæs ekstraordinært store problemer i denne valgperiode. Der blev allerede i 2018 gennemført voldsomme besparelser, og ikke mindst det specialiserede socialområde tynger fortsat kommunens budget. Borgmester Steffen Jensen (S) manglede ved KV17 kun et enkelt mandat i at få absolut socialdemokratisk flertal. Spørgsmålet er dog, om de borgerlige partier kan mobilisere vælgere, der er utilfredse med de forgangne fire år. Det er Michael Thomsens (V) største håb.
Frederikssund: Borgmester John Schmidt Andersen (V) har i løbet af perioden haft mange problemer – men det er, som om det hele er vendt til hans fordel. Der er kommet gang i byudviklingen, den kontroversielle betalingsbro blev gratis, og alle partier er med i budgetforliget for næste år. Derfor kan han umiddelbart ligne en favorit til at genvinde magten – men magten kan også meget let svinge, så Tina Tving Stauning (S) får borgmesterkæden om halsen. Kun få procent skiller V og S.
Vallensbæk: Det er knebent, men det er der – og det bliver det nok ved med at være: Det absolutte konservative flertal i Vallensbæk. Denne gang er det sikkert, at Venstre ikke kommer ind, for partiet har ikke kunnet finde interesserede kandidater. To mandater står der i dag Dansk Folkeparti på. Det kan blive ændret denne gang. Men det er svært at se nogen reel udfordrer til borgmester Henrik Rasmussen (K).
Ishøj: Efter et kæmpe drama, der førte til, at borgmester Ole Bjørstorp brød med Socialdemokratiet og dannede Ishøj-Listen, selv om han havde forsvoret netop den slags brud, er der så småt faldet ro over den lille hovedstadskommune. Socialdemokratiet har under borgmesterkandidat Merete Amdisen (S) vist en helt anden og samarbejdsvillig stil, hvilket allerede lader til at give bonus. Ishøj-Listen kommer formentlig ind et med et mandat, men det er svært at se listen som andet og mere end en politisk døgnflue. Merete Amdisen har gode kort på hånden til at konstituere sig bredt i byrådet, og hun bliver med al sandsynlighed kommunens nye borgmester.
Albertslund: Det bliver Steen Christiansen (S) igen. Der er reelt ingen form for opposition. Dansk Folkeparti er det næststørste parti med 13,0 procent af stemmerne i denne periode, men det er svært at se for sig, at partiet skulle kunne mønstre noget, der minder om et flertal.
Hørsholm: Det Konservative Folkeparti sidder godt på magten i Hørsholm, hvor hver tredje borger er blandt de mest velhavende i landet, men partiet er under beskydning fra øvrige borgerlige partier, anført af Venstre, for ikke at føre tilstrækkelig borgerlig politik. Selv om de konservative kun sidder på otte ud af de 19 mandater, er det dog svært at se for sig, at de øvrige partier kan blive enige om en fælles politik. Morten Slotved (K) er derfor favorit til at fortsætte som borgmester.
Rudersdal: I denne valgperiode har flertallet i Rudersdal – Venstre, Socialdemokratiet og Radikale Venstre – lagt otte skoler administrativt sammen til fire. Det har skabt stor debat, anført af Konservative og Lokallisten. Det er ikke noget fedt udgangspunkt for et kommunalvalg, og den splid, skolesagen har skabt blandt Venstre og Konservative, kan blive farlig for borgmester Jens Ive (V) i tilfælde af markant konservativ fremgang. Man kan ikke afskrive Ann Sofie Orth (K) som fuldstændig chanceløs, men favoritten til borgmesterposten er dog stadig Jens Ive.
Gladsaxe: Kun hver tredje vælger i Gladsaxe stemte i 2017 på et af de borgerlige partier. Derfor er der ikke meget, der tyder på udskiftning på borgmesterkontoret i det smukke Vilhlem Lauritzen-tegnede rådhus i Buddinge. Trine Græse (S) har i den indeværende periode slået på tromme for, at regeringen skal sætte ind over for den massive støjforurening, mange borgere i kommunen rammes af. Mon ikke vælgerne kvitterer for det og giver hende fire år mere i sadlen.
København: Det er spændende, hvor stort Enhedslisten bliver ved dette valg – bliver partiet denne gang større end Socialdemokratiet? Line Barfod (EL) er en rigtig stærk spidskandidat, der kan spille op mod Sophie Hæstorp Andersen (S), der er ny som kandidat. Men om det ligefrem lykkes Enhedslisten at erobre overborgmesterposten er straks mere tvivlsomt. Blandt andet fordi S ikke vil afgive den. Til gengæld kan partiet godt vokse betragteligt og ændre på fordelingen blandt støttepartierne på venstrefløjen. I den borgerlige lejr bliver det interessant, om Nye Borgerlige tager et par mandater fra DF – og om Konservative vokser sig større end Venstre.
Tårnby: Kassemesteren i en af de mest formuende kommuner i kongeriget, Tårnby, går til valg efter at have været borgmester i en periode. Det er gået ganske fint, og Allan S. Andersen (S) ligner en klar favorit til at fortsætte. Næststørste parti i kommunalbestyrelsen er Dansk Folkeparti (16,2 procent). Det kan der blive ændret på. Men navneskiltet på borgmesterkontoret bliver der næppe brug for at skifte ud.
Herlev: Der har ikke været de store alarmerende problemer i Herlev i denne periode. Ved KV17 lykkedes det borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) at hive et absolut flertal hjem til Socialdemokratiet, der sidder på 12 ud af 19 mandater. Blot tre mandater er borgerlige – to konservative og et til DF. Det sidste kan blive skiftet ud med et fra Nye Borgerlige – men det kommer ikke til at ændre en tøddel ved, at borgmesteren hedder Thomas Gyldal Petersen.
Allerød: Den nordsjællandske kommune er grundlæggende borgerlig, men adskiller sig fra mange andre ved at have et stort socialdemokrati. Kommunen ledes i øjeblikket af Karsten Längerich (V), selv om Konservative med 20,9 procent er det største parti i denne periode. S halser lige efter med 20 procent og V med 18,1 procent. Det er derfor de tre partier, det er mest oplagt at se på for at finde den næste borgmester. Meget tyder på, at kommunen kan svinge tilbage til Jørgen Johansen (K). Det ville være en sensation, hvis det bliver Miki Dam Larsen (S).
Furesø: Med 40 procent af stemmerne på Socialdemokratiet ved sidste valg er der ikke megen opposition i kommunen, hvor Ole Bondo Christensen (S) har været borgmester siden 2010. Venstre fik en lussing i form af en tilbagegang på knap fem procent ved KV17 og stiller igen ved dette valg med Gustav Juul som borgmesterkandidat. Han er kendt fra Luksusfælden på TV3. Alt tyder på, at Ole Bondo Christensen kan fortstætte som borgmester.
Ballerup: Det kan nærmest ikke andet end at ende med Jesper Würtzen (S). Socialdemokratiet har i denne periode absolut flertal med 58,6 procent af stemmerne, mens det næststørste parti, Venstre, har 10,6 procent. Kommunen rummer Danmarks svar på Silicon Valley, hvilket sikrer, at selskabsskattekronerne drypper ned i kommunekassen i en ganske lind strøm.
Glostrup: Kasper Damsgaard (S) ligner en ny borgmester frem for Piet Papageorge (V), der skal forsøge at holde vestegnskommunen på borgerlige hænder. Siden den siddende borgmester John Engelhardt (V) kom til i 2010, har valgene været ganske tætte. Kasper Damsgaard har stået i spidsen for et budget uden om borgmesteren og fremstår som det friske bud, der med en stærk velfærdsdagsorden kan sikre centrum-venstre et par ekstra mandater.
Hvidovre: Borgmester Helle Adelborg (S) står i spidsen for et stort ø-projekt, som man først kommer til at se resultaterne af om mange, mange år. I denne valgperiode har der ikke været de store skærmydsler eller projekter i forstadskommunen, der til gengæld har fået en del nye tilflyttere fra København. Tilflyttere, der ikke nødvendigvis stemmer Socialdemokratiet. Partiet sidder på en tredjedel af stemmerne, så Helle Adelborg får brug for andre partier for at kunne fortsætte. Det har tidligere omfattet Dansk Folkeparti, men her må forventes en decimering. Det kan give SF’s Anders Wolf en central rolle, selv om partiet i dag kun har tre mandater. Helle Adelborg er favorit, men ikke sikker i sadlen.
Helsingør: Knap hver syvende vælger i Helsingør stemte ved KV17 personligt på borgmester Benedikte Kiær (K). Ved dette valg er Konservative og de øvrige borgerlige partier i ét stort valgforbund. Det kan blive en stor fordel for hende, der trods en forventelig fremgang må forventes at skulle bruge flere andre borgerlige partier for at kunne danne flertal. Denne gang formentlig også Nye Borgerlige.
Lyngby-Taarbæk: Det er tvivlsomt, om borgmester Sofia Osmani (K) kan sikre yderligere fremgang til Det Konservative Folkeparti, der voksede med en tredjedel ved KV17 til 36,6 procent. Til gengæld har hun fået lagt låg på den årelange strid mellem Konservative og Venstre med et valgforbund. Traditionelt har Socialdemokratiet samarbejdet tæt med Konservative, men den nye virkelighed efterlader Sofia Osmani med flere muligheder. Den eneste reelle udfordrer til Osmani er Sigurd Agersnap (SF), men for at han kan blive borgmester, skal der flyttes umuligt mange stemmer. Alt tyder derfor på, at borgmesteren fortsat hedder Sofia Osmani efter nytår.
Bornholm: Thomas Thors (S) blev efter et internt valg kåret til Winni Grosbølls efterfølger efter et kampvalg mod tidligere folketingsmedlem Claus Larsen-Jensen. Jysk Analyse har for TV 2 Bornholm lavet flere målinger, der alle viser tilbagegang til Socialdemokratiet og massiv fremgang til Enhedslisten, der står til at få samme størrelse som S. Partiets spidskandidat Morten Riis har været viceborgmester i denne periode og er ganske populær. Dansk Folkeparti oplever også opbakning. Bagtæppet for valget er et smalt budgetforlig mellem S og V, der splittede både partierne bag borgmesteren og de borgerlige. Det har skabt et fragmenteret politisk landskab, hvor alt er åbent frem mod valget. Dog må det anses som ret usandsynligt, at Søren Schow (V) bliver borgmester.
Frederiksberg: Der er lagt op til et regulært skæbnevalg på Frederiksberg, hvor 173 stemmer skilte de to politiske blokke ved sidste valg. Mere skal der således ikke til for at gøre en ende på 112 års konservativt styre, der lige nu ledes af Simon Aggesen (K). Mens den såkaldte grønne koalition mellem Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet står lige så fasttømret som ved sidste valg og anføres af Michael Vindfeldt (S), er der denne gang sprækker i den borgerlige lejr, hvor Jan E. Jørgensen (V) selv er borgmesterkandidat, fordi han ikke bare vil være det tynde øl. Det er næppe videre sandsynligt, at missionen lykkes for ham – men hvad der så rent faktisk sker på Frederiksberg, er umuligt at spå om.
Rødovre: Det er ikke, fordi noget tyder på, at vælgerne i den klassiske bosætningskommune lige uden for København er blevet trætte af at stemme socialdemokratisk. Men hvis man nu alligevel forestiller sig, at nogen ønskede sig luftforandring, er det snedigt at skifte borgmester midt i perioden, når det er i skikkelse af Britt Jensen (S), der er fuld af begejstring og gejst. Kommunalbestyrelsens næststørste parti, Konservative, vil muligvis udradere Venstre helt, men de borgerlige har virkelig lang vej til at tage magten. Britt Jensen kan roligt regne med at fortsætte.