
Venstre i Hillerød får drøje hug ovenpå skandalesager
tekst Anna Törnqvist Jensen
Der er blevet ændret noget på magtfordelingen i Hillerød. Både Socialdemokratiet og Venstre, som de seneste fire år har været konstitueret sammen med Kirsten Jensen (S) som borgmester, er nemlig gået markant tilbage, mens SF og Konservative er gået tilsvarende frem. Venstres borgmesterkandidat gennem fire valg, Klaus Markussen, mener, der er to forklaringer på partiets tilbagegang på 12,3 procentpoint.
– Det er tydeligt, at i Hillerød er de to partier, som har taget ansvar, gået tilbage og har leveret til egen blok. Derudover tror jeg, vores tilbagegang skyldes to ting. Den ene er, at det måske ikke har stået helt tydeligt – eller vi i hvert fald ikke er blevet belønnet – for det brede samarbejde, som vi ellers har prioriteret og vægtet højt, siger Klaus Markussen og fortsætter:
– Derudover kan man også konstatere, at vi ikke er blevet belønnet – snarere tværtimod – for det oprydningsarbejde, som jeg har stået i spidsen for i forbindelse med Hillerød Forsyning. Det betyder ganske givet også noget.
Netop Hillerød Forsyning har fyldt meget i den nordsjællandske kommune de seneste år, hvor blandt andet høje direktørlønninger og dyre firmabiler er blevet afsløret, har forarget og blandt andet har ført til fyringer. Som bestyrelsesformand har Klaus Markussen i denne valgperiode stået i spidsen for selskabet. Om han ville have gjort noget anderledes, vil Klaus Markussen endnu ikke vurdere.
– Det er for tidligt at sige. Nu skal vi have analyseret tallene ordentligt igennem, men jeg synes, vi har ført en god kampagne, hvor vi har lagt konkret politik frem, og vores kampagne har også handlet om, at vi har været stolte af det brede samarbejde, vi har været med til at formidle i byrådet. Men det ser ikke ud som om, vælgerne kvitterer for det, siger han.
Det står allerede klart, at Kirsten Jensen fortsætter som borgmester – foreløbig med opbakning fra Enhedslisten, Radikale Venstre og SF. Venstre er dog også blevet inviteret til forhandlinger, og selvom vælgerne tilsyneladende ikke har belønnet samarbejdet mellem Socialdemokratiet og Venstre, er Klaus Markussen ikke parat til at afskrive det.
– Det er for tidligt at sige, hvor vi lander henne, men vi mener det samme efter valget, som vi også har sagt under valget. Vi træffer bedre beslutninger, når vi kan lave gode, solide og brede løsninger.
Klaus Markussens lægger ikke skjul på, at vælgerlussingen stadig synger for ørerne.
– Det er ikke sjovt. Lige nu fokuserer jeg på det arbejde, der skal gøres i forbindelse med forhandlingerne, og så er der en tid til at analysere og efterrationalisere bagefter. Men det her er ikke noget, jeg vil ønske for andre. Det er tungt, siger han. antj@kl.dk