Her er de ti kommuner, det er værd at holde ekstra godt øje med
tekst Mads Brandsen
For en politisk nørd som overtegnede er alle 98 kommunalvalg ganske spændende. Men der er alligevel steder, hvor der er ekstra meget på spil. Hvor de knapt så heldige sager kan ende med at koste en borgmesterpost – eller hvor de toneangivende partier i byrådet er nærmest lige så store, og det derfor er umuligt at forudsige, hvordan det går.
Tag med på en tour rundt i det kommunale Danmark, hvor vi stopper ti steder undervejs.
Lad os begynde i det jyske, hvor Vesthimmerland måske ikke har kastet så meget opmærksomhed af sig i dækningen af valget. Men den er alligevel værd at holde øje med. Ikke blot fordi Venstre, Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti er nærmest lige store i det nuværende byråd, men også fordi kommunen tidligere har haft en konservativ borgmester. Partiets landspolitiske medvind kunne meget vel føre til, at Signe Nøhr (K) overtager borgmesterposten efter Per Bach Laursen (V) – og det er næsten nødvendigt, hvis partiets mål om ti eller flere borgmesterposter skal indfries.
Vi fortsætter til Fredericia, der siden sidste valg har været ramt af en skandale som følge af den tidligere borgmester Jacob Bjerregaards (S) grundkøb samt hans nære relation til kommunaldirektøren, der ligesom ham selv nu er fortid. Spørgsmålet er, om det kan få kommunen, der en enkelt periode har haft en Venstre-borgmester til at atter at svinge til Venstre? Socialdemokratiet sidder tungt på magten med 54,3 procent, mens Venstre med 18,2 procent skal ud kapre vælgere i tusindvis for at lykkes. Det ser noget nær umuligt ud for Peder Tind (V), der har rødder i byens frikirkemiljø, og Steen Wrist (S) ligner trods en forventelig tilbagegang en favorit.
I nabokommunen Kolding kæmper de tidligere ministre Villy Søvndal (SF) og Eva Kjer Hansen (V) om borgmesterposten, som er ledig efter at Jørn Pedersen (V) gjorde alvor af truslen om ikke at genopstille. De to har tørnet sammen i flere debatter, hvor det har slået gnister, og uanset resultatet lader det ikke til, at de er på julekort i år. To tal, der er værd at bemærke: Villy Søvndal fik over 8.000 personlige stemmer i Kolding ved sidste regionsrådsvalg, mens Eva Kjer fik i underkanten af 3.000 ved sidste folketingsvalg. Udover de to kendisser skeler både Konservative og Socialdemokratiet også sultent på borgmesterkæden. Sidstnævnte stiller med Birgitte Munk Grunnet (S), der er et ubeskrevet blad, hvilket måske netop kan blive hendes styrke. Det er umuligt at spå om, hvor det drama ender.
Mod vest vejrer Socialdemokratiet morgenluft. Esbjerg har haft en Venstre-borgmester siden 1994, men nu har partiformand og statsminister Mette Frederiksen (S) øjnene rettet mod landets femtestørste by. Partiet stiller med Jakob Lykke (S) i front, der går til valg på at få flere arbejdspladser til byen. Sidst klarede borgmester Jesper Frost (V) skærene i den smallest mulige konstituering. Det er ikke sikkert, han kan lave den igen. Tungen på vægtskålen kan blive tidligere folketingsmedlem Anne Marie Geisler Andersen (R), der ikke på forhånd vil vælge side.
Vi slutter tæt ved grænsen. Ikke for at købe bom hos Poetzsch, men på rådhuset i Tønder med den prætentiøse adresse Wegners Plads 2. Her regerer Henrik Frandsen, der ved sidste valg fik knap 2.500 personlige stemmer, men som forlod Venstre efter at han blev vraget på et corona-sikkert opstillingsmøde på en mark. Sammen med andre markante Venstre-navne har han dannet Tønder-Listen. Venstres spidskandidat Martin Iversen synes på forhånd at være markant bagud på point og selv om der er lagt låg på den interne uro er det blot en uge siden, det seneste medlem forlod partiet. Kommunen må generelt anses for at være borgerlig, men i 1990’erne havde den en socialdemokratisk borgmester – i en tid, hvor der var uro i Venstre.
I Kerteminde sidder borgmesterkæden ikke nødvendigvis så solidt om halsen på Kasper Ejsing (S), som han godt kunne ønske sig. Kommunen er interessant at holde øje med, fordi det toneangivende borgerlige parti er Det Konservative Folkeparti, mens Venstre måtte skifte spidskandidat, da Hans Luunbjerg blev fanget i at opbevare kyllingemøg forkert. En rigtig stinker, der kommer oven på et KV17, hvor partiet fik blot 11 procent. Venstre er ved dette valg i valgforbund med Konservative, DF og Nye Borgerlige, hvilket måske ender med et egentligt borgerligt samarbejde. Går det sådan, er Klaus Norup (K) favorit til at blive borgmester.
Vi fortsætter til Frederiksberg, hvor borgmester Simon Aggesen (K) med næb og kløer forsøger at holde kommunen på konservative hænder, hvad den har været gennem 112 år. Der var 173 stemmer mellem de borgerlige og oppositionen ved sidste valg, og selv om en enkelt Gallup-måling i Berlingske peger på borgerlig valgsejr, er Frederiksberg stadig too close to call. Udfordrerne Michael Vindfeldt (S) og Lone Loklindt (R) har under valgkampen gjort en dyd ud af, at de ikke pønser på større revolutioner, mens Konservative har advaret mod mere magt til Enhedslisten og københavnske tilstande.
Lidt mod vest er der vagtskifte i Glostrup. Siden 2010 har John Engelhardt (V) været borgmester, men han har nu overladt spidskandidaturet til Piet Papageorge. Socialdemokratiets spidskandidat Kasper Damsgaard er favorit til at tage over, men blokkene står helt tæt i Glostrup, så intet er helt givet på forhånd. Kasper Damsgaard fremstår dog som det friske bud på en ny leder, der også allerede har markeret sig ved at stå i spidsen for et budget uden om borgmesteren.
Næstsidste stop forudsætter en tur på Køge Bugt Motorvejen, der meget apropos også er et valgtema i Solrød, hvor borgerne er plaget af massiv støj fra Danmarks mest trafikerede vej. Efter at have siddet tungt på magten siden 2006, vakler stolen nu under borgmester Niels Hörup (V). Konservative peger fortsat på ham – men resten af byrådet inklusiv Liberal Alliance vil have en ny borgmester. Lokallisten Vores Solrød har det sågar som sin primære mærkesag. Listen over hvad der ifølge flertallet er galt i Solrød synes alenlang, og det spændende bliver nu, hvem et flertal kan enes om. Det bedste bud er Jonas Ring (S), der hvis det lykkes vil skrive historie som den første S-borgmester i kommunens snart 52-årige historie.
Vi slutter på solskinsøen i Østersøen, hvor der måske snart kommer til at blæse helt nye vinde fra venstre. I hvert fald står Enhedslisten ifølge gentagne meningsmålinger, som Jysk Analyse har lavet for TV 2 Bornholm, til at få op mod hver fjerde stemme på Bornholm. Borgmester Thomas Thors (S), der tog over efter den meget populære Winni Grosbøll ved årsskiftet, må til gengæld frygte en halvering af den socialdemokratiske gruppe. Venstre peger på sig selv, og Dansk Folkeparti afviser på forhånd at pege på S, V og EL. Det ville være en underdrivelse at kalde det politiske billede for mudret. Vi må vente at se, om borgmesteren på Bornholm hedder Thomas Thors (S), Morten Riis (EL), Søren Schow (V) eller... mdbr@kl.dk