Stem med stolthed. Stem med tryghed.
Valgplakaterne har for længst tilføjet farver til det grå novembervejr, og valgkortene lander i netop disse dage i postkassen. Side om side med kandidaternes valgplakater og SoMe-opslag har kommunerne i ugevis inviteret alle borgere til at søge indflydelse på det lokale demokrati med opfordringen ”Stem Med”. Kommunalvalget er i fuld gang.
Naturligvis er lokaldemokratiet meget mere end et kryds hvert fjerde år. Det lokale demokrati står sin prøve hver eneste dag. I de seneste år har de kommunale politikere ikke mindst sat kursen, når skiftende nationale corona-anbefalinger har ramt den lokale virkelighed. Lokale løsninger med borgeren i centrum er afgørende, uanset om der er roligt farvand, eller om der er pandemi og klimakrise. Så meget desto vigtigere er det, at mange deltager i kommunalvalget og giver de kommende kommunalbestyrelser et stærkt rygstød og et klart mandat.
Heldigvis er det danske repræsentative lokaldemokrati stærkt. Vi har en valgdeltagelse, som andre lande misunder os, og kommunalpolitikere nyder generelt stor tillid. Det giver Danmark en fantastisk fordel, når vores velfærdssamfund skal rustes til fremtidens udfordringer. Og det er værd at være stolt af.
I år skal vi imidlertid trodse mere end blot kulden og mørket for at gøre vores indflydelse gældende. Da sommeren gik på hæld, lagde vi samtidig mundbind og coronapas på hylden, i takt med at smittetallene faldt. Men i de seneste uger er smittekurven knækket, og antallet af smittede stiger igen. Vi skal igen styrke fokus på at holde afstand, holde god hygiejne og holde smitten nede.
Den gode nyhed er, at vi kender forholdsreglerne; corona er ikke længere en fremmed og ukendt sygdom. De fleste af os er samtidig vaccineret.
Men vi har et fælles ansvar for at få kommunalvalget til at rime på afstand, hygiejne og tryghed – også for de mest sårbare. Vi bør hver især overveje, hvilke muligheder vi har for at undgå at bidrage til lange køer på valgdagen; eksempelvis ved at stemme midt på dagen fremfor lige før lukketid. Vi skal holde afstand, også under valghandlingen, og huske vanter og halstørklæde, så vi kan stå i kø uden for valgstedet fremfor at stå tæt inde i hallen.
Vi kan også overveje at tage vores egen valgblyant med og tage et mundbind på.
For der er god grund til at være stolte af den høje danske valgdeltagelse og bruge den stolthed som afsæt for at stemme, også selvom valghandlingen måske kan blive en anelse mere besværlig, end den plejer at være. Så stem med stolthed, men tag også hensyn, så alle kan stemme med tryghed.
Rigtig godt kommunalvalg! •