Det holder analytikerne øje med ved kommunalvalget
tekst Mads Brandsen
For Venstre bliver konstitueringerne afgørende
Niels Th. Dahl, politisk analytiker, Jyllands-Posten:
– Vi er mange, der holder øje med, hvordan Socialdemokratiet kommer til at klare sig. Spørgsmålet bliver, om minksagen og sms-sagen vil kunne aflæses i valgresultatet. Der er ikke kæmpestor forskel på målingerne nu og forud for KV17.
– Venstre står til en tilbagegang, men partiet står stærkt lokalt, og jeg vil derfor holde øje med, om de kan holde tilbagegangen for døren. For Venstre bliver konstitueringerne det afgørende snarere end opbakningen i procent. Det er antallet af borgmesterposter, der betyder noget. Det bliver også spændende, om partiet fortsat vil have absolut flertal i bastionen Herning, hvor Dorte West har taget over efter Lars Krarup.
– Og så er der Dansk Folkeparti, som alle forventer vil lide et nederlag. Det bliver spændende hvor stort, for jo større nederlag, desto mere uro i partiet. Mister nogle
af partiets dobbeltmandater sin byrådsplads, kan det bringe utilfredsheden helt ind i folketingsgruppen.
– Jeg vil også holde øje med, om SF kan konvertere partiets fremgang til borgmesterposter. Man skal holde øje med Syddjurs – og Kolding. Det vil være en rehabilitering af Villy Søvndal, hvis han bliver borgmester.
– Bornholm bliver rigtig spændende at følge. Der sidder en S-borgmester, der står rigtig dårligt, og som har lavet et meget upopulært budget med Venstre. Spørgsmålet er, om Enhedslisten, som meningsmålingerne spår til at blive det største parti, kan tage borgmesterposten.
Det bliver tæt mellem S og V – men ikke nødvendigvis, som vi tror
Jarl Cordua, politisk kommentator:
– Jeg tror, det bliver et ganske tæt valg mellem Socialdemokratiet og Venstre. Jeg forventer ikke, at Socialdemokratiet får et kanonvalg, for det fik de jo i 2017. Jeg tror heller ikke, at Venstre får helt så dårligt et valg, som mange spår, for de fik et dårligt valg sidst. Men godt bliver det ikke for Venstre. En god borgmester, der gør det godt, bliver sikkert genvalgt.
– Det Konservative Folkeparti får et pænt valg. Måske ikke helt så godt, som det ser ud i meningsmålingerne. Det bliver ganske afgørende, om partiet holder på Frederiksberg, for hvis ikke, bliver det svært at gå ud og påstå, at valget har været helt fantastisk. Jeg tror personligt, Simon Aggesen taber Frederiksberg. Dels grundet hans uheldige boligsag, som har overskygget meget, men også grundet demografien. Konservative fører en offensiv kampagne, hvor frygten for Pelle Dragsted (EL) er det, der skal mobilisere. Kommunistforskrækkelsen har måske en vis effekt. Jeg tror bare ikke, det er nok.
– Jeg forventer, at Dansk Folkeparti smelter helt ned. Det bliver en katastrofe for partiet. Og det selv om KV17 også var et skrækkeligt valgt for DF. Det her bliver bare endnu dårligere.
– Jeg vil holde øje med København, hvor Socialdemokratiet får et dårligt valg. Det er ikke overraskende, for det er jo en del af partiets strategi. Det er lidt sent, at man vågner op nu. Radikale Venstre får heller ikke noget godt valg i hovedstaden, og det samme gælder SF. Enhedslisten får til gengæld et pænt valg.
Det bliver svært for Nye Borgerlige
Elisabet Svane, politisk analytiker, Politiken:
– Jeg har ingen krystalkugle, men jeg vil iagttage kommunalvalget som et midtvejsvalg og se, hvordan det går med Socialdemokratiet og Venstre. Socialdemokratiet havde et godt valg ved KV17, der også var en ren Mette Frederiksen-optur, og hvor de holdt de store byer. Jeg vil også holde øje med, hvordan det går Venstre. Partiet ligger skidt i målingerne, men det smitter jo ikke totalt af. Så Venstre får nok ikke hele tilbagegangen.
– To partier, der bliver rigtig interessante, er SF og Konservative. De er jo ikke sværvægtere, men de har en lang kommunalpolitisk historie. SF fik et dårligt valg i KV13 og hev noget hjem i KV17. De satser denne gang, og der ligger jo tæt-lav-bebyggelser steder i byer i hele landet. Der bor en del SF-vælgere. Konservative har lidt samme historie med dårligt valg i KV13, men har ikke været slået helt tilbage, når partiet har haft det slemt. Og nu går det partiet godt.
– Jeg vil også holde øje med, hvordan det går Nye Borgerlige. Det er svært at slå igennem kommunalt. SF brugte 25 år på det, og Enhedslisten er stadig i gang uden for de store byer. Nye Borgerlige satser på 10 medlemmer. Det kan lyde af lidt, men det er måske meget realistisk.
Frederiksberg forbliver konservativ
Bent Winther, politisk kommentator, Berlingske:
– Det bliver enormt vigtigt og interessant at følge opgøret om borgmesterposterne. Det er givet, at Socialdemokratiet får flest og Venstre næstflest. Men hvordan med Konservative? Hvor mange flere poster vil partiet få? Det bliver interessant.
– Og så er der hele spillet om hovedstaden, som vi følger tæt. Spørgsmålet er i København, om Enhedslisten bliver større end Socialdemokratiet, mens der på Frederiksberg er meget på spil. Jeg tror, det vil lykkes Konservative at holde magten. Det ud fra, at man havde et ok valg sidst. Nu har man en bedre borgmesterkandidat, og partiet står rigtig godt landspolitisk.
– Jeg vil også holde øje med Dansk Folkeparti – om partiet bliver helt udslettet og erstattet af Nye Borgerlige. Jeg tror, Vermunds folk vil tage en del DF-mandater, men vi ved også, at det er ganske svært for nye partier at slå igennem.
– Når vi taler kommuner, vil jeg holde øje med Kolding, Tønder, Slagelse og Kerteminde. Det bliver nogle store opgør.
Katastrofen kan være afværget
Hans Redder, politisk redaktør, TV 2:
– Der er bygget op til, at Venstre får et katastrofevalg, men jeg er ikke så sikker på, det bliver så katastrofalt, som jeg troede for nogle måneder siden. For et halvt år siden troede jeg også, at Socialdemokratiet kom til at brage igennem. Det er jeg lidt mereusikker på nu. I en Megafon-måling ligger de under valgresultatet. Så er der De Konservative.
Der er jeg også meget i tvivl.De har en målsætning om et tocifret antal borgmesterposter. Det er ikke lavt sat. Helt grundlæggende er jeg lidt i tvivl, om nogle af de store historier nu også ender sådan. – Jeg vil holde øje med, om Socialdemokratiettager både Vejle, Esbjerg og Frederiksberg, for så sidder partiet på alle de otte største kommuner. Det vil være en kæmpe magtdemonstration, og de skal også væreualmindeligt heldige, hvis det skal lykkes.Men jeg vil ikke afvise det. Jeg synes, det er svært at vurdere Frederiksberg, for det er noget helt andet nu end under den tidligereborgmester.
– Hvis jeg skal pege på tre kommuner, jeg vil holde øje med, og det gør næsten helt ondt, for der er så mange spændende – så bliver det Frederiksberg, Esbjerg og Kolding. I Kolding er der noget dynamik, ondt blod og kendte ansigter.