Aktuelt
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Frederiksberg i vild villahandel
Frederiksberg indhenter generelt år efter år de højeste salgspriser på boligmarkedet. Nu har kommunen så også sikret sig den dyreste villahandel, der er indgået i år. Den store villa, der breder sig over 523 kvadratmeter, blev indtil i efteråret 2020 brugt som botilbud, indtil kommunen ikke skulle bruge den længere. Den store villa blev i foråret sat til salg, og de interesserede blev mødt af en vejledende mindstepris på 49 millioner kroner. Den blev dog ikke solgt til mindsteprisen, men de nye herskabsvillaejere skulle derimod af med svimlende 61,15 millioner kroner.
270
hektar med æbletræer ligger der i Svendborg, og det er dermed den kommune i Danmark, der har det største areal af æbleplantager. I hele landet er der i alt 1.413 hektar æbleareal.
Helsingør overrendt af arbejdsmyrer
Det bliver nu endnu nemmere at tomle i Næstved. Kommunen startede arbejdet tilbage i 2019, og nu kommer der 10 nye blafferstoppesteder til kommunen i et ønske om at fremme samkørsel og skabe flere møder mellem de lokale i byen. Stoppestederne er officielle opsamlingspunkter for spontan kørsel, så hvis man mangler et lift eller en passager, ved man, hvor det sker. Kommunen ser det som et supplement til den offentlige transport. Især i et landområde som Næstved ser byen det som en rejseform med potentiale, fordi folk i forvejen kender og hjælper hinanden. Bænkene er produceret i genbrugsmaterialer, og projektet laves i et samarbejde mellem Blaffernationen, Movia og Region Sjælland med inddragelse af forskellige lokale parter.
Børnehus bliver Legecertificeret
Et legecertifikat er ikke noget, man bare lige får. Børnehuset Rørskov i Frederikssund er nemlig det første sted i Danmark til at blive legecertificeret. Certifikatet betyder, at legen er den vigtigste del af børnenes udvikling, og at børnene går på opdagelse igennem leg. Normalt, når børn er i institution, er det hele ikke bare leg. Meget af det er kontrolleret leg med en målsætning. I Børnehuset Rørskov har al personalet fået undervisning af cand.psych. Suzanne Krogh i at bruge legen i børnenes udvikling, og det har skaffet dem deres legecertificering. Børnehuset vil give plads til, at børnene kan folde sig ud igennem legen, og ved at observere deres leg og udviklingsrum kan pædagogerne få et bedre blik for, hvad børnene har brug for i deres videre udvikling. Det viser sig også at ved at lade børnene fordybe sig i sine lege, giver det mere energi til at lære og koncentrere sig.
Fredericia vil være kendt
Fredericia Kommune vil have byens fortræffeligheder udbredt endnu mere. Der skal tænkes branding, bosætning og turisme ind i det brede perspektiv, og de vil udfolde fortællingen om byen. I budgetforliget for 2022 ønsker forligspartierne at afsætte midler af til at ansøge om et medlemskab af den Vestdanske Filmpulje. Fredericia skal brandes og profileres i forhold til at tiltrække film- og/eller tv-serieprojekter. De håber, de vil kunne bidrage med at tiltrække turister og besøgende, og at det giver bedre omsætning for byens hoteller, butikker og andet.
Børn planter 175 træer i teletubbies-bakkerne
128 børn fra 4.-6. klasseselever fra Gødvadskolen i Silkeborg trak i arbejdstøjet af to omgange i slutningen af oktober. Der skulle plantes træer i et grønt område, der ligger bag skolen. Det skete i anledningen af byens 175-års jubilæum, som de fejrer i år. Borgmester Steen Vindum (V) var med i anden omgang af træplantningen, hvor den nye skov også blev indviet med dertilhørende kagemand. Ved indvielsen blev et 175-års-skilt også sat i jorden for at vise fremtiden motivet for at plante skoven. Siden 1846 er byen vokset fra at have cirka 150 indbyggere til i dag at have cirka 47.000 indbyggere. Jubilæet er blevet fejret hele året med store og små begivenheder.
Sjællands længste kvashegn
Hillerød dyster mod andre kommuner i Danmarks Vildeste Kommune-konkurrencen om at skabe flere levesteder til vilde planter og dyr. Nu vil de lave Sjællands længste kvashegn, der er et hegn bygget af grene, kviste og haveaffald lagt i spænd mellem tykke stolper. Hegnet er levested for planter og dyr, der øger biodiversiteten. Når man i Hillerød har lavet sit eget kvashegn som privatperson, forening, organisation, skole eller daginstitution, melder man blot længden ind til kommunen med et foto og en lokation. I efteråret 2022 tæller byen så alle metrene sammen. Udover at man får et kvashegn, er der også mulighed for at vinde nogle præmier. Man kan for eksempel som privatborger vinde en faunaboks med insekt-loopglas og et smådyrsopslagsværk.
Den røde kuffert, der formidler
Otte bornholmske museer og formidlingssteder et gået sammen i et projekt om at stille kulturkufferter til rådighed for børn i alderen 3-10 år. Den røde kulturkuffert indeholder genstande og opgaver, som har tilknytning til bestemte steder i udstillingen. Kufferten skal lægge op til, at børn og forældre går på jagt i udstillingen. Kufferten og indholdet er gratis at benytte og er formidling i sig selv. Kufferten har fået farven rød, fordi den skal være letgenkendelig, uanset hvilken af de otte museer og formidlingssteder man besøger. Til at starte med målretter man kufferten og formidlingen til børnefamilier, men i fremtiden skal det også være muligt for dagtilbud at få glæde af den røde kulturkuffert.
Nu bliver skole i Randers endnu vildere
På Munkholmskolen i Randers er eleverne én dag om ugen ude i naturen i hele fire lektioner i streg. Skolen satte det i værk for at gøre eleverne gladere for naturen og give dem et større kendskab til den. Det kan for eksempel være at lære eleverne, hvordan man cykler i skoven. Nu skulle det gerne blive endnu vildere for skolen. Lærere og pædagoger har nemlig været på kursus ved Bliv NaturligVis, der er et samarbejde mellem Danmarks Jægerforbund og Danmarks Sportsfiskerforbund. Formålet er at bringe naturen ind i klasselokalerne til eleverne og på dagtilbud for at styrke naturglæden hos børn og unge. Kurset giver blandt andet indblik i, hvordan hjernen og naturen hænger sammen, og at naturen kan give en form for ro hos børnene.