
Gladsaxe brød reglerne, da viceborgmestre byttede plads
tekst Mads Brandsen
Flertalsgruppen i Gladsaxe Byråd skelede hverken til styrelsesloven eller byrådets egen styrelsesvedtægt, da den besluttede, at 1. viceborgmester Serdal Benli (SF) og 2. viceborgmester Peter Berg Nellemann (S) byttede pladser, så Benli fortsatte som 2. viceborgmester og Nellemann i stedet rykkede op som 1. viceborgmester.
Sagen blev nemlig kun delvist behandlet i byrådet, selv om både styrelsesloven og styrelsesvedtægten fastslår, at den skal behandles der. Det konkluderer tilsynet i en udtalelse i sagen, der er rejst af byrådsmedlem Lone Yalcinkaya (V).
– Det er Ankestyrelsens vurdering, at kommunestyrelseslovens § 7, stk. 2 og 3, ikke er iagttaget i forbindelse med, at 1. og 2. viceborgmester har byttet pladser fra 1. januar 2020, skriver Ankestyrelsen i sin tilsynsudtalelse.
Det var et led i konstitueringen mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Konservative, SF og Enhedslisten, da Serdal Benli forventede, at han ville blive valgt til Folketinget ved valget i 2019. Det gjorde han ikke.
Byrådet besluttede 29. april 2020 at fritage Serdal Benli fra posten som 1. viceborgmester, men har ikke besluttet at fritage Peter Berg Nellemann fra sin 2. viceborgmesterpost.
– Valggruppen har derfor besat pladser, der ikke var ledige. (…) Først hvis byrådet på et møde fritager Peter Berg Nellemann fra hvervet, kan valggruppen derefter besætte de ledigblevne pladser, skriver tilsynet.
Byrådsmedlem Lone Yalcinkaya (V) er rystet over forvaltningens og borgmesterens håndtering af sagen.
– Det er forstemmende, at jeg skal gøre borgmesteren og forvaltningen opmærksom på, at det var ude for skiven. Forvaltningen burde have sagt fra. Det fremgår klart af styrelsesvedtægten, at det er byrådet, der skal beslutte det, siger hun til Danske Kommuner.
Hun kritiserer, at forvaltningen har udbetalt honorarer til Peter Berg Nellemann uden at have haft hjemmel til det.
– Hvordan kan sådan noget ske i en offentlig forvaltning, spørger hun sig selv.
Kommunen har nu to måneder til at tage stilling til udtalelsen, men har i et tidligere brev til Ankestyrelsen gjort gældende, at man opfatter valget som en ”formalitetsfejl”, der ”ikke bør få konsekvenser for det materielle valg af 1. og 2. viceborgmester".
Danske Kommuner har siden mandag forsøgt at få en kommentar til afgørelsen fra borgmester Trine Græse (S), men det har ikke været muligt at få hende i tale. mdbr@kl.dk