
Vestegnskommuner rykker tættere på skilsmisse
tekst Mads Brandsen
1. januar næste år sætter de to vestegnskommuner Ishøj og Vallensbæk punktum for knap 15 års "tvangsægteskab" på en række kommunale områder.
Kommunerne var for små til at løfte opgaver – og derfor har de siden skullet indgå i et forpligtende samarbejde om at løse opgaver på social- og beskæftigelsesområdet samt på natur- og miljøområdet, da kommunalreformen blev vedtaget.
Men der er sket meget siden, og i forbindelse med udligningsreformen åbnede Folketinget for, at de to kommuner kunne gå hvert til sit. Det har ministeriet fulgt op med en tilkendegivelse af, at det vil dispensere fra lovgivningen.
Det har Ishøj Byråd og Vallensbæk Kommunalbestyrelse nu formelt bedt Indenrigs- og Boligministeriet om i et brev.
– Vi takker for muligheden for, at Vallensbæk Kommune kan hjemtage opgaver ved dispensation fra lovgivningen. Vi er endvidere indforståede med de tilkendegivne vilkår. Og vi er enige om, at vi vil kunne opfylde dem, hedder det i brevet.
Vallensbæks borgmester Henrik Rasmussen (K) ser frem til at blive løsnet fra samarbejdet.
– Befolkningstallet i Vallensbæk er steget med en tredjedel, siden det forpligtende samarbejde blev indført, og gennem de seneste ti år har vi udviklet os til en robust og bæredygtig kommune. Jeg er glad for, at vi får vores fulde selvstændighed tilbage, for det gør, at vi har mulighed for at tilbyde en endnu mere nærværende service til vores borgere, siger han i en pressemeddelelse.
Ishøj har hidtil taget sig af genoptræning, det specialiserede socialområde, specialundervisning samt natur- og miljøområdet – og Vallensbæk har taget sig af beskæftigelsesområdet. Det har for eksempel i praksis betydet, at jobcentret i Vallensbæk har betjent borgere fra begge kommuner.
Det er kommunernes mål, at de inden 1. juni har styr på udvekslingen af medarbejdere, så overførslen af opgaver og medarbejdere kan ske frem mod årsskiftet, hvor de to kommuner altså bliver helt selvstændige. mdbr@kl.dk