Moralsk forpligtelse skal forhindre krænkelser i byråd
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
I Gribskov skal et udvalg af politikere fra alle partier finde ud af, hvordan de forhindrer, at byrådsmedlemmer oplever krænkende adfærd fra byrådskolleger. Og hvis det skulle ske, at de så ved, hvor de kan gå hen for at få hjælp.
Det besluttede et stort flertal af partierne i Gribskov i sidste uge, efter byrådsmedlem Natasha Stenbo Enetoft (V) havde stillet forslaget.
Mere konkret skal en arbejdsgruppe, hvor samtlige partier kan stille med et medlem, udarbejde en handleplan, der beskriver, hvordan byrådsmedlemmer, der oplever krænkende adfærd fra andre byrådsmedlemmer, skal forholde sig, forklarer Natasha Stenbo Enetoft.
Hun oplevede for et par år siden selv at blive udsat for krænkende adfærd fra byrådskolleger, og dengang mødte hun et system, der ikke vidste, hvordan det skulle håndtere sagen.
– Vi havde ikke de værktøjer, vi skulle bruge. Det var 23 byrådsmedlemmer, der famlede i blinde, og en administration, der ikke vidste, hvilket ben de skulle stå på. Der var bred enighed om, at det, jeg var udsat for, ikke var okay. Og var det ikke for den opbakning, så havde jeg nok stadig gået og tænkt over det uden at have sagt det højt. Så det her handler om, at vi får talt om, hvordan vi som byråd skal håndtere sager om krænkende adfærd, så folk, der bliver udsat for det, ved, præcist hvad de skal gøre for at få taget hånd om problemet, siger Natasha Stenbo Enetoft.
Kodeks for god opførsel
Forslaget indebærer også, at arbejdsgruppen skal komme frem til nogle anbefalinger til en form for kodeks, der beskriver, hvad der er god adfærd i byrådet. Og også hvilke konsekvenser der skal følge, hvis et byrådsmedlem har en krænkende adfærd. Det kodeks, mener Natasha Stenbo Enetoft, skal hele byrådet så i starten af hver byrådsperiode give hinanden håndslag på, at de vil overholde
Men selv med et kodeks for god opførsel og intentioner om, at der skal være sanktioner for byrådsmedlemmer, der udviser krænkende adfærd, vil intet byrådsmedlem være juridisk forpligtet til at acceptere de konsekvenser, som kodekset måtte ende med at indeholde.
Et byrådsmedlem kan for eksempel ikke blive frataget sit mandat, medmindre vedkommende gør noget strafbart og ved en domstol bliver idømt en fængselsstraf. Og et byrådsmedlem kan heller ikke udelukkes fra udvalgsarbejde, da ethvert byrådsmedlem har ret til at være medlem af mindst et udvalg.
– En handleplan og et kodeks er nok det mest vidtgående, vi kan foretage os. Og det er en del af problemet. Fordi vi som byrådsmedlemmer er valgt af vælgerne og ikke i et ansættelsesforhold, så er der ikke nogen muligheder for at sanktionere byrådsmedlemmer, der opfører sig skidt. Så længe man holder sig fra at gøre noget, der vil udløse en fængselsstraf, så kan man te sig lige så vanvittigt, som man vil. Men idéen er, at man vil være moralsk forpligtet til dels at overholde reglerne for god opførsel, dels til at acceptere konsekvenserne af ens adfærd, siger Natasha Stenbo Enetoft.
Bør koste udvalgspost
Hvordan, det kodeks helt præcist skal se ud, vil være op til arbejdsgruppen og dermed byrådets partier, forklarer Natasha Stenbo Enetoft. Selv mener hun, at partierne bør forpligte sig til at flytte medlemmer fra poster, hvor de har udvist krænkende adfærd. Og i yderste konsekvens også ekskludere dem fra partiet.
– Det ville i hvert fald være et redskab, der sikrer, at folk tænker sig om mere end to gange, selvom de er plimmerstive i festligt lag. Og jeg vil da synes, det var rimeligt, at hvis jeg slikkede en kollega i øret, så ville mit parti sige, at så kunne jeg ikke sidde i samme udvalg som den person, jeg havde krænket. Jeg hælder også til, at partier bør overveje at ekskludere medlemmer, der udviser grov krænkende adfærd. Men der vil helt klart også være partier, der siger, at det vil de ikke være med til. Men det må de jo så forklare vælgerne, hvorfor de ikke vil, siger Natasha Stenbo Enetoft.
Hun mener også, at en handleplan i sig selv kan være med til at forhindre, at der i det hele taget opstår problemer med krænkende adfærd blandt byrådsmedlemmerne.
– Alene det, at vi taler om det, kan være med til at skabe opmærksomhed om det og fungere som en løftet pegefinger til os alle om at opføre os ordentligt, siger hun.
Foto af blottede bryster
De senere år har en række sager om krænkende adfærd blandt byrådsmedlemmer fået ganske meget opmærksomhed i medierne. Blandt andet Natasha Stenbo Enetofts egen oplevelse. I forbindelse med en middag efter et byrådsseminar i august 2018 var hun ved at blive fotograferet sammen med en kvindelig byrådskollega. Kvinden hev ifølge Natasha Stenbo Enetoft ned i hendes kjole, så hendes bryster blev blottet, hvorefter en mandlig byrådskollega tog et billede, som han senere viste til en anden mandlig byrådskollega.
Mens Natasha Stenbo Enetofts sag kom frem i offentligheden, så viser flere undersøgelser, at hun langt fra er den eneste, der oplever krænkende adfærd i forbindelse med byrådsarbejdet. En undersøgelse, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner foretog i starten af 2020, viste, at omkring hver niende kvinde i kommunalpolitik har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra byrådskolleger i form af berøringer, kommentarer og lignende.
Senere i 2020 viste en undersøgelse foretaget af KL, at 18 procent af de kvindelige kommunalpolitikere har oplevet seksuelt grænseoverskridende adfærd i forbindelse med deres politiske arbejde. På baggrund af den undersøgelse oprettede KL en hotline, hvor kommunalpolitikere kan henvende sig for råd og vejledning, hvis de oplever seksuelt grænseoverskridende adfærd. KL udarbejdede desuden et inspirationsmateriale til at understøtte lokale drøftelser om seksuelle krænkelser.
DF: Vil ikke bruge penge på det her
21 ud af 23 medlemmer i Gribskov stemte for forslaget om at nedsætte en arbejdsgruppe.
Dansk Folkepartis Brian Lyck Jørgensen var en af de to modstandere mod forslaget. Han mener ikke, at det er noget, som forvaltningen skal bruge tid og penge til at hjælpe med.
– Vi er voksne mennesker valgt til en bestyrelse af vælgerne. Vi burde ikke have behov for en handleplan og regler for opførsel. Så det vil jeg ikke være med til at bruge forvaltningens ressourcer på. Desuden har borgmesteren allerede besluttet, at der ikke bliver serveret alkohol til seminarer og lignende, så den episode, som Natasha var udsat for, burde ikke kunne gentage sig, siger Brian Lyck Jørgensen.
Han vil ikke afvise, at han kommer til at tiltræde en form for adfærdskodeks, men han vil afvente resultatet af arbejdsgruppen, før han tager stilling til det.
Ifølge forslaget skal byrådet senest i maj 2021 vedtage en handleplan på baggrund af forvaltningens udkast. Den skal så gennemgås og accepteres af byrådet på det første møde i valgperioden og mindst en gang i løbet af den fire år lange valgperiode revideres af byrådet. • jki@kl.dk