Komponent kan drive den offentlige velfærd fremad
tekst Thomas Kokholm Nielsen
##ContentBoxStart##262407##ContentBoxEnd##
Nogle dage endnu er Jonatan Schloss direktør for Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Men 1. april sætter han sig i direktørstolen i den nye kommuneejede virksomhed Komponent, der skal stå for uddannelse, kompetenceudvikling og konsulentydelser målrettet den kommunale verden. Komponent omfatter blandt andet en sammenlægning af COK (Center for Offentlig Kompetenceudvikling), KLK (KL’s Konsulentvirksomhed) og KL’s ledelsesområde.
– Jeg blev nysgerrig, da jeg for nylig så, at Kristian Wendelboe (KL’s administrerende direktør, red.) på sociale medier annoncerede, at man søgte en direktør. Jeg ringede og spurgte, hvad det egentlig gik ud på. Det, jeg først blev forelsket i, var ledelsesudviklings- og kompetencedelen. Det, at KL samler de tre områder, giver nogle meget stærke muskler til at forandre noget i velfærdssamfundet, mener Jonatan Schloss.
Den 51-årige, der gennem karrieren har bestridt en del direktørposter, må lige uddybe, hvad han mener med det.
– Det seneste års tid har vi været i en situation, hvor der har været penge til alt, hvad der har med corona at gøre. Det stopper på et tidspunkt. Men borgerne har fortsat en forventning om mere og bedre service og mere kvalitet i den offentlige sektor. Hvordan håndterer vi det? Der tænker jeg, at der især er to knapper at skrue på. Den ene handler om ledelseskvalitet, og det anden handler om medarbejdernes kompetencer. Det er de to parametre, der kan skrues på, når der i fremtiden ikke er flere penge til at opnormere. Der er så også et tredje element, der handler om kommunernes evne til at engagere civilsamfundet, siger Jonatan Schloss.
At nøglen – eller guldet, om man vil – ligger her, har han selv erfaret, blandt andet i tiden som hospitalsdirektør.
– Det er min egen erfaring, og det fremgår af al mulig forskning. Du kan for eksempel have to stort set ens skoler med samme elevgrundlag og budget, og så klarer de sig alligevel meget forskelligt, når det handler om elevernes trivsel, det faglige udbytte og så videre. Selvom rammevilkårene er de samme. Så er vi tilbage til, at det nok handler om ledelse og kompetencer og engagement. Det har jeg arbejdet med i mange år som leder, siger Jonatan Schloss.
Fokus på kerneopgaven
En af hans kæpheste er, at ledere og medarbejdere skal fokusere på kerneopgaven i deres arbejde.
– I PLO har jeg også været med til at stå for efteruddannelse af lægerne. Vi lavede også en ny uddannelse af praksismanagere. Det var ud fra en ide om, at lægerne ikke selv skal tage sig af alle mulige andre ting end kerneopgaven. Det kan man sætte nogle med andre kompetencer til, forklarer Jonatan Schloss.
Den tankegang, synes han, kunne være interessant at tage med til den kommunale verden.
– Bruger de kommunale ledere deres tid på kerneopgaven? Bruger man som skolelederen tiden på elevernes udbytte af undervisningen, eller bruger han eller hun tiden på budgetter, timeplaner og andre administrative opgaver. Det samme i plejen og på teknik- og miljøområdet. Bruger man nok af tiden på det, borgeren går op i, eller på ting, andre i virkeligheden kunne tage sig af, siger Jonatan Schloss.
Han tror, der er forskel på, hvad de fleste ledere ønsker at bruge tiden på, og det, de faktisk bruger tiden på.
– Almindelig administration, brandslukning og drift fylder meget. Bruger daginstitutionslederen mest tid på pædagogik og børns udvikling eller på sygefravær, administration, aflægge rapporter til kommunen og så videre? Der ligger nogle muligheder i at se på, hvordan man som leder prioriterer sin tid og er bevidst om, hvornår man kan uddelegere opgaver, mener Jonatan Schloss.
De første 100 dage
Men så er der også hele konsulentdelen i Komponent, som i dag ligger i KLK. Her er Jonatan Schloss mere tilbageholdende med at sætte ord på.
– Jeg har i det hele taget meget respekt for, at det er et svært job, jeg går ind i. Jeg kommer ikke og siger med det samme, at sådan og sådan gør vi. Jeg bliver nødt til at bruge en del tid på at tale med kommunaldirektører og forvaltningsdirektører og medarbejdere i Komponent for at finde ud af, hvad kommunerne efterspørger, og om vi har kompetencerne til at levere det. Det ved jeg ikke nok om på forhånd. Der skal jeg bruge ørerne mere end munden først, siger Jonatan Schloss.
At man som virksomhed skal passe på med at gå ud og forklare kunden, hvad de skal købe, erfarede han fra sin tid som direktør for Falck Healthcare. Dengang kom han fra et job som kontorchef i KL, først på børne- og kulturområdet og senest på social- og sundhedsområdet.
– Det var lige efter kommunalreformen, hvor kommunerne havde fået en del nye sundhedsopgaver fra amterne. Falcks perspektiv var, at en del af dem kunne man da drive for kommunerne. Men det var de ikke specielt interesserede i. Der lærte jeg lidt på den hårde måde, at det med at tage ud og fortælle kommuner, hvad de har brug for, det får man ikke så meget ud af. Det var helt andre ting, de havde brug for hjælp til – blandt andet sygefravær. Vi fik justeret vores koncepter, så de mødte kommunernes behov, og fik så en pæn forretning ud af det, siger Jonatan Schloss.
Fusioner har han også været med til før. Som hospitalsdirektør var han først på Frederiksberg Hospital, der senere blev lagt sammen med Bispebjerg Hospital. De erfaringer kan han måske også få brug for i den kommende tid, hvor COK, KLK og KL’s ledelsesområde skal blive til en ny enhed.
– Ideen er jo, at det skal blive noget nyt og stærkere. Det væsentlige i den slags processer bliver at fokusere på de nye mål og opgaver for den nye enhed frem for at dyrke kulturforskelle og det, vi plejer at gøre. Der skal jeg være synlig som leder. Det bliver jo en udfordring med en enhed med flere forskellige adresser. Men der er jo digitale hjælpemidler, siger Jonatan Schloss.
Den nye direktør har allerede besluttet, hvor lang tid han vil bruge på at tale og lytte, før han lægger en plan på bordet.
– Jeg har tænkt mig at lave en 100-dages plan, der skal være synlig for medarbejderne. I den periode bliver der snakket med alle mulige folk. Borgmestre, kommunaldirektører, medarbejdere, KL, bestyrelse, professionshøjskoler, andre konsulentfirmaer med flere. Jeg henter indtryk hele vejen rundt. Så skal jeg analysere og foreslå en plan for Komponents bestyrelse, siger Jonatan Schloss og tilføjer:
– Jeg glæder mig helt vildt. • tkn@kl.dk