
Dramaet i Ishøj
tekst Mads Brandsen
En dreven borgmester, der tager for givet, at han bliver spidskandidat ved KV21. En gruppeformand, der bliver væltet. Samme borgmester bliver vraget til fordel for føromtalte gruppeformand, hvorefter borgmesteren forlader partiet til fordel for en lokalliste.
Der er rigeligt materiale at arbejde med for en manuskriptforfatter, og det har været et helt surrealistisk forløb at være midtpunktet i, fortæller Socialdemokratiets spidskandidat i Ishøj, Merete Amdisen.
– Det har været lidt som en tv-serie at gennemleve. Jeg ser meget frem til en valgkamp, hvor vi skal diskutere politik, og hvor vi ”bare” kan være politisk uenige om konkrete sager, siger hun.
Efter længere tids interne skærmydsler, der har handlet om alt andet end politik, er der nu faldet lidt ro over det dominerende parti i Ishøj, hvor man aktuelt er ved at sammensætte opstillingslisten.
Vi skal tilbage til oktober 2019 for at finde det, der for alvor sætter gang i konflikten i Ishøj. Her melder borgmester Ole Bjørstorp (S) ud på Facebook, at han genopstiller til borgmesterposten ved det kommende valg. Bestyrelsen meddeler ham, at han er gået for langt, men det får ikke borgmesteren til at trække sine ord i sig.
I december 2019 bliver Merete Amdisen til sin store overraskelse væltet som gruppeformand og erstattet af Johnna Stark. Begrundelsen fra borgmesterens side var blandt andet, at der skulle være ”et stort had” til Amdisen blandt partiets medlemmer.
Bidsk comeback
En uge senere melder Merete Amdisen, at hun vil være borgmesterkandidat.
– Ishøj har brug for en leder, der med sikker hånd kan styre os igennem de udfordringer, vi står overfor. En, der er er i stand til at træffe vigtige beslutninger med både hjerte og forstand, sagde hun dengang.
– Men det har hun ikke. Hun kan ikke samle en gruppe eller et parti. Det går skidt hver gang, lød bredsiden fra Ole Bjørstorp til TV 2 Lorry.
I løbet af 2020 kommer Socialdemokratiets partisekretær Jan Juul Christensen og tidligere Roskilde-borgmester Poul Lindor Nielsen (S) på banen som mæglere, men det er, som om konflikten ikke rigtig vil lægge sig.
Da S-medlemmerne skal vælge borgmesterkandidat i november, peger 55,8 procent af dem på Merete Amdisen og blot 26 procent på Bjørstorp.
– Jeg er utrolig taknemmelig for, at medlemmerne har vist mig så stor tillid. Det er et klart mandat, jeg er efterladt med, sagde Merete Amdisen dengang til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
Byrådsmedlemmerne deltog i begyndelsen af 2021 i et mæglingsforløb med tidligere minister Pia Gjellerup (S). Men allerede inden forløbet blev afsluttet med et stort fællesmøde, havde Steen Skovhus, der er tidligere medlem af Socialdemokratiets kommuneforenings bestyrelse, reserveret internetdomænet ishojlisten.dk. Det købte han den 24. januar, viser data fra DK Hostmaster, som registrerer alle danske internetdomæner.
– På det møde gav vi hinanden håndslag på, at vi skulle videre, men reelt var beslutningen taget. Jeg gik fra mødet og tænkte, at vi godt kunne arbejde med det. Det ville ikke blive nemt, men det ville være muligt, husker Merete Amdisen.
Bjørstorps exit
12. februar meddeler Ole Bjørstorp, at han forlader Socialdemokratiet. Sammen med Steen Skovhus og de hidtidige S-byrådsmedlemmer Johnna Stark og Sengül Deniz danner de Ishøjlisten. 12. februar var samtidig sidste frist for at melde sit kandidatur for Socialdemokratiet.
Direkte adspurgt af TV 2 Lorry i november lød det ellers fra Ole Bjørstorp, at han ikke havde tænkt over at gå over i en lokalliste.
– Borgerlister er der ingen fremtid i, men det er der i gængse partier, sagde han dengang.
Væk er nu det absolutte flertal i Ishøj Byråd, som Socialdemokratiet har haft siden 1985. Byrådsgruppen tæller otte og ikke længere 11 mandater. Luften er blevet renset.
– Der er ro på i gruppen nu. De byrådsmedlemmer, der er i den socialdemokratiske gruppe nu, har valgt, at de vil være socialdemokrater. Vi har et godt og respektfuldt samarbejde med de andre partier i byrådet, siger Merete Amdisen, der dog ikke kan sige sig fri for at være skuffet over borgmesterens ageren.
– Jeg føler mig en lille smule snydt af de tre partihoppere, der tydeligvis ikke ønsker at respektere medlemsdemokratiet i Socialdemokratiet, siger hun men understreger, at hun er fast besluttet på at se fremad.
##ContentBoxStart##262692##ContentBoxEnd##
Flere kandidater
Partiet har nu 19 byrådskandidater – det er fire mere end ved kommunalvalget i 2017 – og medlemmerne er ikke flygtet, selv om der har været intern ballade. Det ville ellers være bekvemt at smutte, for det er netop her i årets første måneder, at kontingentopkrævningerne sendes ud.
Merete Amdisen er nu klar til at møde vælgernes dom til november.
– Politik er en holdsport. Ikke kun enkeltpersoners værk. Derfor er jeg rimelig fortrøstningsfuld. Jeg tror stadig, vælgerne opfatter os som dem, der har skabt de gode resultater for Ishøj. Og jeg tror netop, vi kommer til at klare det godt, fordi vi har skiftet spidskandidat, siger hun og erklærer sig klar til at samarbejde til højre og venstre i salen, hvis det er nødvendigt.
Men når det kommer til Ishøjlisten, er meldingen klar.
– Jeg har vanskeligt ved at forestille mig, at vi vil bygge et flertal på en liste, der er opstået, fordi medlemmerne ikke ville have mig som borgmesterkandidat. Jeg vil prøve, om ikke jeg kan tælle til et flertal andetsteds, lyder det fra Merete Amdisen, som dog er klar til at samarbejde med Ishøjlisten om konkret politik.
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner ville gerne have interviewet borgmester Ole Bjørstorp for at høre hans udlægning af forløbet, men han har ikke ønsket at medvirke. • mdbr@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-6-side-28-30.pdf