Aktuelt
tekst Frederik Overby Vinding
Gang i gaderne
Mange danskere går nogle ekstra ture, når corona ikke tillader meget andet. Men man kan godt gå den samme tur lidt for mange gange. Derfor kan det også være tiltrængt med inspiration til nye gåture. Derfor har Haderslev Kommune været i tænkeboks for at finde på en nem måde at bevæge sig ud i det nære miljø og blive motiveret til at gå alene eller sammen med få andre. Derfor lanceres nu projektet ”Alle byens gader” i Haderslev, Gram og Vojens. Det går ud på, at man i løbet af flere gåture går ad alle byens gader. Det kan således gennemføres i hvilken som helst by. Det kræver lidt kortmateriale, hvorpå man kan tegne ind, hvor man har gået. Kortmaterialet er Haderslev Kommune behjælpelig med. Projektet indebærer Facebook-siden ”Alle byens gader”. Herfra kan man hente kort og printe ud, eller man kan hente trykte kort på biblioteker og Kunsthal 6100 i Haderslev, når der åbnes op igen.
75
kommuner deltager i Rådet for Sikker Trafiks nye kampagne, der skal sætte fokus på at overholde fartgrænserne.
Tidligere til tilflugtsstedet
Når man alligevel sidder hjemme og arbejder, kunne mange nok godt tænke sig at gøre det udenfor, når temperaturen tillader det. Det har man også tænkt over i Kolding. Derfor har kommunen valgt at åbne tidligt op for, at man kan overnatte i sit kolonihavehus. Normalt åbner kolonihavesæsonen for alvor fra 1. april. Det er fra den dato, man må begynde at overnatte i sin kolonihave. Men i Kolding Kommune giver man i år generel dispensation til kolonihavelejere, så de må overnatte i haverne allerede fra 8. marts i stedet for fra 1. april.
– Jeg tror, vi alle sammen nyder at komme udenfor i det spirende forår ikke mindst set i lyset af den tid, vi lever i, hvor vi har tilbragt meget mere tid derhjemme, end de fleste af os plejer at gøre, siger kommunaldirektør Thomas Boe.
Kendis i klasseværelset
Nu kan eleverne i Aalborgs folkeskoler snart opleve en vaskeægte træningskendis i klasseværelset. Næsten i hvert fald. Sammen med Vejgaard Østre Skole har den medaljevindende ultraløber Stine Rex lavet en række bevægelsesvideoer, som skolen har delt på sin Facebook-side, og som er blevet brugt i undervisningen. Tiltaget er så godt, at skoleforvaltningen nu udbreder konceptet til flere skoler under navnet Træning i Fællesskab. Hver uge vil Stine Rex og en medhjælper eller to derfor lave fem bevægelsesvideoer, som bliver delt i løbet af ugen og brugt af lærere og pædagoger i undervisningen. Stine Rex så muligheden som en konsekvens af nedlukningen, fordi hun selv har to børn, der går i skole i Aalborg. Alle skoler i Aalborg har siden 2020 arbejdet med projektet Bevægelsens År, og på grund af corona-situationen er det blevet udvidet til 2021.
Gavlkunst
Når kulturinstitutionerne rundt omkring i de danske kommuner ikke kan lukke gæster ind på grund af de gældende coronarestriktioner, må der tænkes i andre baner. Det har man gjort i Viborg, hvor Viborg Kunsthal, der tidligere hed Brænderigården, har tænkt ud af boksen. Den nyeste udstilling ” ” rykker nemlig udenfor. Der er tale om en videoudstilling med i alt 12 videoværker, som i stedet for at blive set indenfor nu vil blive vist på kunsthallens gavl hver aften mellem klokken 19 og 20. Derudover kan værkerne opleves online via www.viborgkunsthal.dk. Selvom det er udenfor, skal besøgende stadig sørge for at overholde de gældende restriktioner.
Mercedes-mundbind
Det kan være svært at genkende folk på gaden, når de er pakket godt væk bag mundbindet. Det rammer også børn med sproglige vanskeligheder, autisme eller retardering. Og den nye hverdag med coronarestriktioner og værnemidler kan derfor skabe utryghed – blandt andet fordi det er svært at afkode mimik og kropssprog bag værnemidlerne. I Specialindsatsen for børn og unge i Mellerup i Randers Kommune har medarbejderne tænkt kreativt og forsøgt at gøre hverdagen mere tryg ved at skabe genkendelige roller. Her har de blandt andet haft stor succes med at give medarbejderne hver deres Formel 1-rolle ved at iklæde dem værnemiddelsdragter med rollerne ”Mercedes” og ”Ferrari” – det har været med til at mindske utrygheden hos børnene.
Kunstig intelligens skal opsnuse sygdomstegn
Køge Kommune skal ved hjælp af kunstig intelligens opspore begyndende sygdom for ældre borgere i risikogruppen. Hver dag indlægges ældre borgere med flere medicinske sygdomme på sygehusene. De indlægges med sygdomme, som muligvis kunne være forebygget i den kommunale ældrepleje og hos praktiserende læger. Et helt nyt værktøj skal ved hjælp af data og kunstig intelligens opspore sygdom tidligt, og dermed kan en lang række indlæggelser blandt ældre borgere undgås. Med en bevilling fra Digitaliseringsstyrelsen på 4,8 millioner kroner skal der udtænkes et værktøj der samler sygdomsdata på tværs af sektorer. Det sker i samarbejde mellem Køges hjemmepleje og Sjællands Universitetshospital.
Pengene bliver revet væk
De 250.000 kroner til Syddjurs’ akutpulje er blevet revet væk i løbet af én måned. Akutpuljens midler finder i disse uger vej til haver, villaveje og online mødesteder. De 45 ansøgninger vidner ifølge kommunen om behovet og viljen til at søsætte aktiviteter, som kan lykkes under de aktuelle restriktioner. Et eksempel fra Hornslet Idrætsforening, der har planlagt en række udendørs aktiviteter med laserpistoler. Tilmelding kræves, så man kan styre antallet af deltagere og sørge for, at alt udstyr bliver sprittet af mellem hvert hold. I Mørke har der været afholdt kilometerkonkurrence mellem 4. og 5. klasse på Mørke Skole, og i Thorsager er en væg ved Brugsen i øjeblikket ved at blive dekoreret af kunstneren Thomas Jakobsen.
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-6-side-46-47.pdf