
Kommuner rydder op efter vaccinekaos
tekst Gitte Johansen
Da et helt nyt system for vaccinebooking blev lanceret i begyndelsen af året, blev det de mest udsatte borgere, der som de første skulle prøve kræfter med det nye digitale bookingsystem vacciner.dk. Men med det set-up gik man i den grad fejl af den første målgruppe.
– De allermest sårbare og ældste borgere blev testpersoner i et helt nyt system. Det undrer os, at myndighederne ikke kunne forudse, at det ville give problemer, når man lader de ældste borgere være de første til at prøve kræfter med et nyt bookingsystem, siger Rikke Hamfeldt, seniorkonsulent i Ældre Sagen.
Borgere over 65 år, der modtager personlig og praktisk hjælp (gruppe 2), og borgere over 85 år (gruppe 3) stod først i køen efter den succesfulde vaccination af landets plejehjemsbeboere. Men hvor 93 procent af plejehjemsbeboerne er påbegyndt vaccination, er det blot 77 procent af de ældre, som modtager hjemmepleje, som har fået første stik. To måneder efter at de første vacciner kom til landet.
– Det digitale bookingsystem er et vaccinekapløb, hvor de allerældste er taberne. De bliver overhalet af yngre og mere it-vante borgere, hver gang der bliver åbnet for nye målgrupper, som er hurtigere på tasterne, siger Christoffer Buster Reinhardt (K), formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden.
Sammen med resten af sundhedsudvalget i Region Hovedstaden skrev han i slutningen af februar et brev til sundhedsminister Magnus Heunicke (S), hvor de gjorde opmærksom på forholdene.
Udfordringerne skyldes blandt andet, at Statens Serum Institut i januar og februar sendte langt flere vaccineinvitationer ud, end der var ledige tider. De mange invitationer betød, at vaccinebookingen kom til at ligne kampen om en billet til Roskilde Festivalen. Da der blev åbnet op for flere grupper på samme tid, kunne yngre syge borgere i gruppe 5 være heldige at løbe med en vaccinetid før en 100-årig i gruppe 3 fik åbnet computeren.
– Det er klart, at når man inviterer yngre borgere, så er de hurtigere på tasterne end de ældste. De ældre uden NemID, bliver de helt store tabere, fordi den telefonrådgivning, de i stedet skal ringe til, ikke har andre tider end dem, som løbende bliver lagt op på vacciner.dk. Men de tider bliver jo booket af borgere med NemID, mens de ældste hænger i telefonkøen, siger Christoffer Buster Reinhardt.
##ContentBoxStart##262677##ContentBoxEnd##
Kommunen ringer
For at løse problemerne blev det i begyndelsen af marts måned besluttet, at kommuner og regioner i samarbejde målrettet skal sikre, at de svageste ældre kommer med i vaccineprogrammet.
Som en del af den nye indsats sender Statens Serum Institut nu hver en uge en liste til alle kommuner med navne og CPR-numre på inviterede personer i gruppe 2 og 3, som en uge efter, at de har modtaget invitation, stadig ikke har bestilt tid. Kommunerne skal herefter ringe til samtlige borgere på listen og afklare, om de ældre har behov for hjælp til at booke en tid, og om der er brug for transport. Der er reserveret tider uden om vacciner.dk, som kommunerne kan tilbyde borgerne.
Regioner og kommuner har også i fællesskab lavet en række nye initiativer, som skal lette vaccinationen for de ældste. I Region Hovedstaden er der i et forsøg flyttet 1.000 vaccinedoser ud til 50 læger i almen praksis, som selv kontakter deres ældre patienter og aftaler et vaccinationstidspunkt. Og i en række af landets regioner bliver der oprettet lokale pop-up vaccinationssteder, hvor udvalgte grupper kan vaccineres tæt på hjemmet.
– Vi prøver at lave håndholdte løsninger for at indhente efterslæbet hos de ældste. De kommer jo længere og længere bagud, hver gang vi åbner for nye grupper, hvis vi ikke sørger for at få færdiggjort vaccinationen af de grupper, som stod først i køen. Samtidig skal vi undgå, at nogle af de allersvageste helt opgiver at blive vaccineret, siger sundhedsudvalgsformand Christoffer Buster Reinhardt.
Kig mod nord
I Region Nordjylland har de allerede tidligt haft stor succes med en decentral løsning, som den, der nu udrulles til resten af landet. I et tæt samarbejde mellem regionen og de 11 kommuner blev der oprettet lokale vaccinationssteder, og alle kommuner har fra det tidlige forår lavet en opsøgende indsats.
– I Region Nord har man valgt at give kommunerne det primære ansvar for planlægningen, og det giver rigtig god mening. Vi kender jo de her grupper, som vi har kontakt med i dagligdagen gennem hjemmeplejen, siger Jan Nielsen, direktør i Aalborg Kommune.
I Aalborg tog kommunen kontakt til størstedelen af alle borgere i gruppe 2 og 3 allerede i januar.
– Vi har lavet en håndholdt indsats for mange af de borgere, som har svært ved at booke tider. Vi har i samarbejde med regionen haft mulighed for at booke tider direkte, så de ældre ikke skulle igennem det digitale bookingsystem, siger Jan Nielsen.
I Aalborg Kommune blev der oprettet fire lokale pop-up vaccinationssteder, hvor de udsatte ældre kunne blive vaccineret tæt på deres hjem.
– Afstand betyder meget for de ældste. Samtidig har vi hver gang været til stede på de lokale vaccinationscentre med kommunalt personale, og det har været helt afgørende for, at det har kunnet fungere så fint. Det er en gruppe borgere, som skal have mere hjælp. De kan for eksempel ikke stå op i en kø i halv time, forklarer Jan Nielsen.
Den lokale indsats har resulteret i, at 85 procent af borgere i gruppe 2 og 3 allerede har modtaget deres første vaccine.
– Det har krævet mange ressourcer, men vores medarbejdere har syntes, det var en dejlig opgave, fordi man kan se formålet med at få de mest sårbare vaccineret hurtigst muligt. Samtidig hører vi fra vores Seniorråd og Ældre Sagen heroppe, at vi har valgt nogle rigtig fornuftige løsninger, som har gjort det lettere for de nordjyske ældre, siger Jan Nielsen.
Aalborg Kommune mangler stadig det sidste nøk, men det skulle gerne komme nu, hvor kommunerne får lister med navne på de borgere, som endnu ikke selv har fået booket en tid.
– De lister har vi ventet på, og nu går vi i gang med at kontakte borgerne i restgruppen og få arrangeret transport og tider, hvis de har brug for det. Vi har et ambitiøst mål om at nå en tilslutning på 95 procent i de to målgrupper, siger Jan Nielsen.
##ContentBoxStart##262678##ContentBoxEnd##
Tabte de svageste
Hos Ældre Sagen anerkender man, at mange kommuner har gjort en stor lokal indsats og håber, at flere vil følge de gode eksempler. Men hastigheden hos de centrale myndigheder imponerer ikke.
– Allerede inden man gik i gang med at vaccinere gruppe 2, var vi ude og gøre opmærksom på, at der var særlige problematikker omkring de ældre. Der var en fremragende model på landets plejehjem, hvor de ældre blot skulle give samtykke, og så blev resten klaret for dem. Det havde været fantastisk, hvis man havde valgt en lignende model for de næste grupper. I stedet kastede man ældre mennesker ud i et helt nyt og håbløst bookingsystem, siger Rikke Hamfeldt, seniorkonsulent i Ældre Sagen.
Ældre Sagen har de sidste måneder modtaget mange henvendelser fra fortvivlede ældre, som har opgivet at finde en tid på vacciner.dk eller komme igennem på telefonen, fortæller Rikke Hamfeldt.
##ContentBoxStart##262679##ContentBoxEnd##
– Vi har tabt nogle af de svageste borgere, som efter at have siddet i telefonkø i timevis dag efter dag helt har opgivet at få en tid. Hver dag, når bliver lagt nye tider op, kommer de jo bagerst i køen igen. Det har lagt et unødigt psykisk pres ned over en i forvejen sårbar gruppe ældre, som er dem, der har allermest behov for vaccinerne, siger Rikke Hamfeldt.
Hun håber, at de seneste tiltag, hvor blandt andet kommunerne aktivt er opsøgende og hjælper med at få lokale tider, vil blive videreført til andre grupper.
– Så længe der ikke er flere vacciner og et bedre bookingsystem, er der flere grupper, som har behov for hjælp til at booke tider. Særligt dem, der har behov for at blive vaccineret lokalt. Ældre mennesker kører i dag på kryds og tværs af landet for at blive vaccineret. Det giver ingen mening. Der er stadig lang vej endnu, før alle sårbare er vaccineret, og det er stressende, når man ikke kan få en tid til vaccination, samtidig med at der tales om genåbning, siger Rikke Hamfeldt. • gij@kl.dk