
Kommunal smitteopsporing aflaster pressede skoleledere
tekst Gitte Johansen
Når en skoleelev bliver konstateret smittet, går der et større detektivarbejde i gang. I hovedparten af landets kommuner er det skolerne selv, der står for smitteopsporingen, men ikke i Jammerbugt. Her har kommunen valgt at placere opgaven i en central tværfaglig enhed.
– Ved at trække smitteopsporingen ind i det tværfaglige sundhedsteam, får vores institutions-og skoleledere frigivet mest muligt tid til at koncentrere sig om at skabe den bedste dagligdag og tryghed for børnene samtidig med, at vi får en meget ensartet og effektiv smitteopsporing, forklarer Ulla Flintholm (V), formand for børne- og familieudvalget.
I Jammerbugt Kommune har opgaven med smitteopsporing blandt de 0-16- årige helt fra den 11. marts sidste år ligget hos det tværfaglige sundhedsteam, som består af sundhedsfagligt personale. Her er en læge, en sygeplejerske og en sundhedsplejerske ansat.
– Det giver en stor tryghed for forældrene, at de bliver ringet op af en sundhedsfaglig medarbejder. Samtidig er det trygt for skolerne, at det er de ansatte i sundhedsteamet, som beslutter, hvem der er nære kontakter, og hvor meget der skal lukkes ned. Det ansvar har vores ledere aldrig stået med, forklarer Helle Nørgaard Pedersen, der er konstitueret skole- og dagtilbudschef.
Når telefonen ringer
Når telefonen ringer hos én af Sundhedsteamets medarbejdere, går et større opsporingsarbejde i gang. Med det samme. For tiden er afgørende i arbejdet med at opspore smittede.
– Det skal gå hurtigt, hvis vi skal forhindre smitten i at sprede sig. Vi har den store fordel, at vi kan arbejde på tværs af hele kommunen. Vi kan hurtigt danne os et overblik, hvis et barn er blevet smittet til fodbold, hvor spillerne går på flere forskellige skoler. Vi tager også kontakt til vores foreninger, og når der er tale om tosprogede elever, kan vi bruge vores integrationsafdeling, siger Helle Nørgaard Pedersen.
Sundhedsteamet ringer til samtlige nære kontakter, mens skolerne selv står for information til de elever, som skal i det såkaldte screeningsspor.
– Vores sundhedsplejersker og sygeplejersker kan godt være ret skrappe, hvis der er nogen, der ikke følger reglerne. Det kan handle om, at man har glemt at få taget en test, eller at man ikke har forstået, at selvisolation betyder, at man selvfølgelig ikke går ned og handler. Når man har talt med en af vores sygeplejersker, så er man ikke længere i tvivl om, hvilke regler der gælder, siger Helle Nørgaard Pedersen.
Tilbyder rådgivning
Sundhedsteamet yder også rådgivning om alt fra hygiejne til isolation til både familier, folkeskoler, private bosteder, friskoler, idrætsforeninger og kirker.
– Teamet yder en meget kvalificeret og ensartet rådgivning, og det er vigtigt i en tid, hvor borgerne bliver utrygge, hvis de får forskelligrettede informationer. Der skal være stringens i den måde, vi håndterer smitten på kommunalt. Det motiverer folk til at overholde de råd, de får, siger Helle Nørgaard Pedersen.
Trods sommer og vacciner forventer Helle Nørgaard Pedersen, at der bliver brug for smitteopsporingen et godt stykke tid endnu.
– Det bliver kun endnu vigtigere set i lyset af den engelske variant. Den frygter vi alle sammen. Vi er alle godt trætte af corona. Men vi ved også, at vi formentlig har både nogle genåbninger og nedlukninger til gode, siger hun. gij@kl.dk