
Tilliden til lokalpolitikerne er udfordret
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Okay, lad starte i den positive ende. 71 procent af danskerne har tillid til de offentlige myndigheder. Det gælder både de statslige, kommunale og regionernes.
Kommunikationsbureaet Primetime har fået besvarelser fra 1.150 danskere til undersøgelsen Tillidsbarometeret. Besvarelserne er gradueret indenfor spektrene tillid, neutral og manglende tillid.
Men barometeret har nogle overraskende fald. For eksempel svarer kun 50 procent, at de har tillid til embedsmænd. Det kan siges at være overraskende i et land, der normalt bryster sig af at være tillidsbaseret og i internationale undersøgelser går for at være et af de lande, der har absolut mindst korruption.
Thomas Juul-Dam, der er partner i Primetime, har et bud, hvorfor tilliden til embedsmændene er så forholdsvis lav.
##ContentBoxStart##262652##ContentBoxEnd##
– Man kan sige, at for et velordnet samfund som det danske burde tallet være højere. Men vi har haft en hård debat om embedsmænd de seneste fem til ti år, hvor vi har talt om Ecxel-tyranni, djøficering og centralisering. Det kan være det, der afspejles, siger Thomas Juul-Dam.
Lokalpolitikerne trækkes ned
Tilliden til kommunen som sådan ligger pænt på 64 procent. Det er næsten det samme som staten – 63 procent og regionerne 65 procent.
Et meget interessant aspekt er synet på politikerne. Der er mere tillid til kommunalpolitikerne end til landspolitikerne. 42 procent svarer, de har tillid til folketingspolitikerne, mens 47 procent svarer, de har tillid til deres lokale politikerne.
Det overrasker Thomas Juul-Dam, at det er så tæt.
##ContentBoxStart##262653##ContentBoxEnd##
– Undersøgelsen viser, at vi er udfordret, når det gælder tilliden til politikere. Det er ikke kun landspolitisk. Vi har i mange år især talt om, at der er en tillidskrise i forhold til vores landspolitikere. Danmark er grundlæggende et tillidsbaseret samfund, hvor vi stoler på myndigheder og virksomheder. Men det er ikke noget glansbillede. Vi har en tillidsudfordring, og det gælder både landspolitikere, kommunalpolitikere og embedsmænd, siger Thomas Juul-Dam.
Han havde forventet, at tilliden var noget højere til lokalpolitikerne.
– Der er ikke stor forskel. Det ville jeg da være ret ærgerlig over, hvis jeg var lokalpolitiker. Vi har nogle år været ret hårde ved landspolitikere. Vi har talt om politikerlede og haft debat om spin og manipulation. Men jeg ville have troet, at tilliden var højere til lokalpolitikeren eller til borgmesteren og kommunen, siger han, der selv har været særlig rådgiver for tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).
Tilliden til borgmesteren er dog højere end til andre politikere. 54 procent har tillid til borgmesteren i deres kommune. Tilliden til borgmestrene er lavest øst for Storebælt og i Region Syddanmark, hvor den er på 51 procent, mens hele 61 procent af nordjyderne har tillid til deres borgmester.
Thomas Juul-Dam er bekymret for lokaldemokratiet.
– Jeg tror, det relativt lave resultat kan skyldes, at kommunerne har været gennem en hård periode, med hårde prioriteringer i velfærden. Der har været svære sager rundt omkring. Det kan være skolelukninger, geografiske udfordringer, der handler om at tiltrække virksomheder og arbejdspladser, holde på ressourcestærke borgere med videre. Alt det slider på kommunalpolitikeres troværdighed. Det, tror jeg, er noget af det, vi kan se i tallene, siger Thomas Juul Dam.
##ContentBoxStart##262654##ContentBoxEnd##
Nærheden fordufter
En anden ting, som undersøgelsen peger på, er geografiske forskelle i tillid. Der tegner sig et billede af et Danmark, som er delt på flere måder. En opdeling, der ikke nødvendigvis kun tager udgangspunkt i den klassiske diskussion om land og by. Men en opdeling, der i høj grad også går på geografi. Det er især blandt nord- og midtjyderne samt københavnerne, at politikere, embedsmænd, borgmestre og så videre scorer flest point i tillidsbarometeret. Samtidigt ligger tilliden konsekvent i bund blandt borgerne i Syddanmark.
Undersøgelsen har også rubriceret landdistrikter. Blandt folk på landet er tilliden til især regeringen og folketingspolitikerne og til dels myndigheder lavere end i større byer.
##ContentBoxStart##262655##ContentBoxEnd##
Her er måske også noget at tænke over for kommuner og lokalpolitikere, mener Thomas Juul-Dam.
– Noget af det, undersøgelsen peger på, er, at vi i højere grad har tillid til nogen, der ligner os selv. Der er måske noget her, det handler om, at den nærhed, der har været mellem byråd og befolkningen er ved at fordufte. Måske er man ikke længere så tæt på borgerne lokalt, som vi går rundt og siger. Kommunerne er rigtig store organisationer med flere tusinde ansatte og store geografiske afstande til borgerservice og forvaltningen. Den der sognerådsfornemmelse er væk i dag, siger han.
Vi taler ikke om amerikanske forhold med ”flyover states” (områder, de færreste besøger, men ser ud af vinduet fra flyet, red.), men udkantsdebatten mener Thomas Juul-Damm alligevel kan have sat sine spor.
– Der er en frustration. Sandheden er jo, at det er en udfordring, der er svær at løse. De unge tager til de store byer. Virksomheder rykker tæt på kunderne. De store infrastrukturprojekter lægges omkring de store byer. Det er sådan, det er, og det er tektoniske plader, som det er svært at flytte på. Følelsen af at være overset kommer måske til udtryk her, siger han. • tkn@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-6-side-18-19.pdf