
Statsministeren: I har gjort det umulige
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Red.: Artiklen er opdateret den 22/3-2021 med rettelser i Mette Frederiksens citater.
”Jeg kan kun love jer blod, slid, tårer og sved”. Sådan sagde Winston Churchill til briterne under 2. Verdenskrig.
Man kunne næsten sige, at det var det samme budskab, statsminister Mette Frederiksen (S) leverede til landets 98 kommuner, da hun i dag talte til dem på KL’s Topmøde, der i år blev afholdt online med optagelser i KL-huset på Islands Brygge i København.
Først og fremmest var der stor tak til kommunerne for deres store indsats under Coronakrisen.
– Det er i krisetider, man viser, hvilket stof man er gjort af. Vi bad jer om det umulige. I klarede det umulige. Den første nedlukning med hjemsendte skolebørn, nødpasning og besøgsrestriktioner på plejehjem. En solidarisk løsning, hvor Aarhus Kommune indkøbte værnemidler på vegne af alle 98 kommuner. En genåbning, hvor I og jeres medarbejdere og alle borgere og pårørende fik brug for al jeres kreativitet og hele jeres veludviklede sans for de nære løsninger, sagde Mette Frederiksen.
Reformer forude
Men forude ligger også en stribe reformer og venter – hvis regeringen får sit flertal. De kommer til at betyde meget for den kommunale hverdag.
Statsminister Mette Frederiksen lovede dog kommunerne gode økonomiske rammer til at gennemføre dem.
– På finansloven for 2021 er det aftalt at fremrykke minimumsnormeringerne og styrke ældreområdet. Og – som jeg annoncerede i min nytårstale – har regeringen et stærkt fokus på sammenhængen på tværs af vores land. I de mindre bysamfund skal der også være adgang til læge, uddannelse og muligheder. Det kommer I til at høre mere om. Vi vil også indføre en velfærdslov, som, hvis den bliver vedtaget, lægger bunden under velfærden i hele landet. Det vil give jer en sikkerhed, som kommunerne ikke har haft før. Jeg ser det som en gensidig pagt. Hvor regeringen sikrer gode økonomiske rammer. Og I kommuner til gengæld leverer høj kvalitet for pengene, sagde Mette Frederiksen.
Noget halter
Hun understregede, at Danmark har verdens bedste velfærdssamfund. Men at der er noget, der halter.
– Vi ved også alle sammen, at noget ikke er godt nok. Slet ikke godt nok. Billederne af Else. Børnehaver uden omsorg. Senest chokerende og hårde beretninger fra anbragte børn. Umenneskeligt, smerteligt. Mangel på ordentlighed og respekt for andre mennesker er ikke kun et spørgsmål om penge – det handler selvfølgelig om faglighed og ledelse. Men også om et velfærdssamfund, der ikke altid evner at sætte mennesket i centrum, sagde statsministeren til kommunerne.
Hun forklarede, at det er baggrunden for at hun satte gang i frihedsforsøgene.
– Derfor har vi sluppet en vild idé løs sammen med syv af jer. Syv velfærdsaftaler på de store velfærdsområder. Dagtilbud, folkeskole og ældreområdet. Vi er i fuld gang, selvom vi er forsinket af corona - Holbæk, Esbjerg, Helsingør, Rebild, Viborg, Middelfart og Langeland. Jeg håber virkelig, at det her samarbejde kommer til at vise, hvor meget vi kan, når vi tør stole på hinanden og får bureaukratiet og dokumentationen lagt til side, sagde statsministeren.
– Lige nu arbejdes der stadig på at få lovgivningen klar. Og ude i kommunerne er I i fuld gang med at se på, hvordan vi sikrer os, at I heller ikke blander jer for meget i medarbejdernes arbejde. Jeg håber, at vi kan vise nye veje.
Ny reformkurs
Velfærden skal bygge på en sund økonomi. Og coronaen kommer til at sætte sine spor.
– Gennem et år har vi ført en aktiv krisepolitik, hvor vi har holdt hånden under virksomheder og arbejdspladser. Det har I bidraget til i kommunerne i forhold til anlægsniveauerne. Da der var lukket ned sidste forår, sørgede I for, at der stadig blev bygget. I har været med til at holde aktiviteten oppe. Hvor står vi nu? Danmark har sammen med de øvrige nordiske lande klaret sig relativt godt i 2020 sammenlignet med en række europæiske lande, sagde Mette Frederiksen og tilføjede:
– De seneste måneders alvorlige udvikling i smitten, og deraf følgende nedlukning, betyder, at vi vil få en svagere økonomisk udvikling i årets første kvartal. Vi har allerede set en opbremsning på arbejdsmarkedet. Ledigheden steg i starten af året. Men erfaringerne fra sommeren sidste år viser, at økonomien forholdsvis hurtigt kan rette sig igen.
Brug for integrationsindsats
Afslutningsvis varslede statsministeren, at hun og regeringen havde brug for kommunerne til endnu en opgave.
– Vi bliver er nødt til at sikre, at gruppen af ikke-vestlige flygtninge og indvandrere bidrager mere til samfundet. Alt for mange er på kontanthjælp. Det er en udfordring for samfundsøkonomien. For sammenhængskraften i Danmark. Og for ligestilling mellem mænd og kvinder. Jeg håber, at når vi lægger vores forslag frem om ret og pligt, så vil vi få et godt samarbejde med jer om det. Der venter svære diskussioner. Men vi må være fælles om målet: At alle skal bidrage, sagde statsministeren og sluttede:
– Jeg ved ikke, hvordan man kan samle op på året, der er gået. Jeg ved bare, at I har knoklet, og at I har fået ting til at fungere, som vi troede var umulige. Af hjertet tak. tkn@kl.dk