
DIF til Folketinget: Åben idrætshallerne, ellers mister vi børnene
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Hallen har været lukket siden 16. december. Badminton, bordtennis, håndbold og så videre har været umuligt at dyrke hele vinteren. Det bekymrer Danmarks Idrætsforbund, der i et åbent brev til Folketinget opfordrer til, at man åbner for indendørsidrætten. 60 idrætsforbund er medunderskrivere. Forbundene repræsenterer til sammen over 1,9 millioner medlemmer – heraf mere end 850.000 børn og unge i alderen 0-18 år.
I Det åbne brev står blandt andet:
”Foreningsidrætten spiller en nøglerolle i at få rettet op på den stigende fysiske og mentale mistrivsel især blandt børn og unge. Hos rigtig mange er ensomheden steget og bevægelsen faldet, mens Netflix, fjernundervisning og fravær af sociale relationer er blevet en del af hverdagen.
Vi frygter for de konsekvenser, den øjeblikkelige situation får på både kort og lang sigt, men vi, alle vores foreninger samt vores frivillige trænere og ledere står klar til at afbøde skadevirkningerne.”
I det åbne brev påpeges det, undersøgelser viser, at 9 ud af 10 børn og unge ikke har bevæget sig nok under den anden nedlukning, og at 40 procent af de unge føler sig ensomme.
”Det er lige præcis sådan noget, vi kan afhjælpe, hvis vi får lov. Vi kan give dem sved på panden og smil på læberne. Styrke deres selvværd i sunde fællesskaber,” skriver de.
Risikerer at miste årgange
I en uddybende kommentar til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner påpeger DIF’s administrerende direktør Morten Mølholm, at aktivt liv er et godt liv, og sunde motionsvaner grundlægges i barndommen. Forbundene frygter, at hvis indendørsidrætten ikke kommer i gang meget snart, så mister de mange af medlemmerne, og det vil få store sundhedsmæssige konsekvenser for dem.
– Vores hovedpointe er, at vi skal vurdere det her ud fra sundhed og trivsel på en kort og en lang bane. Hvis vi først kommer i gang med indendørsidrætten til efteråret igen, så frygter vi, at vi mister mange af børnene og de unge. I den alder er det meget lang tid at være væk fra sin sport og idræt. Vi frygter, de dropper ud. Det er i de år, man grundlægger sine idrætsvanerne, så vi risikerer at miste nogle årgange på det her, siger Morten Mølholm.
Han så helst, at alle kunne komme til at dyrke deres indendørsidræt, men hvis det skal begrænses, så er det børn og unge, der skal prioriteres.
– Vi voksne skal nok finde tilbage til vores sport og idræt efter det her. Det er noget andet med børnene og de unge, siger Morten Mølholm.
Badminton eller håndbold?
Men er det forsvarligt?
– Undersøgelser peger på, at der ikke er særlig stor forskel på smitterisikoen, når man ser på henholdsvis udendørssport og indendørssport. Det er hovedsageligt på arbejde og hjemme, smitten sker, siger DIF direktøren.
Men er der sportsgrene, der er mere oplagte at åbne op for end andre? For eksempel badminton, hvor man står på hver sin side af nettet, frem for håndbold med megen kropskontakt?
– Det er en meget svær diskussion, som vi ikke vil ind. Vi er ikke sundhedseksperter, og det er ikke altid, som man tror. Det handler jo også om, hvilke fysiske rammer, man har til rådighed. Badminton bliver også ofte spillet i små gymnastiksale, med ikke så meget ventilation. Omvendt tyder undersøgelser på, at sportsgrene med kropskontakt ikke smitter så meget, som man kunne tro. Man skal være ansigt til ansigt i længere tid, siger Morten Mølholm og understreger, at DIF ønsker, at det er alle indendørsidrætsgrene, der skal have muligheden. Hvordan, må sundhedsmyndighederne tage stilling til.
– Vi bliver hele tiden klogere. Under forrige nedlukning troede man, at svømning var noget af det værste. Derfor åbnede svømmehaller som noget af det sidste. Det viser sig bare, at det ikke smitter gennem vand, og at svømmehaller har de reneste miljøer, siger Morten Mølholm. tkn@kl.dk