
Nyt redskab skal komme dårlige boliger til livs
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Op mod 2.000 boliger i overskud, der med tiden kan blive problematiske, og omkring 150 nedslidte boliger, som en lille gruppe udlejere ejer og sætter på lejeboligmarkedet. Det er i store træk Lollands problemer med udtjente boliger, hvor ofte ressourcesvage borgere ender med at flytte ind.
Nu er der kommet et nyt redskab i værktøjskassen, som Lolland Kommune allerede har besluttet at tage i brug, og Guldborgsund er på trapperne til at gøre det samme.
Folketinget besluttede i december at give kommunerne mulighed for at indføre en såkaldt anmeldelsesordning. Det betyder, at før en bolig, der ikke har været udlejet i de seneste seks måneder og er mere end 40 år gammel, kan udlejes, så skal ejeren melde det til kommunen. Kommunen har derefter mulighed for at undersøge boligen nærmere, inden den godkender udlejningen.
Forhindre slum
På Lolland forventer borgmester Holger Schou Rasmussen (S), at redskabet vil gøre en eller anden forskel. Om ikke andet så i samspil med alle de andre initiativer, som kommunen bruger for at komme bolighajerne til livs.
– Forhåbentlig kan det være med til, at vi kan sortere bedre i de dårlige boliger og sikre, at de private udlejningsboliger bliver af bedre kvalitet, så vi undgår, at folk kommer til at bo i decideret slum. Så det er et skridt i den rigtige retning, der samlet set gør paletten bredere, siger Holger Schou Rasmussen.
I Guldborgsund Kommune har et enigt teknik- og miljøudvalg netop besluttet at indføre anmeldelsesordningen. Beslutningen skal endeligt træffes af byrådet.
– Vi har mange private udlejningsboliger hernede i vores område, og vi vil godt have lidt bedre styr på dem, så vi får løftet standarden og får gode og sunde boliger. Jeg tror ikke, det vil komme til at revolutionere det for os. Vi gør allerede en indsats på området, men det er et ekstra værktøj i kassen, siger Peter Bring-Larsen (Lokal), der er formand for teknik- og miljøudvalget.
Vil have skrappere værktøjer
Selvom Holger Schou Rasmussen kalder den nye anmeldelsesordning for et ”fint redskab”, så skal der mere til, hvis Lolland skal problematikken med private boligudlejere til livs, mener han.
– Det er jo ikke noget dårligt skridt. Men jeg så gerne, at vi kunne tage mere strikse værktøjer i brug. For eksempel at vi fik lov til at indføre en egentlig godkendelse af udlejere, der har tre eller flere boliger, som de lejer ud. Ligesom man har på hyrevognsområdet, hvor man gennem bevillinger sikrer en vis kvalitet og standard, siger Holger Schou Rasmussen. • jki@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-5-side-14-15.pdf