
Regioner vil overtage handicapområdet
tekst Anna Törnqvist Jensen
Regionerne vil gerne overtage ansvaret for en række fysiske og psykiske handicap, lyder det nu fra Danske Regioner, der mener, at regionerne har den rette specialviden til at tage sig af borgere med komplekse problemer.
– Siden kommunalreformen har vi set, at den her meget specialiserede viden er ved at ryge ud. Den kommer længere og længere væk fra nogle af vores allermest sårbare borgere. I regionerne har vi et langt større befolkningsgrundlag og kan dermed sikre en højt specialiseret viden, siger Sophie Hæstorp Andersen (S), der er formand for psykiatri- og socialudvalget i Danske Regioner, til Politiken.
Ifølge avisen er Danske Regioner åbne for at overtage ansvaret for borgere med multiple og komplekse handicap som erhvervet hjerneskade, svær spiseforstyrrelse, kommunikationshandicap, svær autisme samt borgere med psykiske lidelser, der også har problemer med misbrug eller kriminalitet.
Folketinget skal i løbet af året tage stilling til, hvem der skal have ansvar for handicapområdet, idet et borgerforslag, der vil have fjernet området fra kommunerne, har opnået over 50.000 underskrifter og dermed skal til behandling. Gennem de seneste år har kommunernes indsats på området været genstand for massiv kritik, og over for Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har Radikale Venstre, Nye Borgerlige, SF og Enhedslisten erklæret sig villige til at se på en ny ansvarsfordeling. Venstre og Konservative har derimod afvist, at det er løsningen at flytte området, og det samme mener socialminister Astrid Krag (S).
– Problemerne bliver ikke løst, blot fordi vi gør andre ansvarlige for dem. Det handler om at styrke økonomien, visitation og vidensniveauet – uanset hvilken myndighed, der har ansvaret, har hun tidligere sagt til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
Også Ulrik Wilbek (V), formand for KL’s socialudvalg, har understreget, at mens der er ting, som kommunerne skal blive bedre til, så er han overbevist om, at området ligger bedst placeret hos kommunerne.
– Kritikken beviser jo, at der er nogle ting, vi ikke gør godt nok. Det her er måske en slags wakeup-call og en mulighed for at starte på ny. For det værste, man kan gøre, er ikke at anerkende det, når der er så markant en stemme – og i dette tilfælde over 50.000 stemmer – der udtrykker en kritik. Det ændrer bare ikke ved, at det må være hos kommunerne, at området ligger bedst. Det handler om hele sammenhængskraften, hvor kommunerne har ansvaret for borgerne i alle aspekter af livet, har Ulrik Wilbek tidligere sagt. antj@kl.dk