
KL, lærere og skoleledere vil gentænke nationale test
tekst Anna Törnqvist Jensen
De nationale test, som vi kender dem, skal være fortid. Det mener KL, Danmarks Lærerforening og Skolelederforeningen, som nu kommer med en række anbefalinger til et nyt evaluerings- og bedømmelsessystem.
Anbefalingerne er et indspil til de politiske forhandlinger i forligskredsen, som forventes at indledes dette forår i kølvandet på en politiske aftale fra sidste år.
– Der er bred enighed om, at de nationale test, som vi kender dem, ikke fungerer, og samtidig har de medvirket til en uheldig præstationskultur. Derudover har de nationale testresultater vist sig nærmest umulige at bruge i undervisning i forhold til at løfte den enkelte elev – hvilket burde være det egentlige formål. Derfor er der brug for nye evalueringsværktøjer, der fremmer den brede, faglige udvikling og dannelse, siger Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening, i en pressemeddelelse.
Han bakkes op af Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen.
– Et nyt system skal først og fremmest understøtte udviklingen af skolen. Det kræver fokus på at styrke dialogen om god undervisning, og det er nødvendigt, at dialogen ikke kun er baseret på enkeltstående måleresultater og kontrol, som test giver. Dialogen skal bero på nysgerrighed og tillid og på en bred tilgang til kvalitet i skolen, den brede faglige udvikling og dannelse, siger han.
Ifølge formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg, Thomas Gyldal Petersen (S), dominerer testresultater og tal arbejder i kommuner og skoler for meget.
– Vi skal fortsat have et obligatorisk og nationalt testsystem, for test er et vigtigt pædagogisk redskab, men vi skal også have langt større fokus på kvalitetsudvikling i skolen og mere dialog – lokalt og nationalt – om, hvordan vi udvikler skolen, siger han i pressemeddelelsen.
Konkret foreslår KL, DLF og Skolelederforeningen, at der udelukkende testes i læsning og matematiske kompetencer. Det er to afgørende kompetencer med stor betydning for elevernes udbytte af undervisningen i alle fag.
Derudover foreslår de tre parter, at testene i videst muligt omfang spredes ud over et helt skoleforløb fra 1.-9. klasse, så det bliver lettere at følge elevernes progression. Derudover skal testene rykkes frem, så de ligger i starten af skoleåret i stedet for i slutningen, så man bedre kan bruge resultaterne i undervisningen.
Endelig bør de nye test bygge på et lineært princip, så alle elever får de samme spørgsmål og opgaver modsat det nuværende adaptive system, hvor spørgsmål løbende justeres efter den enkelte elevs rigtige og forkerte svar. Det vil give lærerne langt bedre muligheder for at anvende resultaterne i tilrettelæggelsen af undervisningen. antj@kl.dk