
Sexismeredegørelse: Bad kommunalt ansat om at tage billeder af sine kønsdele
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Siden oktober sidste år har der været seks sager om krænkende adfærd i Ishøj.
Det viser den første udgave af kommunens halvårlige sexismeredegørelse, som byrådet blev enige om at indføre i oktober sidste år. Kommunaldirektør Kåre Svarre Jakobsen mener ikke, at omfanget nødvendigvis er alarmerende.
– Det er svært at sige, om seks sager er mange eller få. I takt med at vi laver redegørelser hvert halve år, får vi et bedre sammenligningsgrundlag, og i takt med at vi har større bevågenhed på det, vil vores registreringer blive bedre. En sag er jo en sag for meget, for det er ikke acceptabelt, at vores ansatte bliver udsat for krænkende adfærd, men tallet er ikke umiddelbart alarmerende, siger Kåre Svarre Jakobsen til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
De seks sager omfatter dels en sag vedrørende to medarbejdere, hvor den ene følte sig udsat for krænkende adfærd fra kollegaen. Ifølge redegørelsen havde de to kollegaer forskellige opfattelser af, hvad der var foregået, og sagen sluttede med en undskyldning og afklaring af, hvordan rammerne for deres samarbejde skal se ud i fremtiden.
De resterende fem sager handler alle om borgere, der har udvist krænkende adfærd af seksuel karakter over for ansatte i kommunen. I den ene sag er der tale om, at en borger har bedt en medarbejder om at tage billeder af dennes kønsdele, mens der i fire andre tilfælde er tale om borgeres krænkende eller nedladende sprogbrug over for ansatte i Ishøj.
Tallene er trukket dels fra et system til at registrere arbejdsskader, hvor fem sager stammer fra, og så en enkelt sag, hvor personaleafdelingen har været inddraget.
Kommunaldirektør Kåre Svarre Jakobsen mener, at der gemmer sig et mørketal i statistikken, der i fremtiden forhåbentlig vil blive lavere, efterhånden som der kommer mere fokus på området.
– Før i tiden trak langt de fleste ansatte nok lidt på skuldrene, hvis en dement borger sagde eller gjorde noget krænkende. Måske slog man det hen med, at det er også bare gamle hr. Hansen. Men jeg tror, at med det øgede fokus på krænkende adfærd både hos os i Ishøj Kommune og i samfundet generelt, så vil vores medarbejdere blive mere tilbøjelige til at tale med deres leder, tillidsrepræsentanter eller kollegaer om det. Og så bliver de nok også mere tilbøjelig til også at registrere sagerne. Det vil formentlig nedbringe mørketallet og give os et klarere billede af omfanget, siger kommunaldirektøren.
Den aktuelle redegørelse giver ikke umiddelbart Ishøj Kommune anledning til at indføre nye tiltag. Der har dog allerede været gang i drøftelser i kommunen om, hvordan man skal håndtere krænkende adfærd, ligesom man den 1. januar i år åbnede en whistleblowerlinje, hvor ansatte kan indberette krænkende adfærd, forklarer Kåre Svarre Jakobsen.
– I HovedMED har vi besluttet at opdatere vores retningslinjer for, hvordan vi håndterer krænkende adfærd og lignende. De skal så omsættes i de lokale MEDudvalg, så de passer til de lokale forhold. Desuden har vi nu fået en alternativ kanal i form af whistleblowerordningen, som medarbejderne også kan bruge. Siden den blev etableret, har der dog ikke været nogen henvendelser overhovedet. Men det er i hvert fald en kanal, som også kan være med til at nedbringe mørketallet, siger kommunaldirektøren.
Ishøj har ifølge den senest tilgængelige opgørelse knap 2.200 personer ansat. jki@kl.dk