Aktuelt
tekst Frederik Overby Vinding
Det bliver vildt
Naturen skal have bedre vilkår i Slagelse Kommune. Derfor skal driften af kommunens grønne områder omlægges, så den vilde natur får bedre udfoldelsesmuligheder. Derfor skal borgerne til at vænne sig til, at parker, skove, grøfter og vejkanter fremover kommer til at se knap så velplejede ud, som de gør i dag. Som et af de første initiativer bliver ca. 15 græsplæner i Korsør, Slagelse og Skælskør omdannet til blomstrende urtebede. Men håbet er, at det ikke kun er kommunens grønne arealer, som kommer i spil. Som en del af biodiversitetsindsatsen vil Slagelse Kommune inspirere borgerne til at være med. Det sker første gang, når man inden længe vil uddele frøposer med vilde blomster, som interesserede borgere kan så hjemme i haven.
1.000
kroner til oplevelser, overnatning eller bespisning. Det kan samtlige medarbejder i Køge Kommune se frem til. Formålet er at anerkende medarbejdernes indsats i forbindelse med håndteringen af COVID-19 – og på samme tid sende en håndsrækning til den del af erhvervslivet, der har været hårdest ramt under nedlukningen af landet.
Pointbørs til ældrehjælp
Vil du have timer i et træningscenter, hjælp til at komme ud på en ekstra tur eller hjælp til at rydde op derhjemme? Greves borgere over 80 år får snart mere indflydelse på, hvilken hjælp de får fra kommunen. Byrådet i Greve har vedtaget, at Greve Kommune skal forsøge sig med et nyt koncept, hvor de ældre får mere indflydelse på den hjælp, de får fra Kommunen. Greve Kommune har søgt og fået 5,4 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen til at udvikle konceptet. Kort fortalt får hver enkelt ældre over 80 år tildelt et antal point, som de kan bestille mindre hjælpemidler og ydelser for. Ydelserne kan være alt fra støtte til at deltage i foreningsliv til ekstra rengøring eller personlig pleje derhjemme. Ydelserne kan også være noget helt nyt, som man slet ikke tilbyder i dag. Konceptet fungerer som forsøgsordning, og Greve vil melde tilbage til Sundhedsstyrelsen med erfaringer.
Fest på Kongeskansen
101-året for Sønderjyllands genforening med Danmark lyder ikke lige så sexet som 100-året, men coronaen havde så godt fat i Danmark i 2020, at den planlagte fejring måtte udskydes. Markeringen af 100-året for Genforeningen skulle have været markeret med kongeligt besøg, præcis ligesom dengang i 1920. Men de Sønderjyske kommuner giver ikke op, for nu kommer H.M. Dronningen alligevel til den forsinkede fejring.
– Jeg meget glad for, at Hendes Majestæt Dronningen har givet tilsagn om at medvirke. Programmet bliver tilpasset, og det bliver stadig en smuk markering. Vi kan alle være med til at gøre det til en slags folkefest, nemlig ved at hejse flaget og holde små mini-genforeningsfester hjemme i haven, på gaden eller med familien, lyder det fra Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S).
Årets studieby
Skal du til at studere, men ved ikke, hvilken kommune du vil bosætte dig i, så er der hjælp at hente. Aarhus Kommune er nemlig løbet med titlen som årets studieby 2021. Det er Virksomheden Studentum, der har kåret Aarhus som Danmarks bedste studieby. Byerne bliver vurderet på otte kriterier: Faglighed, tryghed, transport, karriere, billig bolig, studiejobs, byliv og sport & idræt. Til TV2 Østjylland har borgmester Jacob Bundsgaard (S) sagt, at der er grund til at være stolt, fordi Aarhus aktivt arbejder for at være en af Europas bedste studiebyer. Titlen som den næstbedste studieby er også endt i Jylland og er gået til Aalborg Kommune.
Hvem er vildest?
Nu kan du følge med i, hvor Danmarks VILDESTE kommune ligger. Miljøminister Lea Wermelin lancerer nu en hjemmeside, hvor du kan følge din kommunes bud på det vildeste naturprojekt – og se hvad andre kommuner finder på for at skabe mere vild natur i Danmark. Det foregår på dkvild.dk. Over de næste 15 måneder dyster 92 af landets kommuner om at blive Danmarks vildeste. ”Interessen for at gøre noget vildt for vores natur er enorm. Vi står i en omfattende naturkrise og skal sætte ind alle de steder, vi kan. Både på Christiansborg, i kommunerne og hjemme fra haven eller altanen. Ingen kan gøre alt, men til sammen kan vi gøre en hel masse. Derfor er det vigtigt, at vi deler viden og inspirerer hinanden til at hjælpe naturen”, siger miljøminister Lea Wermelin (S).
Stop konspirationerne
Hvordan arbejder man med borgernes tryghed i en omskiftelig verden? USA og resten af verden fik sig noget af en overraskelse, da en stor gruppe brød ind i kongresbygningen tidligere på året. Det skal helst ikke ske igen. Den 4.- 5. maj 2021 er Aalborg samlingspunkt for en stor online konference i regi af Nordic Safe Cities, hvor 80 politikere, eksperter og praktikere vil give deres bud på, hvordan kommuner, politi og civilsamfund kan stå sammen for at skabe tryggere byer og forebygge radikalisering, had og voldelig ekstremisme. Ifølge borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) er det ikke tilfældigt, at det er Aalborg Kommune, der er vært for konferencen. Som værtsby bidrager Aalborg med at give indsigt i det lokale arbejde for at øge trygheden. Blandt andet har politi, region og kommune skabt ”Tryg Aalborg”.
Leg og læring i naturen
Nu bliver det første spadestik snart taget til ”Vand- og Naturlaboratorierne”, der skal danne ramme om alt fra udeundervisning til adventuresport, lystfiskeri og anderledes musikoplevelser i Holstebro Kommune. Byggeriet skal være et skridt imod udviklingen af det bynære natur- og aktivitetsområde ved Tvis Mølle, som 58.000 naturglade børn, familier, foreninger, institutioner og skoleklasser besøgte sidste år. Laboratoriet udformes som en bro, der skyder sig fra mergelsøen henover Tvis Å. For enden af broen i søen etableres en trækfærge, som kan trækkes ud på søen og tilbage igen. Herfra kan man gennemføre feltarbejde, teste vandkvaliteten og undersøge smådyr. I laboratoriet kan man nærstudere dyr og plantematerialer samt tilberede mad. Gulvet placeres på det skrånende terræn med trapper, så der skabes en tribune mod søen, der kan bruges som friluftsscene.