Velkendt database rummer kun toppen af isbjerget
tekst Mads Brandsen
Der havner et sted mellem 1.500 og 2.200 sager på det kommunale tilsyns bord hvert år. Alene de sidste ti år er det blevet til mere end 16.000 sager, viser Ankestyrelsens egne tal.
Alligevel rummer tilsynsdatabasen på Ankestyrelsens hjemmeside blot 1.444 sager – selv om databasen går helt tilbage til 2007. Det er altså kun toppen af isbjerget – eller sagsbjerget – offentligheden får at se.
Det ærgrer Stine Petersen, der er jurist i Glostrup Kommune, som gerne bruger databasen til at se, om andre kommuner har stået i en lignende situation.
– Jeg synes, databasen er med til at skabe noget klarhed, og den ville være endnu mere brugbar, hvis flere udtalelser var med. Det er jo sjældent, at vi er den eneste kommune i hele landet, der har haft en lignende problemstilling, siger hun.
Det undrer også Klaus Josefsen, der er ekstern lektor i forvaltningsret og har mange års erfaring med netop Tilsynet, hvor han også selv har været ansat.
– Jeg synes, det er meget, der bliver frasorteret. Det er påfaldende lidt, vi som offentlighed får at se. Man kan godt diskutere, om ikke man burde tage flere gamle sager med, for når det kommer til kommunalfuldmagten, er selv ældre sager stadig interessante. Der er ingen faglig forklaring på, at man ikke har mere med, siger han og kommer med en opfordring:
– Tilsynet burde sætte nogle studenter til at gennemgå tidligere afgørelser for at få flere med i databasen.
Sager må have værdi for andre
Danske Kommuners rundspørge blandt kommunaldirektører og juridisk personale i kommunerne viser, at hele 86 procent kender databasen, og at alle bruger den. Det glæder vicedirektør i Ankestyrelsen, Jacob Hess.
– Det fortæller noget om, at man i kommunerne vægter det højt at overholde loven. Når vi udvælger, hvilke udtalelser vi lægger i tilsynsdatabasen, er det afgørende, at sagerne skal have en vejledningsværdi for kommunerne. Det gælder, uanset om det er sager, vi har rejst, forhåndsudtalelser, spørgsmål om kommunalfuldmagten eller tilfælde, hvor vi afviser at rejse en tilsynssag, siger han.
Blandt de udtalelser, Tilsynet i udgangspunktet ikke lægger frem, er sager om styrelsesvedtægter, årsregnskaber samt sager om aktindsigt, der handler om spørgsmål, Tilsynet allerede har taget stilling til tidligere.
Kan du afvise, at der er sager, som ville interessere kommunerne, som ikke er at finde i databasen?
– Vi tænker ikke, det hjælper nogen, at vi lægger sager op, der ikke har en vejledningsværdi. Det er ikke vores vurdering, at vi har en masse sager, der kunne gavne kommunerne, som ikke allerede ligger i databasen, siger Jacob Hess. • mdbr@kl.dk