Tilsynet er for langsomt
tekst Mads Brandsen
Det tager i gennemsnit 13,4 uger, fra Ankestyrelsens tilsyn med kommunerne tager hul på en sag, til den er afsluttet. Og det er ikke tilfredsstillende, viser resultaterne af en spørgeskemaundersøgelse, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner har foretaget blandt landets kommunaldirektører samt kommunernes juridiske afdelinger.
Her svarer 43 procent, at Tilsynet er for langsomme, mens 20 procent oplever, at sagsbehandlingstiden er passende. 35 procent svarer ”Ved ikke”. Det er ifølge ekstern lektor i kommunalret ved Aarhus Universitet og advokatfuldmægtig med speciale i offentlig ret, Klaus Josefsen, ikke overraskende, at det står sådan til.
– Min erfaring er, at kommunerne ikke altid kan vente på, at Tilsynet kommer med en vejledende udtalelse og derfor går til eksterne advokater, KL eller forsøger at ordne det internt, siger han.
Han hæfter sig ved, at sagsbehandlingstiden, når det kommer til spørgsmål om kommunalfuldmagten i 2019, som er det nyeste år, der er tal for, kommer op over 19 uger.
– Det er for lang tid. Man skal have en vurdering ret hurtigt, hvis man skal kunne anvende og omsætte rådgivningen til noget.
Kun et sted at gå hen
Udfordringen for kommunerne er, at man kan rådføre sig med nok så mange eksterne rådgivere, men når der er tale om sager om kommunalfuldmagten – rammerne for kommunernes virksomhed – er det Ankestyrelsen og i sidste instans Indenrigs- og Boligministeriet, der har det afgørende ord.
Derfor forstår tilsynet godt, at kommunerne kan blive utålmodige, siger to af dets ledende medarbejdere i et interview med Danske Kommuner.
– Det ligger os meget på sinde at behandle de sager så hurtigt som overhovedet muligt. Med til billedet hører dog også, at kommunerne skal have to måneder til at svare på vores høringer, når kommunalbestyrelsen skal inddrages, siger ankechef i tilsynet, Anne Birgitte Hassing.
##ContentBoxStart##263338##ContentBoxEnd##
Hendes kollega, vicedirektør Jacob Hess, supplerer:
– Når det kommer til kommunalfuldmagten, skal retsudviklingen være dynamisk. Det vil ændre sig over tid, hvad kommunerne kan, og derfor anser vi det for enormt vigtigt, at vi hele tiden hjælper kommunerne.
Også når det kommer til de såkaldte forhåndsudtalelser – sager, hvor kommunerne beder tilsynet om at tage stilling til lovligheden af en påtænkt sag – har tilsynet fokus på sagsbehandlingstiden og har også haft held med at nedbringe den.
– Vi kan godt forstå, at ventetiden i nogle sager kan opleves lang. Generelt prioriterer vi sagerne sådan, at dem, der haster mest, kommer forrest i køen. Her lytter vi blandt andet til kommunernes konkrete behov for hurtig afklaring. Det er lykkedes os at behandle sagerne hurtigere, siden vi overtog tilsynsopgaven fra statsforvaltningerne, og i sager om forhåndsudtalelser lever vi op til vores eget mål om en sagsbehandlingstid på tre måneder. Der kan være tilfælde, hvor vi er nødt til at spørge en anden myndighed, hvilket desværre koster yderligere tid, lyder det fra Jacob Hess.
10 måneders ventetid
En af dem, der mener, at tilsynet godt kunne være noget hurtigere, er Ishøjs kommunaldirektør Kåre Svarre Jakobsen. 24. januar sidste år bad Ishøj Tilsynet om at vurdere, hvorvidt det var lovligt at stille en tjenestebil til rådighed for borgmesteren. Det skete, efter at sagen havde været omtalt i medierne. Tilsynet svarede 28. oktober – lige over ti måneder senere – kommunen, at ordningen ikke var lovlig.
– Det er lang tid. Som kommune står vi på stikkerne, når der er tale om svære sager. Vi bad Tilsynet om en hurtig afgørelse, og det var det eneste, vi ikke fik. Man kunne godt have ønsket sig, at Tilsynet var mere klare i mælet, siger han.
Hvad betød det for jer, at I ventede 10 måneder på svar?
– Lokalt blev diskussionen holdt i kog. Der var ikke fuld knald på landspressen, men debatten på sociale medier og blandt borgere fik ikke for lidt. Det suger en masse energi ud af organisationen at skulle forholde sig til det, men det fjerner også fokus politisk på andre væsentlige sager, siger Kåre Svarre Jakobsen.
I Glostrup kan jurist Stine Petersen berette om en tilsynssag om sagsindsigt, der blev rejst i begyndelsen af 2019, men som stadig ikke er afgjort. Sagen er i mellemtiden forældet, men derfor vækker det alligevel frustration, at den stadig sidder i systemet.
– Vores politikere vil gerne høre, om de har truffet den rigtige afgørelse. Det er en kompleks sag og en af de sværeste, jeg har haft i min tid i kommunen. Derfor giver det god mening, at tilsynet ikke kan svare hurtigt. Men der er også en grænse for, hvor længe vi kan vente, hvis svaret skal give mening for os, siger hun. • mdbr@kl.dk