
Organisationer kritiserer økonomiaftale: "En decideret fuckfinger til handicapområdet fra regeringen
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Regeringen og KL's aftale om kommunernes økonomi møder kritik fra en række organisationer. Det helt centrale omdrejningspunkt i debatten om aftalen under forhandlingerne var socialområdet, hvor KL havde krævet 5,5 milliarder kroner til at gennemføre en treårsplan, der skulle løfte kvaliteten på området.
Det krav blev ikke imødekommet. Aftalen endte i stedet med et løft af servicerammen, der dækker det demografisk træk, men derudover ikke efterlader mange penge til at hæve serviceniveauet på det specialiserede socialområde eller velfærden generelt, lød KL's udlægning af aftalen.
Den udlægning deler en række brugerorganisationer og faglige organisationer her dagen efter aftalen blev indgået.
Blandt andet formanden for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen.
– Det her er en decideret fuckfinger til handicapområdet fra regeringen, siger han til Ritzau ifølge Berlingske og andre medier.
I en pressemeddelelse fra organisationen udlægges resultatet som en aftale uden løft til handicapområdet og i stedet med varsel om prioriteringer af udgifterne på socialområdet.
– Retorikken minder om 2010, hvor vi med handicap blev set som gøgeunger, der tog penge fra for eksempel børn og ældre. Ambitionerne på handicapområdet er åbenbart aflyst. Det får konsekvenser for vores allermest sårbare borgere, siger Thorkild Olesen.
Han sætter i stedet sin lid til, at Folketinget finder penge til området i den kommende finanslovsaftale.
– I dag lever over 500.000 mennesker med et handicap. Mange af dem oplever, at vores velfærdssamfund ikke er der for dem. De må kæmpe sig til at få den støtte, de har brug for. Og de fleste har hverken kræfterne eller ressourcerne til det. Politikerne har lige siden valgkampen givet store løfter til os med handicap. Med denne uambitiøse økonomiaftale er der for alvor brug for penge på finansloven til en reform af handicapområdet, siger han.
Lige til øllet
Fagforbundet FOA, der organiserer blandt andet kommunalt ansat social- og sundhedspersonale, lægger vægt på, at aftalen kun dækker demografipresset.
– Aftalen betyder, at kommunerne kun lige får penge nok til at følge med befolkningsændringerne med flere ældre og flere børn. Det er en aftale lige til øllet, som ikke levner plads til at udvikle velfærden, siger Mona Striib, formand for FOA.
Forbundsformanden savner penge til socialområdet, som hun mener, at aftalen svigter.
– De sidste par år har man måttet tilføre området ekstra 800 millioner kroner om året for at kunne følge med. Det her fører med kommunal garanti til såkaldte effektiviseringer, som bare betyder, at vores medlemmer skal løbe hurtigere, og at borgernes velfærd bliver mere tyndslidt. Sådan kan vi ikke være bekendt at behandle de svageste iblandt os, siger Mona Striib og fortsætter:
– Samtidig er kommunerne lagt i lænker af den stramme budgetlov, som de seneste år har tvunget dem til at bruge flere milliarder mindre end budgetteret. Budgetloven skal vi af med, regeringen må se at komme i gang.
Tab af velfærd
De administrative medarbejdere i kommunernes forbund, HK Kommunal, frygter, at de aftalte effektiviseringer på 400 millioner kroner vil betyde, at kommunerne skærer i administrationsudgifterne, som ifølge forbundsformand Lene Roed allerede er hårdt presset.
– Det betyder erfaringsmæssigt, at nogle kommuner peger på besparelser på administrationen for at finansiere andre velfærdsområder. Men når man fyrer HK’ere, betyder det bare, at det administrative arbejde skubbes over på andre faggrupper. SOSU’en, pædagogen, læreren, sygeplejersken og lægen, der ikke er uddannet i administration, får dermed mindre tid til kerneopgaven. Alle taber ved den øvelse, siger Lene Roed.
Hun mener, at aftalen burde have indeholdt penge til at "genoprette en kommuneøkonomi, der har ligget underdrejet i en årrække".
– Der burde være et råderum i dansk økonomi, der kan sikre, at de offentlige servicetilbud kan følge den almindelige velstandsudvikling i samfundet. Det er ikke sket. Samtidig har finansministeren ikke kunnet finde penge til de stærkt stigende udgifter på det specialiserede socialområde. Det er også skuffende, siger Lene Roed. jki@kl.dk