
1.000 nye ansatte i ældreplejen på vej
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Der kommer op mod 1.000 flere uddannede medarbejdere i ældreplejen frem mod 2024. Det er ifølge Social- og Ældreministeriet resulatet af forhandlinger mellem regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet.
Partierne er blevet enige om, at omkring en halv milliard kroner fra finanslovsaftalen for 2021 skal bruges til at ansætte kommunalt personale i ældreplejen, der kan tage over, når kommunernes ufaglærte medarbejdere begynder at tage en uddannelse som SOSU-hjælper eller -assistent.
I alt er der udmøntet 425 millioner kroner i 2021, 450 millioner kroner i 2022 og 2023 og 500 millioner kroner fra 2024 og frem.
– Det skal være trygt at blive gammel i Danmark, og vores ældre har krav på at blive behandlet med omsorg, værdighed og en stærk faglighed. Med denne aftale løfter vi kvaliteten i vores ældrepleje gennem flere medarbejdere og flere, der kan gå fra ufaglært til uddannet. Regeringen har fra starten sat som mål at holde hånden under velfærden og lade pengene følge med det stigende antal ældre i modsætning til de borgerlige regeringer. Der er tilført mere end 3 milliarder kroner til den kommunale velfærd de senere år, og med denne aftale sikres endnu et vigtigt løft af velfærden, siger social- og ældreminister Astrid Krag (S) i en pressemeddelelse.
Pengene kommer i form af en tilskudsordning, der sikrer, at kommunerne kan ansætte én medarbejder for hver ufaglært medarbejder, der påbegynder en uddannelse og derfor vil mangle i bemandingen. Idet den halve milliard er varige midler, er meningen, at kommunerne, i takt med at deres ufaglærte personale bliver uddannet, kan ansætte mere uddannet personale.
Aftalepartiernes ordførere er ganske begejstrede for udmøntningen af aftalen.
Blandt andet siger Radikale Venstres Kristian Hegaard, at aftalen vil være med til afhjælpe rekrutteringsudfordringen på netop ældreområdet.
– Uddannelse af personale giver bedre ældrepleje. Den største udfordring på ældreområdet bliver manglen på arbejdskraft. En del af løsningen er kompetenceløft for at fastholde medarbejderne. Derfor er vi glade for, at der nu udmøntes midler til flere hænder og bedre ældrepleje, siger han.
Pengene bliver fordelt ud fra kommunernes andel af ældre ved at benytte den såkaldte "ældrenøgle", som den ser ud i 2021, til alle kommuner, som ønsker at modtage dem. Midlerne tildeles årligt og udmøntes med halvårsvirkning fra 2021. Partierne bag aftalen drøfter udmøntningen af de resterende midler i 2021. jki@kl.dk