
KL-formand: De sværeste forhandlinger jeg har været med til
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Regeringen skal flytte sig på økonomien, hvis kommunerne og regeringen skal kunne nå hinanden i årets forhandlinger om kommunernes økonomi. Det fortæller KL-formand Jacob Bundsgaard (S) en halv time før forhandlingerne i Finansministeriet genoptages i dag fredag.
– Det er de sværeste forhandlinger, jeg har været med til. Så det kommer til at kræve, at der kommer noget bevægelse i det, hvis vi skal nå hinanden. Jeg håber, at vi når hinanden, for vi har et ønske om at kunne sætte en god og sikker ramme for kommunernes økonomi. Så det er det, vi går efter. Men vi indgår ikke en aftale for enhver pris, siger Jacob Bundsgaard.
KL har op til forhandlingerne lanceret en treårsplan for det specialiserede socialområde, der vil koste 5,5 milliarder kroner at gennemføre. Hvis regeringen var med på planen og leverede et løft på 5,5 milliarder kroner over tre år, så ville socialområdet kunne løftes, uden at det samtidig ville gå ud over skoler, børnehaver og ældreplejen, lød beskeden fra KL. Astrid Krag kvitterede for planen ved at sige, at regeringen deler kommunernes ambition om at løfte socialområdet, men at ønsket om at få 5,5 milliarder kroner til det var "ekstremt stort".
Og det er netop økonomien på socialområdet, der nu deler regeringen og KL, fortæller Jacob Bundsgaard før forhandlingerne fortsætter i dag.
– Vi har et ønske om at kunne følge godt med blandt andet på det specialiserede socialområde, og det er regeringen ikke villig til, som det ser ud i øjeblikket. Derfor kommer vi til at skulle bruge både tid og kræfter i dag (fredag, red.) og måske også de kommende dage på at se, om vi kan nå hinanden. Så der er lang vej endnu, siger han og fortsætter:
– Der er nødt til at være sammenhæng mellem de forventninger, som regeringen og Folketinget er med til at skabe på velfærdsområdet og så den økonomi, vi har til rådighed til at indfri forventningerne. For der opstår usikkerhed og utilfredshed med den service, vi kan levere, hvis der i regeringen og Folketinget er et urealistisk billede af, hvad der kan lade sig gøre i kommunerne.
Er I kommet hinanden nærmere i løbet af forhandlingerne?
– Nej, altså. Vi har fået kigget på nogle tekster og nogle områder, men det store udestående er jo økonomien, og der er vi stadig langt fra hinanden.
Økonomiforhandlingerne fortsætter i dag i Finansministeriet. Efter planen forventedes forhandlingerne afsluttet inden i morgen Grundlovsdag. jki@kl.dk