
Flytning af handicapområdet stemt ned
tekst Anna Törnqvist Jensen
Ansvaret for handicapområdet bliver i kommunerne. Det står klart, efter Folketinget torsdag andenbehandlede et borgerforslag, der havde til hensigt at få flyttet handicapområdet fra kommunerne, og et flertal stemte forslaget ned.
35 stemte for forslaget. Dansk Folkeparti, SF, Radikale Venstre, Nye Borgerlige, Alternativet, Kristendemokraterne samt løsgængerne Sikandar Siddique og Susanne Zimmer kunne alle tilslutte sig forslaget, mens Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, LA og løsgænger Inger Støjberg stemte nej og udgjorde et flertal på 59.
Ved førstebehandlingen af forslaget gjorde social- og ældreminister Astrid Krag (S) klart, at selvom regeringen deler ”intentionen bag forslaget”, ville man ikke støtte op om at flytte ansvaret fra kommunerne.
– Vi skal styrke området, og vi skal sikre, at børn, unge og voksne med et handicap får den rette hjælp og støtte fra start. Regeringen mener dog ikke, at en opgaveflytning vil løse de reelle udfordringer på området. Der er risiko for, populært sagt, at aben bare flytter med. En flytning af opgaverne kan også betyde, at indsatserne bliver mindre helhedsorienterede og sammentænkte med øvrige lokale velfærdsindsatser i kommunerne, lød det fra ministeren.
Ulrik Wilbek (V), formand for KL’s socialudvalg, mener ikke, det er en sejr for kommunerne, at borgerforslaget blev stemt ned.
– Det var et nederlag, at forslaget overhovedet blev stillet. For det tydeliggør, at dialogen og samarbejdet med borger og pårørende har været for dårlig, siger Ulrik Wilbek, der slår fast, at gode hensigter om at forbedre området ikke gør det alene.
– Jeg mener stadig, at det specialiserede socialområde skal være placeret i kommunerne, for det er kommunerne, der er tættest på borgerne i alle andre sammenhænge. Men vi kan og skal gøre det bedre, end vi gør i øjeblikket. Det kræver dialog, øgede kompetencer og forbedret økonomi. antj@kl.dk