
Borgmestre jubler over nye motorveje
tekst Anna Törnqvist Jensen
Hillerøds borgmester Kirsten Jensen (S) krydsede fingre mandag morgen, inden resultatet af den infrastrukturaftale, som næsten alle Folketingets partier står bag, blev offentliggjort.
For både en udvidelse af Hillerødmotorvejen og en ombygning af Hillerød Station stod på Kirsten Jensens ønskeliste, og med aftalen kan borgmesteren nu se sine to største ønsker blive opfyldt.
– Jeg synes, det er helt rigtigt og vældig godt, at Hillerødmotorvejen er nævnt til færdiggørelse så tidligt i infrastrukturplanen. Arbejdet går allerede i gang i 2022. Det er en jo en vej, som der er et enormt behov for at få gjort noget ved, fordi med det antal biler, der er på den, så er den ikke sikker nok i dag. Den bliver mere sikker, når den bliver bygget om, siger Kirsten Jensen og lægger ikke skjul på, at motorvejsudvidelsen er en særdeles god nyhed for Hillerød Kommune.
– Det er en stor ting dels for de mennesker, som vil bosætte sig i Hillerød og måske arbejder længere inde mod København, og som nu kan spare noget tid og køre mere sikkert på vejen, og dels for vores virksomheder, som har hjulpet med at forklare, hvorfor det er så vigtigt, at Hillerødmotorvejen bliver bygget færdig. For dem er det en glædens dag, siger borgmesteren og tilføjer, at en udvidelse af motorvejen har været ventet siden 1970’erne.
Forlængelsen af Hillerødmotorvejen får også smilene til at brede sig i Gribskov Kommune.
– Det her er kæmpestort og kommer til at betyde rigtig meget for de mange borgere i Gribskov Kommune og ikke mindst ansatte i virksomheder, der har lidt under den meget tætte trafik, siger borgmester Anders Gerner Frost (Nyt Gribskov) i en pressemeddelelse og tilføjer, at han mener, et tværkommunalt samarbejde har båret frugt.
– Jeg tror godt, vi kan konstatere, at samarbejde betaler sig. Vi nordsjællandske kommuner har arbejdet tæt sammen om at få styrket infrastrukturen og drukket rigtig mange kopper kaffe med trafikordførere, forskellige ministre og lokale folketingsmedlemmer. Det her er en god dag.
Også i det jyske er der glæde at spore. Her har Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V) armene i vejret over, at Viborg bliver en motorvejsby. I 2026 begynder arbejdet nemlig med etaperne Billund-Give samt Klode Mølle over Viborg til Løvel.
– Udmeldingen kommer til at betyde enormt meget for udviklingen af Viborg. Det er ikke nogen hemmelighed, at flere virksomheder har snakket om at flytte væk fra Viborg på grund af den dårlige infrastruktur. Det kan vi afhjælpe nu samtidig med, at vi kan trække nye virksomheder til, skriver Ulrik Wilbek på Facebook og tilføjer, at der kun er en smule malurt i bægeret:
– Lidt malurt i bægeret er der dog også eftersom udvidelse af A26 til Århus først påbegyndes i 2031. Men den er da i det mindste finansieret.
Østjyske borgmestre roser derimod i fællesskab, at E45-strækningen Aarhus N – Vejle har topprioritet i aftalen.
– Vi er rigtig glade for, at arbejdet med udvidelse til tre spor allerede begynder i 2022. Udvidelsen betyder, at virksomhederne kan skabe ny vækst og arbejdspladser til Østjylland og Danmark, siger formand for Business Region Aarhus og borgmester i Hedensted, Kasper Glyngø (S) på vegne af samtlige borgmestre i Business Region Aarhus i en pressemeddelelse.
De havde dog også håbet, at aftalen også ville indeholde en udvidelse af E45 Aarhus N – Randers N.
– Det er en skuffelse, at den strækning ikke er prioriteret i infrastrukturplanen. Men det er godt, at partierne er enige om, at etapen fra Aarhus N til Randers N skal prioriteres som led i kommende infrastrukturplaner. Vi opfordrer derfor klart partierne til at sikre, at udvidelsen af strækningen Aarhus N – Randers N bliver topprioritet om fem år, når partierne igen skal mødes og kigge på projekterne. En række store virksomheder med stort transportbehov har annonceret markante virksomhedsudvidelser langs E45 i Østjylland til i alt 3.400 medarbejdere siden offentliggørelsen af VVM-undersøgelsen for strækningen Aarhus N – Randers N i juni 2020, siger Kasper Glyngø.
I Varde glæder borgmester Erik Buhl (V) sig over, at en udvidelse af Hovedvej 11, der forbinder Vestkysten med motorvejsnettet, er med i planen.
– Det er en nyhed, der betyder arbejdspladser og vækst langs hele vestkysten, og derfor har vi armene over hovedet i dag. Vores erhvervsliv får bedre adgang til resten af landet, og vi bliver rustet til at imødekomme fremtidens trafik fra turister og pendlere. Nu kommer Vestkysten til at hænge bedre sammen med resten af Danmark, siger han i en pressemeddelelse.
Også i Ringkøbing-Skjern vækker en vejudvidelse begejstring. Her skal Rute 15 mellem Ringkøbing og Herning nemlig allerede udvides i 2023.
– Udvidelsen af Rute 15 betyder rigtig meget for Ringkøbing-Skjern Kommune. Den er afgørende for, at vi fortsat kan udvikle vores erhvervsliv og turismepotentiale, og den er afgørende for, at vi kan øge bosætningen og tiltrække arbejdskraft udefra. Vi har arbejdet for en udvidelse igennem længere tid, og vi er meget begejstrerede over, at den er højtprioriteret i forligspartiernes trafikaftale, siger borgmester Hans Østergaard (V) i en pressemeddelelse.
Sønderborg jubler over, at der er sat 20 millioner kroner af til en statslig forundersøgelse af en fast forbindelse mellem Als og Fyn.
– Jeg er meget glad for den infrastrukturaftale, den kan vi godt fejre. Med forundersøgelsen kommer vi et afgørende skridt videre mod en fast forbindelse mellem Fyn og Als, som vi har ønsket i mange år, lyder det i en pressemeddelelse fra borgmester Erik Lauritzen (S).
I Stevns Kommune har borgmester Anette Mortensen (V) armene i vejret over, at infrastrukturaftalen både indeholder penge til en ny statsvej mellem Stevns og Sydmotorvejen og penge til privatbanernes vedligeholdelsesefterslæb.
– Det er dagens bedste nyhed. Stevns har et meget stort behov for gode, langsigtede trafikløsninger for vores borgere, og det glæder mig, at vi nu, på samme tid, får gode nyheder for både statsvej og Østbanen, siger hun i en pressemeddelelse.
I den store infrastrukturaftale afsættes der 161 milliarder kroner over de næste 14 år til projekter inden for kollektiv trafik, veje og støjværn. Ifølge Finansministeriet er der sat mere end 86 millioner kroner af til kollektiv trafik, mens 64 millioner kroner er reserveret til anlæg af veje. antj@kl.dk