
Ny rapport peger på, hvordan kommunerne viderebringer erfaringerne fra coronatiden
tekst Thomas Kokholm Nielsen
På vej ud af pandemien hører man ofte, at vi skal bruge den viden og de gode erfaringer, vi har gjort os undervejs. Men hvordan gør vi det? Det er udgangspunktet for en rapport, der er blevet offentliggjort i dag med titlen, ”Hvad kan vi lære af covid-19 på det kommunale sundheds- og ældreområde?”
Den er udarbejdet af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd VIVE og er bestilt af FOA og KL.
Den peger på, at kommunerne har gjort sig mange gode erfaringer håndteringen af covid-19 på sundheds- og ældreområdet, som er værd at holde fast i og arbejde videre med. En del læring er dog fragmenteret, sporadisk og lokalt forankret.
Derfor anbefaler VIVE, at de enkelte kommuner arbejder systematisk for at identificere og fastholde de potentielle gevinster, som covid-19-perioden har medført.
For FOAs medlemmer, der arbejder indenfor pleje, omsorg og sundhed, vendte corona op og ned på hverdagen.
– Selvom krisen har været en kæmpe udfordring, der har krævet utroligt meget af medarbejderne, så viser rapporten, at man også har gjort sig mange positive erfaringer. Dem bør man i kommunerne arbejde systematisk med at fastholde og videreudvikle, siger formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann.
Han hæfter sig blandt andet ved, at rapporten fremhæver, at beslutningsprocesserne i ledelseslaget også flere steder har været kortere og mere fleksible, med et større fokus på driften og medarbejdernes hverdag, og samtidig har medarbejderne nydt godt af en øget anerkendelse fra både ledelsen og samfundet.
– Der er altså mange positive ting, som vi kan arbejde videre med oven på krisen. Vi har gjort os nogle helt unikke erfaringer, som man i kommunerne er nødt til at samle op på og få videreført i det daglige arbejde, siger Torben Hollmann.
Han mener, der er flere nedslagspunkter i rapporten, som bør kunne bruges i et nyt perspektiv.
– Trivslen blandt nogle af de mest sårbare borgere er mange steder blevet bedre under krisen, fordi der har været mere ro omkring dem. Man har i højere grad struktureret samarbejdet med de pårørende, og personalet har haft mere tid til kerneopgaverne, fordi mange udviklingsopgaver har været på standby, siger Torben Hollmann.
Rapporten er inddelt i fem temaer:
• Ledelse og beslutningsprocesser
• Hygiejneområdet
• Skærmteknologi
• Borgere og pårørende på indeområdet
• Samarbejde om træning og rehabilitering
Rapporten peger på potentialerne på de enkelte områder. For eksempel brug af skærmteknologi til korte og informationsudvekslende formål som supplement til fysiske møder for at understøtte effektive og inddragende beslutningsprocesser.
Rapporten har også set på etablering, fastholdelse og videreudvikling af den kommunale hygiejneorganisation. Herunder understøttelse af, at medarbejdere med særlige hygiejnekompetencer har en synlig og tværgående funktion, der dækker kommunen som helhed og ikke kun ældreområdet.
I KL mener man, at rapporten kan bruges i den fremtidige udvikling af sundheds- og ældreområdet.
– Kommunerne kan med fordel samle op på de erfaringer, de har gjort sig lokalt, under coronakrisen, og bruge dem til at udvikle både tilbud og arbejdspladser i årene, der kommer, siger direktør i KL Christian Harsløf. tkn@kl.dk