Aktuelt
tekst Frederik Overby Vinding
Glæde i Gladsaxe
Gladsaxe er som den første kommune i Danmark blevet bedt om at bidrage med en rapport om arbejdet med verdensmålene til FN. Rapporten er netop offentliggjort på FN’s hjemmeside. Den indgår i FN’s globale opsamling af gode eksempler på, hvordan verdensmålene gør en reel forskel. FN’s opsamling er tænkt som en inspiration til andre byer i hele verden. Den store ære hænger sammen med, at Gladsaxe også var den første kommune i Danmark til at indarbejde FN’s Verdensmål i sin overordnede strategi, Gladsaxestrategien.
– Vi gik tidligt i gang med systematisk at omsætte FN’s Verdensmål, så de giver mening lokalt. Nu har vi fået nogle gode erfaringer, som vi gerne deler med andre. En bæredygtig fremtid er noget, vi skal skabe sammen, for vi er tæt forbundne i hele verdenen, når det handler om bæredygtighed, siger borgmester Trine Græse (S).
36 år
Det var gennemsnitsalderen for førstegangskøbere på boligmarkedet i 2020. Odense, København, Århus og Glostrup havde de yngste førstegangskøbere, hvor gennemsnitsalderen ligger i begyndelsen af 30’erne. I den anden ende ligger Læsø, Samsø, Langeland, Fanø, Ærø og Lolland, hvor gennemsnitsalderen ligger i 40’erne.
Kreative Kolding rykker til Fyn
Elever fra de Faaborg-Midtfynske folke- og friskoler vil fra næste skoleår få undervisning af studerende og undervisere fra Designskolen Kolding. Det unikke samarbejde med Designskolen Kolding er en del af undervisningskonceptet ”Den kulturelle rygsæk”.
Undervisningsforløbet for 4. -6. klasse er udviklet i et samarbejde mellem lærere i Faaborg-Midtfyn og designskolen og skal bringe designtænkning helt ind i klasselokalet og skabe et anderledes og motiverende læringsrum for både elever og lærere med fokus på problemløsning, co-creation og bæredygtighed. Alle skoleelever i Faaborg-Midtfyn oplever særligt tilrettelagte undervisningsforløb med kunst og kultur på hvert klassetrin gennem hele deres skolegang.
Blå strande og olivengrønne waders
Gymnasieeleverne i Sønderborg kan med fordel finde de olivengrønne waders frem fra skabet. Sønderborg vil nemlig være fremme i skoene, når det kommer til naturformidling. Sønderborg Kommunes naturvejledere har sammen med Friluftsrådet og Alssundgymnasiet Sønderborg udarbejdet et nyt undervisningsmateriale, der skal give gymnasieelever og andre med interesse for livet ved vandet en bredere viden om det danske havmiljø. Formålet er at skabe en større interesse for det danske havmiljø og marine biologi blandt elever og studerende. Ud over ni Blå Flag Strande har Sønderborg Kommune et Blå Flag Center og et bynært formidlingsrev, hvor elever, studerende og andre interesserede, kan blive klogere på livet i havet.
Forsamlingshuse får hjælpende hånd
Forsamlingshuse i Kolding kan søge støtte fra en nyoprettet coronapulje. Kommunens Lokaldemokratiudvalg ønsker at komme de trængte huse til undsætning og har derfor øremærket midler til en nyoprettet hjælpepulje. Covid-19-pandemien har tæret hårdt på forsamlingshusenes økonomi, og derfor er der ekstraordinært oprettet en hjælpepulje på 100.000 kroner, som de i alt 13 forsamlingshuse i Kolding Kommune, kan søge støtte fra.
Formand for Lokaldemokratiudvalget, Ole Alsted, er glad for, at udvalget nu kan række en hjælpende hånd til de nødlidte forsamlingshuse.
– Forsamlingshusenes betydning for vores landsbyer og lokalsamfund er kolossal, og det ville være umådelig trist, hvis coronakrisen skulle ende med at tage livet af nogle af dem. Derfor er jeg glad for, at vi i udvalget har besluttet at smide en livline ud, siger han.
Gymnastik til de morgenfriske
Nu har de Vejlensere, der står tidligt op i sommerferien noget mere at give sig til. Som noget helt ekstraordinært tilbyder institutionen ”Idræt i dagtimerne” nu også gratis udendørs morgengymnastik i juli måned. De sidste otte år har der være morgengymnastik ved Vejle Bibliotek klokken 9.00 om mandagen og kl 8.30 ved Albuen i Vejle om onsdagen. Alle årene har det været fra maj til september og med pause i juli. Det bliver der nu lavet om på. ”Erfaringen viser, at den gratis morgengymnastik tiltrækker mange borgere, som ikke dyrker motion i forvejen. Netop denne målgruppe satser vi så på at få med indendørs, når morgengymnastikken slutter omkring 1. oktober. Sæsonen 20/21 har været rigtig hård ved os. Vi har mistet rigtig mange medlemmer. Vi håber derfor, at vi med dette nye tiltag kan være med til at skyde et efterår i gang, som kan indhente noget af det tabte”, lyder det fra institutionen.
Frederiksberg kan ånde lettet op
Ny strategi skal sikre ren luft på Frederiksberg. Kommunalbestyrelsen har netop vedtaget en ny indsats, som skal mindske partikelforureningen og give renere luft i kommunen. Luftforurening er et problem for folkesundheden i byerne og kan blandt andet medføre astma, diabetes og hjertekarsygdomme. Målet for den nye strategi ”Ren Luft 2030” er, at Frederiksberg senest i 2030 lever op til WHO’s anbefalinger for luftkvalitet. Ambitionen er, at luften skal være så ren, at borgernes sundhed ikke belastes. Strategien består af fem spor, som indeholder: Grøn mobilitet med forslag om miljøzone, styr på brændeovne, rensning af luften i byrummene med træer og grønne løsninger, monitering med flere målinger i byen og oplysning for borgerne om begrænsning af luftforureningen.
Plant et træ til ære for mormor
Fremover bliver det muligt at få plantet et træ til minde om personer, fødsler, konfirmationer, forlovelser, bryllupper, jubilæer eller en kær afdød slægtning i Danmarkslunden Odense ved herregården Hollufgård. Det er foreningen Plant et Træ, der står bag etableringen, og Odense Kommune stillede allerede i 2020 et areal på 5.100 m2 til rådighed for første etape af Danmarkslunden. Her kan familie, venner og virksomheder købe og plante et træ til minde om personer eller store begivenheder. I Danmarkslunden vil der blive plantet træer med cirka 12 meters mellemrum. De kommer altså til at stå som såkaldte ”solitærtræer”, og der vil typisk blive plantet egetræer, som kan blive flere hundrede år gamle.