
Ny overenskomstaftale med lægerne har fokus på ulighed i sundhed
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) har efter et langt forhandlingsforløb landet en 3-årig overenskomst overenskomstaftale med landets praktiserende læger (PLO).
Aftalen er et vigtigt skridt for at udvikle sundhedstilbud helt tæt på borgernes hverdag, mener KL.
– Det er en vigtig aftale for det videre arbejde med at udvikle det nære sundhedsvæsen. De alment praktiserende læger spiller sammen med kommunerne en afgørende rolle i forhold til at sikre sundhedstilbud tæt på borgerne, siger rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus, Jette Skive (DF), der er formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg.
I kommunerne hæfter man sig ved, at der i aftalen er flere initiativer, som vil bidrage til at styrke samarbejdet mellem praktiserende læger og kommuner til gavn for ældre og sårbare borgere. Samtidig får kommunerne øget adgang til lægefaglig sparring og viden.
Plejehjemslæger bliver permanente
Aftalen betyder også, at ordningen med faste læger på plejehjem gjort permanent.
– Vi har nogle meget succesfulde erfaringer med ordningen, og derfor er det rigtig godt, at den nu gøres permanent. Vi kan se, at borgerne får en bedre behandling, fordi flere sygdomme håndteres, før de bliver alvorlige, og samtidig er samarbejdet mellem læger og personale langt bedre, siger Jette Skive.
Aftalen sikrer også et styrket samarbejde mellem almen praksis og de kommunale akutfunktioner. Aftalen vil bidrage til at sikre lægefagligt backup, så det bliver muligt for kommunen at få hjælp til at vurdere en akut forværring af en borgeres tilstand. På den måde kan hurtig behandling igangsættes, og en eventuel indlæggelse på sygehus forebygges, vurderer man i KL.
Bedre hjælp til borgerne
KL hilser det også velkomment, at der med aftalen lægges vægt på forebyggelse og nedbringelse af social ulighed i sundhed. For eksempel indeholder aftalen sundhedstjek til udviklingshæmmede borgere, der skal gennemføres i samarbejde og koordination med personalet på botilbuddet. Aftalen indeholder også en opsøgende indsats og undersøgelse af borgere med svær psykisk sygdom. Borgerne vil blive indkaldt til en årlig undersøgelse, hvor almen praksis vil fokusere på opsporing af uopdagede somatiske sygdomme.
I den gældende overenskomst er der igangsat et kvalitetsprogram, hvor lægerne har organiseret sig i kvalitetsklynger. Det er enighed om at fortsætte dette arbejde. Flere kommuner og lægernes kvalitetsklynger samarbejder allerede om at øge kvaliteten i indsatserne, og KL støtter derfor, at den positive udvikling kan fortsætte.
– Set fra et borgerperspektiv er det vigtigt, at der er opnået enighed om nogle tiltag, der skal være med til at sikre bedre lægedækning og øget tilgængelighed til almen praksis, hvor de digitale løsninger også vil blive prioriteret. Det vil alt andet lige resultere i bedre hjælp til borgerne, siger Jette Skive.
Millioner målrettet ulighed
Med overenskomsten afsættes i alt 349 millioner kroner, som blandt andet skal bruges til målrettede indsatser mod ulighed i sundhed, aflastningsordninger for de ældste læger og til forbedring af samarbejdet mellem sektorerne. Det er chefforhandler og næstformand i RLTN, regionsrådsmedlem i Syddanmark, Bo Libergren (V), meget tilfreds med.
– Jeg er glad for, at vi er blevet enige med PLO om en ny aftale. Jeg er især godt tilfreds med, at aftalen sikrer, at der tages nogle vigtige skridt for at skabe mere lighed i sundhed. Jeg tænker blandt andet på praktiserende lægers fremtidige sundhedstjek af borgere på botilbud og opsøgende indsats over for mennesker med psykisk sygdom og børn i familier, der ikke har mange ressourcer, siger Bo Libergren i en pressemeddelelse efter aftalens indgåelse.
PLO’s formand, Jørgen Skadborg, er også tilfreds med den nye aftale.
– Det er en god aftale, som bygger videre på den store omlægning af almen praksis, vi begyndte på i den seneste overenskomst, hvor flere opgaver blev flyttet fra sygehusene ud til de praktiserende læger. Denne gang tager vi nogle mindre skridt, men jeg er glad for, at vi har fokus på at forbedre indsatsen for nogle af vores mest sårbare patientgrupper. Samtidig er jeg glad for, at vi har aftalt, at ældre læger får bedre mulighed for at ansætte yngre læger og deles om patienterne med en anden læge. Der er flere elementer i aftalen, som giver en god faglig udvikling, hvilket samlet set gør det mere attraktivt for yngre læger at vælge almen praksis, siger Jørgen Skadborg.
Aftalen er indgået med forbehold for godkendelse hos parterne. tkn@kl.dk