
Byrådsmedlemmer kan få hjælp i chikane-sager
tekst Anna Törnqvist Jensen
Kommunerne kan give kommunalbestyrelsesmedlemmer, der udsat for chikane, trusler, vold eller hærværk, en hjælpende hånd med at indgive en politianmeldelse og godtgøre udgifter til psykologbistand. Det fastslår et notat fra Indenrigs- og Boligministeriet, som på baggrund af en henvendelse fra KL, har forholdt sig til, hvordan kommuner kan hjælpe kommunalbestyrelsesmedlemmer, der som følge af deres engagement som folkevalgte, oplever at blive truet eller chikaneret.
I et brev til landets kommunalbestyrelsesmedlemmer opfordrer formand for KL, Jacob Bundsgaard (S), og KL’s administrerende direktør, Kristian Wendelboe, desuden kommunerne til at holde øje med, hvor hurtigt de sager, der bliver politianmeldt, bliver behandlet. Ifølge brevet er lange sagsbehandlingstider, når der indgives en politianmeldelse, nemlig et stort problem.
– Justitsministeren har tilkendegivet, at det er vigtigt, at disse sager behandles indenfor rimelig tid, lyder det i brevet, som også beskriver, at det er Justitsministeriets målsætning, at sagsbehandlingstiden fra anmeldelse til afgørelse af tiltalespørgsmålet i mindst halvdelen af sagerne skal være højst 85 dage i 2021-2023.
– KL vil derfor opfordre kommunerne til at følge op på, om denne målsætning konkret efterleves, når der indgives politianmeldelser, blandt andet ved systematisk at følge op over for politiet, hvis der går mere end 85 dage fra anmeldelse til afgørelse af tiltalespørgsmål, skriver Jacob Bundsgaard og Kristian Wendelboe.
KL har henvendt sig til regeringen, efter en række kommunalbestyrelsesmedlemmer i Gribskov Kommune skrev et debatindlæg i april. Her kritiserede kommunalbestyrelsesmedlemmerne både den lange sagsbehandlingstid hos politiet, og at det var svært at få hjælp fra kommunen.
– Ligeledes er politiets sagsbehandlingstid urimeligt langsommelig for sådanne sager, fremgik det blandt andet af debatindlægget som fortsatte:
– Der er desværre også andre sager som trusler og truende adfærd, hvor du som kommunalpolitiker end ikke har en arbejdsgiver, der kan hjælpe, hvis du lider psykisk overlast.
Nu er det dog slået fast, at kommunerne altså godt kan hjælpe både med at indgive politianmeldelse og dække udgifterne til psykologhjælp, hvis der er et konkret behov. Det er op til den enkelte kommunes forvaltning at vurdere, om betingelserne er opfyldt i de konkrete tilfælde. antj@kl.dk