
Sundhedschefen skifter spor
tekst Mads Brandsen
Sjældent har en kommunal sundhedschef fået så meget medieopmærksomhed som Viborg Kommunes af slagsen.
Siden 60-årige Peter Borup Sørensen på det sociale medie Linkedin i begyndelsen af juni fortalte om sine nye karriereplaner, har han været i snart sagt samtlige danske medier. For det er bare ikke hver dag, man møder en kommunal leder, der i sin karrieres efterår vil rykke tættere på borgerne.
Men den er en god nok. Peter Borup Sørensen skifter 1. august kontoret på Viborg Rådhus ud med skolebænken, når han begynder på social- og sundhedshjælperuddannelsen. Han har fået en elevplads i Lemvig Kommune. Ønsket er et få mere tid til familien og egne interesser, men samtidig have et meningsfuldt job.
Forleden tog TV Midtvest ham med en tur rundt sammen med en social- og sundhedshjælper, og her kunne han mærke, at det er det helt rette valg for ham.
– Det gik lige i maven at få lov til at tale med de ældre. Det giver rigtig god mening for mig, selv om det i manges optik er et job med lav status. Prestige har aldrig sagt mig noget, siger han.
Tættere på borgerne
Som sundhedschef har dialogen med borgerne oftest haft en negativ baggrund. Det er, når noget går galt, man kontakter kommunen som ældre eller pårørende. De positive ting når ikke altid frem til rådhuset.
Peter Borup Sørensen har også overvejet, om han i stedet for chefjobbet skulle søge en konsulentstilling i en kommune og bruge sine erfaringer der.
– Men når jeg mærker ordentligt efter, føler jeg ikke, at jeg ville hjælpe andre mennesker på samme måde i det job. Jeg har i mine unge år arbejdet som ufaglært sygehjælper, hvor jeg havde nogle gode oplevelser, og det er det, der trækker i mig, siger Peter Borup Sørensen.
Var han blevet som sundhedschef, kunne han have valgt at gå på pension om to-tre år. Det bliver der ikke noget af nu. Fra august og 14 måneder frem tager han social- og sundhedshjælperuddannelsen, og så regner han med at arbejde seks-syv år i faget derefter.
– Jeg kunne ikke se mig selv gå på pension snart uanset hvad. Så det må vente, siger han.
Økonomisk venter der ham en betragtelig lønnedgang, men han er ikke afhængig af at have en chefløn for at få privatøkonomien til at hænge sammen. Til gengæld kan han se frem til et job, der ikke tager 60 timer, men kun 37.
Peter Borup Sørensen er blevet lidt overrasket over den store interesse for hans karriereskifte, men reaktionerne har udelukkende været positive.
– Jeg tror, det handler om to ting. For det første det her med at træffe en stor beslutning sent i livet, men jeg tror også, andre ledere lige tænker sig om en ekstra gang, når de læser om mit valg, siger han, der også tidligere i karrieren har skiftet spor.
Peter Borup Sørensen er nemlig oprindeligt uddannet cand.polyt. i byplanlægning. Tidligere har han arbejdet som planlægger i to kommuner og i en konsulentvirksomhed og været områdechef i Kræftens Bekæmpelse. mdbr@kl.dk