
Kommuner i gang med vaccination af ældre, hjemmeboende borgere
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Fredag morgen har de af landets plejehjemsbeboere, der gerne vil modtage en vaccine, forventeligt modtaget deres første lille prik. Nu kommer turen så til de +65-årige borgere, der bor i eget hjem. Og i flere kommuner landet over er man allerede godt i gang med kanylerne.
I Horsens Kommune blev 50 ældre i går onsdag stukket på det nyoprettede vaccinationscenter i kommunen. De ældre borgere, der modtager både personlig pleje og praktisk hjælp i hjemmet, skulle have været kontaktet af Statens Serum Institut via e-boks, men blev i stedet kontaktet af kommunens medarbejdere.
– Tekniske problemer hos Statens Serum Institut med et bookingsystem i e-boks betød, at vi måtte i gang med en rundringning, og heldigvis var alle de borgere, vi kontaktede, hurtige til at sige ja – og de var meget taknemmelige for, at det kunne lade sig gøre på denne måde, siger borgmester i Horsens Kommune, Peter Sørensen (S).
Horsens Kommune har fået tilsagn fra 961 borgere i målgruppen for denne runde af vaccinationerne, at de gerne vil modtage vaccinen.
Borgmester Peter Sørensen fortæller til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, at opgaven med at vaccinere de hjemmeboende ældre nok er mere ressourcekrævende end at vaccinere plejehjemsbeboerne, fordi det kræver hjælp til tidsbestilling og trasnport, men at det er en overkommelig opgave for kommunen.
– Vores udgangspunkt er, at når vaccinerne er der, så skal vi have borgerne af sted. Det kræver naturligvis nogle flere kræfter, men det spiller ingen rolle, hvor mange ressourcer det kræver. Det er en opgave, der skal løses, og den skal løses hurtigst muligt. For det vil jo også give en ro på flere andre områder, når vi får vaccineret flere af de udsatte borgere. Så det er en ekstra opgave, vi med glæde tager på os, siger Peter Sørensen.
I Esbjerg Kommune kører anden runde af vaccinationerne også derudaf. Kommunen har i samarbejde med regionen oprettet et vaccinationscenter i Esbjerg, hvor de første ældre, hjemmeboende borgere har fået vaccinen. Fra på mandag opretter kommunen en lille håndfuld vaccinationscentre mere i andre dele af kommunen, fortæller Arne Nikolajsen, der er direktør for Fritid, Sundhed og Omsorgsforvaltningen i Esbjerg Kommune.
– Omkring 60 procent af målgruppen er selvhjulpne og kan selv booke tid og klare transporten til vaccinationscentret. Så er der en ret stor gruppe, som skal have hjælp til at bestille tid eller til transport eller måske begge dele. Dem hjælper vores hjemmehjælpere og hvem der ellers kommer i deres hjem. De sørger for at hjælpe med at bestille tid og transport. Og så har vi fra på mandag efter planen oprettet decentrale vaccinationscentre i blandt andet Ribe, Bramming og et andet sted i Esbjerg, så transporttiden bliver forkortet, siger Arne Nikolajsen.
Han fortæller også, at omkring 5-8 procent af de ældre hjemmeboende er sengeliggende. De udgør en anden udfordring end de mere selvhjulpne og de borgere, der blot skal have hjælp til at bestille tid eller transport.
– De skal transporteres liggende til et vaccinationscenter, og det er selvfølgelig noget mere omfattende end de andre borgere. Men vi arbejder med at vente lidt med at vaccinere de sengeliggende. Den vaccine, vi har i øjeblikket, er ikke så nem at håndtere, så vi kan ikke vaccinere dem i deres eget hjem. Men vi håber, at den næste vaccine, der kommer til landet, er mere mobil. Der håber vi, at vi med den praktiserende læges godkendelse så kan lade vores akutsygeplejersker stå for vaccinationen af de sengeliggende borgere. Hvis det ikke kan lade sig gøre, finder vi selvfølgelig en løsning og får dem hjulpet med transport til vaccinationscentrene, siger Arne Nikolajsen. jki@kl.dk