
Esbjerg går imod strømmen og holder fast i udskældte aktier
Også i de kommende år vil vi have behov for olie i samfundet, og derfor nytter det ikke at sætte en stopper for investeringer i olievirksomheder her og nu.
Sådan lyder det fra Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V).
Mens knap halvdelen af landets kommuner siden 2015 har fravalgt investeringer i olie-, kul- og gasselskaber, når de investerer kommunens overskydende likviditet, har Danmarks femtestørste by valgt en anden tilgang.
I kommunens retningslinjer for finansiel styring er det således kun tobak, børnearbejde og visse typer af våben, der er bandlyst.
– Vi har valgt ikke at ekskludere selskaber indenfor fossil energi, da vi som samfund endnu ikke er klar til en 100 procent omstilling. Det gælder især i forhold til mange af de produkter, som i dag fremstilles af olie, siger Jesper Frost Rasmussen og peger konkret på produktionen af mobiltelefoner, plast og tøj.
En vigtig råvare
For nylig vedtog et bredt flertal i Folketinget, at der fra 2050 ikke længere skal kunne udvindes olie eller gas i den danske del af Nordsøen. Det ser man blandt nogle lokalpolitikere rundt omkring i landet som endnu et argument for at udelukke olie- og gasvirksomheder fra de kommunale porteføljer.
Esbjerg-borgmesteren ser det nærmest lige omvendt og peger over for Danske Kommuner på, at udvinding af olie og gas i Nordsøen netop kan fortsætte frem til 2050.
– Olie og gas vil blive ved med at være en vigtig råvare i de næste mange år, siger Jesper Frost Rasmussen.
Esbjerg har siden 1970’erne været knudepunkt for udvinding af olie i Nordsøen. I dag er kommunen også central, når det kommer til udskibning af vindmøllevinger.
Tag pengene ud af olie
Hos AnsvarligFremtid, der er en del af organisationen Klimabevægelsen i Danmark, er man skeptisk overfor de kommuner, der holder fast i fossilselskabernes aktier, som det er tilfældet med Esbjerg.
– Vores opfordring til de resterende kommuner er, at de også skal afinvestere. Tag pengene ud af kul, olie og gas. For det nytter ikke, at man tjener penge på investeringer, som går imod Parisaftalen. Især ikke, når man samtidig gerne vil være en grøn kommune, som er i gang med den grønne omstilling på alle mulige andre områder, siger talsperson Julie Winther Larsen.
Parisaftalen blev indgået i december 2015 mellem 196 lande og betyder kort fortalt, at landene skal reducere udledningen af drivhusgasser.
##ContentBoxStart##261676##ContentBoxEnd##
En del af løsningen
Esbjerg Kommune ejer ifølge en nylig opgørelse værdipapirer for lidt mere end én milliard kroner, som er fordelt på flere end 2.500 forskellige aktier og obligationer. Blandt dem er der også selskaber inden for grøn energi, påpeger borgmesteren.
En gennemgang foretaget af Danske Kommuner viser, at kommunen blandt andet har investeret i Vestas, Ørsted og Siemens Gamesa, der ligesom Vestas producerer vindmøller.
Derudover forsøger Esbjerg – ligesom blandt andre Randers og Aarhus Kommuner – at påvirke de virksomheder, der arbejder med fossil energi, i en mere bæredygtig retning.
– Vi udelukker ikke selskaber involveret i produktion af fossile brændstoffer, men vi forventer, at vores forvaltere forholder sig til selskabernes omstilling. Et selskab, der er involveret i produktion af fossile brændstoffer, er en del af udfordringen, men kan også blive en del af løsningen, hvis den, samtidig med at den leverer energi i dag, kan omstille sig og bringe sin kapital i spil i den grønne omstilling. Det er vores forventning, at vores forvaltere bringer det perspektiv i spil, når de forvalter Esbjergs penge, siger borgmesteren. •